Μετά την επέλασή της από τη Δυτική Ελλάδα, η αφρικανική σκόνη “πνίγει” από σήμερα το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα iefimerida ο Αθανάσιος Αργυρίου, Καθηγητής στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, το φαινόμενο αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής. Ωστόσο, πριν μας εγκαταλείψει θα κάνει αισθητή την παρουσία του στην πρωτεύουσα.
«Είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στη ροή του ανέμου. Κατά περιόδους δημιουργούνται κέντρα υψηλών και χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της Μεσογείου ώστε να ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
Τις προηγούμενες μέρες αέριες μάζες κινήθηκαν από την περιοχή του Γιβραλτάρ προς το κέντρο της ερήμου της Σαχάρας και από εκεί υπήρξε μεταφορά σκόνης, σωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα.
Τα σωματίδια αυτά έφτασαν μέχρι τη χώρα μας. Από την Παρασκευή το απόγευμα θα αρχίσει η “απορρύπανση” του αέρα», τονίζει ο κ. Αργυρίου.
Η αποσταθεροποίηση του κλίματος εντείνει το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης
Πρόκειται για ένα φαινόμενο συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, οι επιστήμονες έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα καταγραφής των επεισοδίων σκόνης, με την ανάπτυξη της παρατήρηση της γης από δορυφόρους και την εξέλιξη επιστημονικών οργάνων.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα πρόβλεψης ανάλογων φαινομένων στο μέλλον. «Αυτή τη στιγμή το status των μετεωρολογικών προβλέψεων μέσω προγνωστικών μοντέλων μας παρέχουν σιγουριά για διάστημα 3 έως 5 ημερών. Επομένως, δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί να υπάρξει το επόμενο επεισόδιο», επισημαίνει ο κ. Αργυρίου στο iefimerida.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι, τα επόμενα χρόνια, το κλίμα θα αποσταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο και η εναλλαγή των ακραίων φαινομένων θα είναι πιο συχνή. Ως εκ τούτου, αναμένονται περισσότερες μεταφορές σκόνης από την αφρικανική ήπειρο.
Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες
Εκτός από τις ενοχλητικές εμφανίσεις της στην καθημερινότητα των πολιτών, η αφρικανική σκόνη προκαλεί ανησυχία και σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος, παροξύνσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και δυσκολία στην αναπνοή σε άτομα με πνευμονικές νόσους.
Μερικές από τις συμβουλές προς τις ευπαθείς ομάδες είναι οι εξής:
1. Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων
2. Χρήση προστατευτικής μάσκας, κατά προτίμηση τύπου FFP2
3. Ορθή και συνεπής χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων (εισπνεόμενων)
4. Καθαρισμός προσώπου κατά την επιστροφή μας στην οικία προς απομάκρυνση της σκόνης από το πρόσωπο
5. Ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό για τον ίδιο σκοπό
6. Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
7. Συνεννόηση με το θεράποντα πνευμονολόγο επί έντονων συμπτωμάτων
Η πρόγνωση του καιρού
Με άστατο καιρό και λασποβροχές θα κυλήσει η σημερινή ημέρα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr