19 Φεβρουαρίου 1943. Οι Ναζί συλλαμβάνουν τον ολλανδό αντιστασιακό ηγέτη, Γκέριτ Καστέιν. Δεμένος σε μία καρέκλα, απομονωμένος στην ανακριτική αίθουσα, ο 33χρονος άντρας γνώριζε ότι ο χρόνος και οι επιλογές του ήταν περιορισμένες. Ωστόσο, είχε πάρει τη μοιραία απόφαση. Κατάφερε να συρθεί μέχρι το κλειστό παράθυρο του δωματίου και με όλη του τη δύναμη έπεσε πάνω στο τζάμι, το οποίο έγινε θρύψαλα.
Ο Γκέριτ Καστέιν, νευροχειρουργός στο επάγγελμα, είχε συνδέσει το όνομά του με τον κομμουνισμό από τη δεκαετία του ’30. Συνήθιζε να διοργανώνει ομιλίες, να παίρνει μέρος σε πορείες κι εκδηλώσεις, ενώ είχε εκδώσει κι ένα βιβλίο με αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό περιεχόμενο. Την περίοδο του ισπανικού εμφυλίου ταξίδεψε ως την ιβηρική χερσόνησο για να συνδράμει ως εθελοντής γιατρός στο πλευρό των δημοκρατικών. Για τους λόγους αυτούς είχε μπει από νωρίς στο στόχαστρο των ολλανδικών αρχών, οι οποίες παρακολουθούσαν την κάθε του κίνηση.
Η δράση του Καστέιν εντάθηκε στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το 1941 οι Ναζί μπήκαν στην Ολλανδία και έθεσαν τη χώρα υπό στρατιωτική κατοχή. Αμέσως άρχισαν οι απελάσεις των Εβραίων, των Ρομά και οι συλλήψεις των αντιστασιακών.
Τότε, ο οικογενειάρχης πλέον νευρολόγος υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της λεγόμενης “Ιατρικής Αντίστασης”, μίας πρωτοβουλίας αντιχιτλερικών γιατρών η οποία βοηθούσε τις ευπαθείς ομάδες που βρίσκονταν στο στόχαστρο των ναζί. Παρόλα αυτά, ο ανήσυχος Καστέιν ένιωθε την ανάγκη να συμμετάσχει πιο ενεργά στον αγώνα.
Τον Φεβρουάριο του 1941, ο ίδιος μαζί με οκτώ ακόμα συντρόφους του, ίδρυσαν μία αντιστασιακή οργάνωση που έφερε την ονομασία CS-6. Το κωδικό όνομα ήταν μία συντομογραφία της διεύθυνσης Corellistraat 6 στο Άμστερνταμ όπου έμεναν δύο από τα βασικά της μέλη. Βέβαια, η δράση της CS-6 δεν είχε καμία σχέση με τον αλτρουιστικό χαρακτήρα των προγενέστερων αντιστασιακών ενεργειών του γιατρού.
Επρόκειτο στην ουσία για μια παραστρατιωτική ομάδα που δολοφονούσε επιφανείς αξιωματούχους των Ναζί, καθώς και εθελοντές των ολλανδικών SS. Ο Γκέριτ Καστέιν αποτελούσε την κύρια ηγετική μορφή του κινήματος. Αυτός ήταν που οργάνωνε τις περισσότερες επιχειρήσεις και διασφάλιζε την τήρηση ενός καθεστώτος απόλυτης μυστικότητας. Η CS-6 συνεργαζόταν με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, όμως δύσκολα άφηνε νέα άτομα να εισχωρήσουν στους κόλπους της.
Τον Φεβρουάριο του 1943, υπό τις εντολές του Καστέιν, η οργάνωση σκότωσε τον στρατηγό Σέυφαρντ, συνεργάτη των SS, και λίγες μέρες αργότερα τον ολλανδό κυβερνητικό εκπρόσωπο εθνικών ζητημάτων, Χερμάνους Ρέιντον και τη γυναίκα του. Οι επιθέσεις ήταν αιφνιδιαστικές και χρησιμοποιήθηκαν περίστροφα. Ο Σέυφαρντ πυροβολήθηκε στην πόρτα του σπιτιού του, ενώ το αντρόγυνο σε εξωτερικό χώρο.
Οι ενέργειες αυτές εξαγρίωσαν τους Ναζί, οι οποίοι για αντίποινα διέταξαν τις εκτελέσεις πενήντα ολλανδών αιχμαλώτων, καθώς και εισβολές σε πανεπιστήμια. Παράλληλα, η σύλληψη του δράστη της δολοφονίας Σέυφαρντ σταδιακά οδήγησε τις αρχές στα ίχνη του γιατρού Καστέιν.
Η σύλληψη κι ο ηρωικός θάνατος
Στις 19 Φεβρουαρίου του 1943, ο Γκέριτ Καστέιν είχε κανονίσει μία μυστική συνάντηση με τον Πιετ Βάπερομ, μέλος της CS-6, στην πόλη Ντελφτ. Ο Καστέιν δεν είχε προλάβει να πληροφορηθεί ότι εν τω μεταξύ οι Ναζί είχαν συλλάβει τον Βάπερομ. Έτσι, έπεσε στην παγίδα τους.
Οι αστυνομικοί οδήγησαν στον Βάπερομ στο σημεία της συνάντησης και του έδεσαν ένα σκουπόξυλο μέσα από το παντελόνι προκειμένου να σιγουρευτούν ότι δεν θα το έσκαγε. Όταν έφτασε ο ανυποψίαστος Καστέιν, βρέθηκε περικυκλωμένος. Οι άντρες της αστυνομίας τον συνέλαβαν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και τον οδήγησαν στο υπηρεσιακό όχημα, όπου τον έβαλαν να καθίσει πλάι στον στρατηγό των SS, Έρνεστ Κνορ, ο οποίος συντόνιζε την επιχείρηση.
Τότε ο Καστέιν, αν και δεμένος, κατάφερε να βγάλει από τη φόδρα του παλτού του ένα μικρό όπλο και να τραυματίσει σοβαρά τον στρατηγό. Ύστερα, επιχείρησε ανεπιτυχώς να ξεφύγει. Αργότερα την ίδια μέρα, κατά τη μεταφορά του σε μέρος όπου πίστευαν ότι είχε συνάντηση με άλλο μέλος της CS-6, ο γιατρός πυροβόλησε και δεύτερο αξιωματικό. Ήταν και η τελευταία του μάταιη προσπάθεια να ελευθερωθεί.
Εν τέλει, μετά από μία επεισοδιακή διαδρομή, το υπηρεσιακό όχημα που μετέφερε τον Καστέιν έφτασε στις φυλακές. Εκεί, οι αστυφύλακες τον οδήγησαν στην ανακριτική αίθουσα, όπου τον έδεσαν σε μία καρέκλα. Ύστερα, τον άφησαν μόνο του στο σκοτεινό δωμάτιο του δευτέρου ορόφου. Θα επέστρεφαν αργότερα για να ξεκινήσουν την ανάκριση και τα βασανιστήρια.
Ο γιατρός ήξερε ότι είχε φτάσει το τέλος. Έτρεμε στην ιδέα ότι μπορεί να “λύγιζε” από τα βασανιστήρια των Ναζί και να κατέδιδε τους συντρόφους του. Ξέροντας ότι ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Δεμένος στην καρέκλα του, σύρθηκε μέχρι το μοναδικό παράθυρο του δωματίου και προσπάθησε να σηκωθεί όρθιος. Έγειρε ελαφρώς προς τα πίσω για να πάρει φόρα και έπεσε με ορμή πάνω στο κλειστό τζάμι.
Το γυαλί ράγισε και ο 33χρονος βρέθηκε να κείτεται αιμόφυρτος στο έδαφος του προαυλίου. Οι Ναζί, που συνειδητοποίησαν έντρομοι τι είχε συμβεί, διέταξαν να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες. Τον χρειάζονταν ζωντανό για να καταδώσει και τους υπόλοιπους.
Τραγική ειρωνεία, οι γιατροί που τον εξέτασαν ήταν πρώην συνάδελφοί του στο νοσοκομείο. Βέβαια, δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλά. Η εγκεφαλική διάσειση που είχε υποστεί ήταν μοιραία. Ο άντρας κατέληξε μερικές ώρες αργότερα.
Μετά το πέρας του πολέμου, του απονεμήθηκε ο τιμητικός Ολλανδικός Σταυρός της Αντίστασης. Η CS-6, παρά τον θάνατο του ηγέτη της, συνέχισε την αντιστασιακή της δράση μέχρι την πτώση του Χίτλερ. Θεωρείται ως μία από τις πιο γνωστές και σημαντικές αντιστασιακές οργανώσεις της χώρας.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikipedia
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο γερμανός γιατρός που έκανε διεστραμμένα πειράματα σε κρατούμενους και το θρίλερ με την καταδίωξή του στην Κύθνο. Γιόζεφ Μένγκελε ο εγκληματίας που δεν τιμωρήθηκε ποτέ
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ