Πίσω από τη διάσημη εταιρεία «Colgate», η οποία παράγει προϊόντα στοματικής υγιεινής, υπάρχει το όνομα του Γουίλιαμ Κολγκέιτ. Ήταν θεοσεβούμενος και είχε υποσχεθεί, να προσφέρει σε φιλανθρωπίες, το ένα δέκατο των κερδών της επιχείρησής του, πιστεύοντας ότι είναι προσφορά στο Θεό!
Ο Γουίλιαμ Κολγκέιτ γεννήθηκε στην Αγγλία, στις 25 Ιανουαρίου 1783. Ο πατέρας του Ρόμπερτ ήταν αγρότης και υποστηρικτής του Αμερικανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας και της Γαλλικής Επανάστασης. Όμως, οι πολιτικές του πεποιθήσεις ανάγκασαν την οικογένειά του να μετακομίσει στην Αμερική, στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.
Το 1804, ο νεαρός Κολγκέιτ πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε ως μαθητευόμενος σε σαπωνοποιείο. Μόλις τελείωσε την εκπαίδευσή του και αφού είχε μάθει τα μυστικά της δουλειάς, αποφάσισε να ιδρύσει μια δική του επιχείρηση σαπουνιών και κεριών. Έτσι κι έγινε, το 1806, στην οδό Ντατς της Νέας Υόρκης.
Tο 1817, κυκλοφόρησε η πρώτη διαφήμιση της «Colgate» σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης και τρία χρόνια αργότερα άνοιξε εργοστάσιο στο Νιου Τζέρσεϊ. Η πορεία της επιχείρησης εξελισσόταν σπουδαία.
Ο Κολγκέιτ έγινε ένας από τους πιο εύπορους κατοίκους της Νέας Υόρκης. Αν και πολλές φορές ο πλούτος κάνει τον άνθρωπο άπληστο, στην περίπτωσή του αυτό δεν ίσχυε. Ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Ακολουθούσε το χριστιανικό πρότυπο, το οποίο τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή στους κύκλους του πρεσβυτεριανισμού .
Η «Colgate» στην υπηρεσία του θεού
Ο Κολγκέιτ πίστευε και ήταν αφοσιωμένος στον θεό.
Ένας θεοσεβούμενος φίλος του τον συμβούλευσε: «Ξεκίνα σωστά και θα πας καλά. Να είσαι καλός άνθρωπος. Δώσε την καρδιά σου στον Χριστό: δώσε στον Θεό ό,τι του ανήκει. Φτιάξε ένα τίμιο σαπούνι και ο Θεός θα σε ευημερήσει».
Ο Γουίλιαμ είχε υποσχεθεί ότι αν η επιχείρησή του πήγαινε καλά, θα έδινε το ένα δέκατο σε Εκείνον. Όσο γινόταν πιο πλούσιος, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό του αφιέρωνε. Mάλιστα, είχε πει στον λογιστή του να “ανοίξει λογαριασμό στο θεό”, όπου εκεί θα πίστωνε τα χρήματα. Θεωρούσε ότι η επιτυχία της εταιρείας οφειλόταν στον παντοδύναμο. Όσο πιο γενναιόδωρη προσφορά Του έκανε, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η επιτυχία του.
Το χριστιανικό πρότυπο που ακολουθούσε τον έκανε έναν από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους της εποχής του.
Ενίσχυε οικονομικά τη Βαπτιστική Ιεραποστολική Ένωση και διάφορους οργανισμούς. Χρηματοδοτούσε ένα πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη, το Λογοτεχνικό και Θεολογικό Ινστιτούτο Hamilton, το οποίο μετέπειτα πήρε το όνομα του ευεργέτη του.
Ο αιδεσιμότατος Γουίλιαμ Πάρκινσον, πάστορας της Πρώτης Εκκλησίας Βαπτιστών στην πόλη της Νέας Υόρκης, τον Φεβρουάριο του 1808 έχρισε τον Κολγκέιτ διάκονο.
Το 1811 παντρεύτηκε τη Μαίρη, με την οποία απέκτησε 9 παιδιά. Στα περισσότερα έδωσε ονόματα από το βίβλο όπως συνηθίζονταν στις ΗΠΑ.
Η «Colgate» από το θάνατο του Γουίλιαμ και έπειτα
Ο Γουίλιαμ Κολγκέιτ πέθανε το 1857 και την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του Σάμουελ.
Η εταιρεία το 1866 λάνσαρε τα πρώτα αρωματικά σαπούνια. Το 1873 πούλησε για πρώτη φορά οδοντόκρεμα μέσα σε βάζα.
Η καινοτομία που έκανε το 1896 δεν αφορούσε τόσο στο προϊόν στοματικής υγιεινής, όσο τη συσκευασία. Έφτιαξε το σωληνάριο που υπάρχει και σήμερα κι εκανε το όνομά του παγκόσμια γνωστό.
H μικρή επιχείρηση σαπουνιού και κεριών που ξεκίνησε ο Γουίλιαμ Κολγκέιτ στις αρχές του 19ου αιώνα, έγινε πολυεθνική, αναπτύχθηκε και άντεξε στο χρόνο. Κατά πόσο η αρχική υπόσχεση ότι το 10% των κερδών θα πηγαίνουν στο “θείο ταμείο”, δεν είναι ευρέως γνωστό.
Πηγές εικόνων: Wikipedia και Picryl
Χρωματισμός εικόνων: Μηχανή του Χρόνου
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ