Γλίτωσε από τα 7 ρίχτερ του 1953, αλλά καταρρέει από την εγκατάλειψη. Αυτοψία στο ναό στολίδι της Αιτωλοακαρνανίας (drone)

Γλίτωσε από τα 7 ρίχτερ του 1953, αλλά καταρρέει από την εγκατάλειψη. Αυτοψία στο ναό στολίδι της Αιτωλοακαρνανίας (drone)

Τον Αύγουστο του 1953, τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, που άγγιξαν τα 7,2 Ρίχτερ, και 135 μετασεισμοί “χτύπησαν” το Ιόνιο, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στα νησιά του Ιονίου αλλά και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Το χωριό Βασιλόπουλο στο Ξηρόμερο σχεδόν ισοπεδώθηκε. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με εντολή  των αρχών, και έχτισαν το νέο Βασιλόπουλο λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Από το παλιό χωριό το μόνο που διασώθηκε ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Αν και κατάφερε να διατηρηθεί σχεδόν αλώβητος από τον σεισμό, σήμερα, 70 χρόνια μετά, κινδυνεύει να καταρρεύσει από την εγκληματική αμέλεια των αρμόδιων αρχών.

Λήψη από το εσωτερικό του Ιερού Ναού. Η διακόσμηση στους τοίχους διατηρείται, αν και σε κακή κατάσταση, ενώ οργανικά τμήματα του ναού (όπως σκάλες) έχουν καταρρεύσει (Λήψη: Above View)

Ο περίτεχνος ναός υπολογίζεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 19ου, αρχές 20ου αιώνα. Είναι λιθόκτιστος και σοβατισμένος, εσωτερικά και εξωτερικά.

Πρόκειται για τρίκλητη βασιλική ηπειρωτικού τύπου, που στα ανατολικά απολήγει σε τρεις τρίπλευρες αψίδες. Συνολικά, τρεις θύρες οδηγούν στο Ναό και μπροστά από την δυτική πλευρά υπάρχει λιθόκτιστο πρόπυλο. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με καμάρα από τσατμά, ενώ τα πλάγια με επίπεδες στέγες.

Σήμερα μπορεί κανείς να δει τις διακοσμήσεις στα κλίτη του ναού ενώ σώζεται ακόμη και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Κηρύχθηκε από την Διεύθυνση Βυζαντινών Μνημείων, ως μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας. Πιστεύεται ότι ο ρυθμός του είναι μοναδικός αφού όμοιος του δεν συναντιέται σε άλλη περιοχή της Ελλάδος.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο παλιό Βασιλόπουλο Αιτωλοακαρνανίας. Σώθηκε στον σεισμό του 1953 αλλά καταρρέει λόγω της εγκληματικής αμέλειας των αρμόδιων αρχών (Λήψη: Above View)

Σύμφωνα με τον τοπική παράδοση, όταν ήταν να χτιστεί η εκκλησία, ο μηχανικός είχε πει στους κατοίκους, “Με τα χρήματα που θα κοστίσει η εκκλησία, μπορώ να σας φτιάξω το μισό χωριό στην περιοχή του Κουφοδήσου δίπλα από το παλιό χωριό. Και αυτό γιατί όσο ύψος θα έχει η εκκλησία, τόσο θα πρέπει να είναι και το βάθος της”.

Οι κάτοικοι, χωρίς δεύτερη σκέψη, του απάντησαν με μια φωνή να φτιάξει την εκκλησία.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού, όπως σώζεται σήμερα.  Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αλλά πάντα επιστρέφουν στον Ναό  (Λήψη: Above View)

Ακόμα και σήμερα, και παρά την εγκατάλειψη του Ιερού Ναού από τις αρμόδιες αρχές, οι κάτοικοι συνεχίζουν να τον επισκέπτονται, να ανάβουν τα καντήλια και να προσεύχονται. Θέλουν να τον διατηρήσουν “ζωντανό”. Μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα του χωριού αναφέρουν:

“Πρέπει να το σώσουμε. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, στην ιστορία του χωριού μας, στην ιστορία της χώρας μας. Χρήματα δεν υπάρχουν, ούτε και οι αναγκαίες μελέτες και η τοπική και περιφερειακή εξουσία αγνοεί τις εκκλήσεις μας. Δεκτή κάθε προσφορά ιδιώτη αρχικά για την μελέτη επισκευής και στήριξης του ναού, και μετέπειτα για την κάλυψη των εξόδων της επισκευής”.

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Above View από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Βασιλόπουλο Αιτωλοακαρνανίας:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.