Ο Γρηγόρης Παυλάκης έζησε τη μεγαλύτερη μέρα του πολέμου , ως ύπαρχος της κορβέτας Κριεζής. Γεννήθηκε το 1921, και καταγόταν από την Πάτμο. Δεν ήθελε να γίνει ναυτικός, αλλά γιατρός ή οικονομολόγος. Το 1937 τον βρήκε στη σχολή Ναυτικών δοκίμων και αρχικά υπηρέτησε στην αεροπορία του πολεμικού ναυτικού.
Ο Παυλάκης συμμετείχε στον βομβαρδισμό 4 Ιταλικών υποβρυχίων ενώ έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις του Β Παγκοσμίου πολέμου. Κορυφαία, φυσικά, η απόβαση της Νορμανδίας. 6 Ιουνίου 1944 οι σύμμαχοι κάνουν την απόβαση στη Νορμανδία. Στο πρώτο κύμα της επίθεσης συμμετέχουν και δυο ελληνικά πολεμικά πλοία οι κορβέτες «Κριέζης» και «Τομπάζης». Στα πλοία αυτά επέβαιναν 155 έλληνες ναυτικοί. Ο πλους προς τη Νορμανδία ξεκίνησε στα 4 Ιουνίου. Λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών η απόβαση αναβλήθηκε για μια μέρα. Για την κάλυψη της μετακίνησης τόσο πολλών πλοίων δόθηκε διαταγή να εκτελεστούν ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Τις πρώτες πρωινές ώρες ο Παυλάκης άκουσε, με συγκίνηση, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ να ανακοινώνει την επιτυχή έναρξη της απόβασης της Νορμανδίας. Ο Γρηγόρης Παυλάκης αναπολεί στη μνήμη του τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς λίγο πριν την έναρξη της συμμαχικής απόβασης. Οι αεροπορικές επιδρομές στόχευαν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό, με σκοπό οι Γερμανοί να πειστούν ότι αναμένεται απόβαση στο Καλέ.
Μετά την επιτυχία της Απόβασης το ελληνικό πλήρωμα άρχισε να ζητωκραυγάζει και τον κυβερνήτη να φωνάζει «Χριστός ανέστη». Εκείνη τη μέρα ο πατέρας του είχε αποκλειστεί στο Παρίσι . Μόλις έμαθε ότι η απόβαση διεξήχθη με επιτυχία ξεκίνησε με ποδήλατο από το Παρίσι για να έρθει να τον βρει. Ωστόσο στη διάρκεια της διαδρομής έπεσε σε μια λακούβα και έσπασε το πόδι του.
Η παρασημοφόρηση του και ο θάνατος της συζύγου του
Στις 6 Ιουνίου 2004 ο Παυλάκης μαζί με άλλους 13 βετεράνους ήταν στη γαλλική πρωτεύουσα για να παρασημοφορηθεί.
Δυστυχώς εκείνη τη μέρα πέθανε από εγκεφαλικό η σύζυγός του, κάτι που είπε και στο Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ λαμβάνοντας το ανώτατο γαλλικό παράσημο της λεγεώνας της τιμής. Η Γαλλία τον ανακήρυξε ιππότη της Γαλλικής δημοκρατίας.
Πώς «έσωσε» από διάλυση το Θωρηκτό «Αβέρωφ»
Μετά το τέλος του πολέμου συνέβη μια άγνωστη διαμάχη μεταξύ του Παυλάκη και του Βασιλιά Παύλου.Σε μια τελετή ο βασιλιάς Παύλος είχε ζητήσει τη διάλυση ορισμένων πλοίων μεταξύ αυτών και το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ».
Μόλις άκουσε τη συζήτηση ο Γρηγόρης Παυλάκης, που είχε υπηρετήσει στο Αβέρωφ, παραβίασε όλα τα πρωτόκολλα και αφού παρουσιάστηκε στο βασιλιά του είπε: «Μεγαλειότατε, η διάλυση του Αβέρωφ είναι ιεροσυλία. Το Θωρηκτό αυτό είναι το σύμβολο των αγώνων του Έθνους. Γιατί να διαλυθεί και να μη παραμείνει ως Μουσείο, που θα εμπνέει τη νέα γενιά, όπως συμβαίνει με τη ναυαρχίδα «Βίκτωρ» του Νέλσονα που παραμένει στο Λονδίνο και δέχεται την επίσκεψη εκατοντάδων Βρετανών και ξένων κάθε μέρα». Ο βασιλιάς Παύλος τότε συμφώνησε και ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους ότι δε πρόκειται το ελληνικό θωρηκτό να διαλυθεί.
Αφού υπηρέτησε σε κάθε δυνατή μάχιμη θέση, διοίκησε και το κέντρο εκπαίδευσης στον Πόρο. Ο ναύαρχος ε.α, Γρηγόρης Παυλάκης πέθανε ήσυχα στο σπίτι του το 2017 σε ηλικία 96 ετών. Είχε ζήσει μια ζωή γεμάτη εμπειρίες και πολεμικές περιπέτειες που πάντα εύχονταν να μην τις ζήσουν και οι επόμενες γενιές.
Ειδήσεις σήμερα:
- Η συγκλονιστική περιπέτεια του 8χρονου Tinotenda στη ζούγκλα. Εξαφανίστηκε για πέντε ημέρες και επέζησε ανάμεσα σε λιοντάρια και ελέφαντες
- Κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου ο πρωταγωνιστής της ταινίας Apocalypto Ρούντι Γιάνγκμπλαντ. Απείλησε με μαχαίρι αστυνομικό
- Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα Επείγοντα από ανηλίκους που μέθυσαν. Διασωληνώθηκε 14χρονος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr