Λέγεται ότι διέπραξε την πρώτη της δολοφονία, όταν ήταν 11 ετών. Ήταν άπληστη και αδίστακτη, καθώς μεταξύ των θυμάτων της περιλαμβάνονταν τουλάχιστον δύο από τους τρεις συζύγους της.
Έβρισκε πάντοτε τον τρόπο να παίρνει αυτό που ήθελε και τα προσωνύμιά της ήταν πολλά: “Θηλυκός Εσκομπάρ“, “Γυναικείος Αλ Καπόνε“, “Μαύρη Χήρα“, “Βασίλισσα της κοκαΐνης“, “Νονά του υποκόσμου“.
Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, απέκτησε τεράστια περιουσία από το εμπόριο κοκαΐνης στο Μαϊάμι. Φέρεται να σχεδίαζε την απαγωγή του Τζον Κένεντι Τζούνιορ, για να τον χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί με στόχο την αποφυλάκισή της.
Με τη βοήθεια πληρωμένων δολοφόνων, εξολόθρευε μαφιόζικα τους ανταγωνιστές της και εδραίωνε την κυριαρχία της. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι “χωρίς αυτήν, δεν θα υπήρχε ο Πάμπλο Εσκομπάρ“.
Ο λόγος για την Κολομβιανή έμπορο ναρκωτικών, Γκριζέλντα Μπλάνκο, το τέλος της οποίας “γράφτηκε” με αίμα και ο τρομερός βίος της έγινε πηγή έμπνευσης για τους κινηματογραφιστές.
Το 2018, κυκλοφόρησε η ταινία “Cocaine Godmother“, σε σκηνοθεσία Γκιγιέρμο Ναβάρο, όπου την Γκριζέλντα Μπλάνκο υποδύεται η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Τον Ιανουάριο του 2024, η ζωή και η δράση της Κολομβιανής εγκληματία έγινε σειρά από τους συντελεστές του “Narcos“, με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Βεργκάρα.
Από μικρή στο έγκλημα
Η Γκριζέλντα Μπλάνκο, γνωστή και ως “Λα Μαδρίνα“, γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1943 στη Σάντα Μάρτα, παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Κολομβίας.
Όταν ήταν τριών ετών, μετακόμισε με τη μητέρα της στο Μεδεγίν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας και άντρο των εμπόρων ναρκωτικών. Μεγάλωσε σε μια κακόφημη συνοικία και η παρανομία ήταν η δική της κανονικότητα.
Ως μέλος συμμορίας έκλεβε πορτοφόλια και έκανε διαρρήξεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν ήταν 11 ετών, συμμετείχε στην απαγωγή ενός συνομήλικου παιδιού που προερχόταν από πλούσια οικογένεια.
Εκείνη ήταν που το εκτέλεσε, επειδή οι γονείς του δεν πλήρωσαν τα λύτρα.
Ο φίλος της μητέρας της, την κακοποιούσε σεξουαλικά και έφυγε από το σπίτι, όταν ήταν 19 ετών. Εικάζεται ότι για ένα διάστημα κατέφυγε στην πορνεία, για να βγάλει χρήματα.
Παντρεύτηκε τον πλαστογράφο, Κάρλος Τρουχίγιο, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Πέθανε, αφότου πήρε διαζύγιο με την Γκριζέλντα και πολλοί θεώρησαν ότι αυτή ήταν υπαίτια. Φυσικά για άλλη μια φορά η αλήθεια με το μύθο δεν ξεχωρίζουν. Νυμφεύτηκε άλλους δύο άνδρες, τους οποίους δολοφόνησε ή διέταξε να δολοφονήσουν:
- τον λαθρέμπορο κοκαΐνης, Αλμπέρτο Μπράβο, διότι πίστευε ότι της έκλεβε λεφτά
- και τον εκτελεστή Νταρίο Σεπούλβεδα, γιατί διαφώνησε μαζί του για την κηδεμονία του παιδιού τους.
Το παιδί της Μπλάνκο και του Σεπούλβεδα, πήρε το όνομα Μάικλ Κορλεόνε, από την ταινία “Ο Νονός“. Είχε και ένα γερμανικό ποιμενικό, τον οποίο αποκαλούσε Χίτλερ.
Η ακμή της “αυτοκρατορίας” της Γκριζέλντα
To 1964, η Γκριζέλντα Μπλάνκο μετανάστευσε, με τα τρία παιδιά της, παράνομα στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Το επίκεντρο των παράνομων δραστηριοτήτων της ήταν το Μαϊάμι και ο Αλμπέρτο Μπράβο ήταν αυτός που την μύησε βαθύτερα στον κόσμο των ναρκωτικών.
Η “Νονά της κοκαΐνης” έβαζε γυναίκες να φορούν σουτιέν και κορσέδες με ειδικές τσέπες, προκειμένου να μεταφέρουν κρυφά μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πίστευε ότι θα κινούσαν λιγότερες υποψίες και τις παρότρυνε να αξιοποιούν τη σεξουαλικότητά τους, για να αποσπούν την προσοχή των συνοριοφυλάκων.
Το δίκτυό της ήταν τόσο επιτυχημένο, ώστε φέρεται να κέρδιζε 80 εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Υπερηφανευόταν ότι διέθετε πορσελάνινο σερβίτσιο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και κόσμημα της Εβίτα Περόν. Επίσης, οργάνωνε πάρτι με όργια και άφθονη κοκαΐνη.
“Έβγαζε από τη μέση” όχι μόνο τους οφειλέτες της αλλά και τους δανειστές της, τους οποίους δεν επιθυμούσε να αποπληρώσει. Ακόμη και εκείνους που “δεν της άρεσε ο τρόπος που την κοιτούσαν“, όπως είχε πει ο εισαγγελέας Στίβεν Σλέσινγκερ. Φέρεται να διέταξε τη δολοφονία οκτώ στριπτιζέζ, επειδή υποψιαζόταν ότι είχαν κοιμηθεί με τον τρίτο σύζυγό της.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Μαϊάμι, Νέλσον Αντρέου, οι φόνοι στην πόλη του Μαϊάμι αυξήθηκαν από 80 με 100 ετησίως σε σχεδόν 4.000 την περίοδο 1979-1982, εξαιτίας του λεγόμενου “πολέμου των ναρκωτικών”, στον οποίο η Μπλάνκο και οι εκτελεστές της είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η φυλάκιση και το τέλος της “Νονάς”
Όπως όλοι οι κακοποιοί, η Μπλάνκο άλλαζε ονόματα και μεταμφιεζόταν, για να μην πέσει στα χέρια των αρχών. Μετά από χρόνια ερευνών, το Φεβρουάριο του 1985, συνελήφθη από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) στην πόλη Ίρβιν της Καλιφόρνια.
Καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση διαδραμάτισε ο Χόρχε Αγιάλα, έμπιστος συνεργάτης της Μπλάνκο και υπ’ αριθμόν ένα εκτελεστής. Με αντάλλαγμα μια ευνοϊκή ποινή, δέχθηκε να συνεργαστεί με την αστυνομία, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες.
Ο “θηλυκός Εσκομπάρ” καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη. Το 2002, υπέστη καρδιακή προσβολή και δύο χρόνια αργότερα, αποφυλακίστηκε και απελάθηκε στην Κολομβία.
Οι Αμερικανοί πίστευαν ότι δεν έμεναν στην Μπλάνκο πολλές ημέρες ζωής, επειδή είχε δημιουργήσει πολλούς εχθρούς. Ωστόσο, διαψεύστηκαν.
Η τελευταία φορά που η “Λα Μαδρίνα” εθεάθη ήταν το 2007, στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπογοτά. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2012, δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι, την ώρα που έβγαινε από ένα κρεοπωλείο στο Μεδεγίν.
Οι δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και όταν έφτασε η αστυνομία, απλώς επιβεβαιώθηκε το αναμενόμενο: η άλλοτε ισχυρή “βασίλισσα της κοκαΐνης” ήταν νεκρή σε ηλικία 69 ετών – με τον ίδιο τρόπο που λέγεται ότι χρησιμοποιούσε, για να εξοντώνει τους εχθρούς της.
Δείτε παρακάτω ένα αναλυτικό ντοκιμαντέρ για το “βίο και την πολιτεία” της Γκριζέλντα Μπλάνκο:
Πηγές εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: EPA/HO (μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ) και Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ