Μέσα από τις μαρτυρίες ειδικών και συνανθρώπων μας, που δίνουν έναν καθημερινό αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η νέα σειρά βίντεο που δημοσίευσε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace εξηγεί το πώς η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει την Ελλάδα, τι περιμένουμε να συμβεί τα επόμενα χρόνια, πώς η εμμονή των κυβερνήσεών μας στο ορυκτό αέριο επιβαρύνει πρακτικά το κόστος ζωής των πολιτών, πώς η γραφειοκρατία και τα ανεπαρκή κυβερνητικά προγράμματα δεν έχουν βοηθήσει όσο θα έπρεπε τους πολίτες παρά τις βαρυσήμαντες ανακοινώσεις, αλλά και ποιες είναι οι λύσεις που μπορούν να ανακουφίσουν ουσιαστικά την κοινωνία και το κλίμα.
Στην Ελλάδα 3 στα 4 νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης στο σπίτι τους, ενώ το 55% των περίπου 4,5 εκατομμυρίων κτιρίων μας έχει χτιστεί πριν το 1980, είναι χωρίς θερμομόνωση και ενεργοβόρα.
Όπως τονίζει ο Βλάσης Οικονόμου, πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή και Κλιματική Πολιτική (IEECP), «Τα προγράμματα αυτά [όπως το “Εξοικονομώ”], δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν φανεί ικανά. Είχαμε πολύ μικρά ποσοστά, ως 3% συνολικά, των ευάλωτων νοικοκυριών τα οποία μπόρεσαν να κάνουν αιτήσεις στο πρόγραμμα. Είναι δύσκολο να μπορέσουν τα ίδια να βάλουν χρηματοδότηση για να πετύχουν τις αναγκαίες ενεργειακές αναβαθμίσεις.»
Κι ενώ τα προγράμματα για ενεργειακές παρεμβάσεις που προσφέρονται από το κράτος δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, αλλά ούτε και τους κλιματικούς στόχους της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε 9,5 δις σε επιδοτήσεις λογαριασμών και το 5,2% του ΑΕΠ πήγε κατευθείαν στους παρόχους ενέργειας, την ώρα που οι προβλεπόμενες επενδύσεις σε αέριο ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια. Μήπως τελικά τα διαθέσιμα κονδύλια πρέπει να ξοδευτούν αλλιώς;
Ο Βλάσης Οικονόμου, στο τρίτο βίντεο της σειράς, απαντά συμπληρώνοντας: «Ας γίνουμε κόμβος της ενεργειακής εξοικονόμησης, μπορεί να είναι τελικά αυτή η κινητήριος δύναμη της οικονομίας μας. Να ξεκινήσουμε από αυτά που έχουμε, από τα σπίτια μας, τα κτίριά μας. Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να είμαστε παραγωγοί και πάροχοι ενέργειας. Αυτό είναι και το κομμάτι της ενεργειακής δημοκρατίας, ότι όλοι θα μπορούμε να συμμετέχουμε στο να φύγουμε από το ορυκτό αέριο και να μπορέσουμε να πάμε στην ενεργειακή μετάβαση, γιατί είναι προς όφελος και του περιβάλλοντος και φυσικά της τσέπης του καθενός καταναλωτή.»
Οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι καταστροφικές πλημμύρες που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, δεν είναι μόνο φυσική καταστροφή, είναι ταυτόχρονα και πολιτική επιλογή. Αντί να οργανωθούμε για να προλάβουμε τα χειρότερα που – δεδομένης της κλιματικής κρίσης – ξέραμε ότι έρχονταν, η χώρα μας επιμένει εμμονικά στην εξόρυξη, παραγωγή και χρήση ορυκτού αερίου, μετακυλίοντας ουσιαστικά το κόστος της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης σε εμάς τους πολίτες. Η κλιματική κρίση είναι σίγουρα εδώ, όμως δεν μπορεί να εργαλειοποιείται ως δικαιολογία για τον ελλιπή σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων που μας καταδικάζουν σε ένα δυσοίωνο μέλλον. «Δεν έχουμε 2 ζωές να σώσουμε το κλίμα του πλανήτη», σημειώνει στο πρώτο βίντεο ο Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος σε θέματα Ενέργειας & Περιβάλλοντος. Εφικτές, βιώσιμες λύσεις για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, το κλίμα, την τσέπη και την ποιότητα ζωής μας υπάρχουν, αρκεί να δράσουμε τώρα
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ