Τη δεκαετία του ΄80 οι αθλητές των δημοφιλών αθλημάτων, αρχίζουν να αμείβονται ικανοποιητικά και να θεωρούνται επαγγελματίες.
Δηλαδή ζούσαν μόνο από τα έσοδά του αθλητισμού και δεν είχαν δεύτερη εργασία.
Φυσικά ήταν πολύ πίσω από τις ευρωπαϊκές χώρες και το κυριότερο πρόβλημα του ελληνικού αθλητισμού ήταν ότι δεν έβγαζε τα λεφτά του και βασιζόταν στη χρηματοδότηση από τον Πρόεδρο.
Άρα τα πολλά λεφτά ήταν για λίγους και εκλεκτούς, που έκαναν τη διαφορά στο άθλημά τους.
Τα στοιχεία που θα διαβάσετε δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ΚΛΙΚ και εννοείται ότι βασίστηκαν σε πληροφορίες και όχι σε αντικειμενικά στοιχεία, όπως η φορολογική δήλωση της ομάδας ή των αθλητών.
Πιθανόν να μην είναι τα ακριβή και να λείπουν μεγάλα ποσά. Είναι όμως αυτά που συχνά ανέφεραν οι εφημερίδες, που συνήθως αντλοούσαν πληροφορίες από τους παράγοντες.
Νίκος Γκάλης
Πρώτος στην λίστα των ακριβοπληρωμένων ήταν ο Νίκος Γκάλης ο οποίος κατά την περίοδο 1983-1987 πήρε 50 εκατομμύρια από τον Άρη και 10 εκατομμύρια σαν παίκτης της Εθνικής.
Το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του απέφερε ένα έχτρα πριμ των 20 εκατομμυρίων, ενώ το συμβόλαιο του στον Άρη για το 1987 ήταν 35 εκατομμύρια δραχμές.
Επίσης είχε εισπράξει 30 εκατομμύρια προκειμένου να φοράει παπούτσια μιας συγκεκριμένης φίρμας και εμφανιζόταν σε διαφήμιση μιας μάρκας καφέ στην ιταλική τηλεόραση, χωρίς όμως να γίνει γνωστό το ακριβές ποσό της αμοιβής του.
Τέλος είχε γραφτεί στον Τύπο της εποχής, ότι ο Νίκος Γκάκλης είχε ζητήσει λεφτά ακόμα και από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα, όταν του ζήτησε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του.
Σύνολο: 150.000.000 δραχμές.
Θωμάς Μάυρος
Όταν το 1975 πήγε στην ΑΕΚ πήρε από τη μεταγραφή του, 5 εκατομμύρια δραχμές.
Στη συνέχεια, έβγαζε κατά μέσο όσο 4-5 εκατομμύρια το χρόνο από μισθούς, πριμ και δώρα.
Είναι γνωστό ότι έπαιρνε 20.000 δραχμές για κάθε γκολ, ενώ τα χρήματα αυξάνονταν σημαντικά όταν η ΑΕΚ κατακτούσε το νταμπλ ή έπαιζε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Για την 8ετία του το ’83, πήρε 30 εκατομμύρια, ενώ για την επόμενη τετραετία πήρε άλλα 10 εκατομμύρια, καθώς τον περισσότερο καιρό ήταν τραυματίας.
Το 1987 επέστρεψε στον Πανιώνιο, όπου υπέγραψε συμφωνία που καθόριζε τις αποδοχές για ένα χρόνο στα 4 εκατομμύρια δραχμές.
Σύνολο: 90.000.000 δραχμές.
Στη μικρή ιταλική ομάδα Αβελίνο, ο Νίκος Αναστόπουλος έπαιρνε 1 εκατομμύριο δραχμές τον μήνα, ενώ πήρε 20 εκατομμύρια για να υπογράψει.
Το πριμ της νίκης για τους αγώνες εντός έδρας ήταν 350 χιλιάδες και για τους εκτός έδρας 600 χιλιάδες.
Ο Ολυμπιακός του προσέφερε 8 εκατομμύρια όταν τον πήρε από τον Πανιώνιο και 20 εκατομμύρια όταν ανανέωσε το συμβόλαιό του.
Κάθε φορά που ο Ολυμπιακός κατακτούσε το πρωτάθλημα έπαιρνε ως πριν περίπου 3 εκατομμύρια τον χρόνο.
Ο Νίκος Αναστόπουλος εμφανίστηκε σε διαφημιστικό σποτ για την τηλεόραση έναντι αμοιβής 15 εκατομμυρίων δραχμών.
Σύνολο: 70.000.000 δραχμές
Το 1987 ο Παναθηναϊκός προσέφερε για την απόκτηση του Παναγιώτη Γιαννάκη 70 εκατομμύρια, 20 στον ίδιο και 50 στον Άρη.
Η προσφορά ωστόσο απορρίφθηκε και όχι από τον ίδιο.
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης σαφώς υπολειπόταν όσον αφορά στις αποδοχές του από τον συμπαίκτη του Νίκο Γκάλη.
Τα κέρδη του κατά την περίοδο 1984-1987 υπολογίζονταν στα 25 εκατομμύρια, συν 20 που πήρε για την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες.
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης παρέμεινε στον Άρη με 15 εκατομμύρια δραχμές για έναν χρόνο.
Σύνολο: 60.000.000 δραχμές
Δημήτρης Σαραβάκος
Ο Δημήτρης Σαραβάκος πήρε 20 εκατομμύρια για την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, όπου ο μισθός του ήταν 80.000 το μήνα.
Λέγεται ότι ο Βαρδινογιάννης του είχε κάνει δώρο ένα κατάστημα στην Νέα Σμύρνη, ενώ ο πρόεδρος του Πανιώνιου, του είχε πάρει δώρο μια BMW για να μην κάνει την μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.
Επίσης πήρε 7 εκατομμύρια για τα δύο νταμπλ και περίπου 5 εκατομμύρια όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε στους τέσσερις της Ευρώπης.
Σύνολο: 50.000.000 δραχμές
Αγγελική Κανελλοπούλου
Η Αγγελική Κανελλοπούλου έγινε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ελλάδος στο τένις σε ηλικία 16 ετών. Στη συνέχεια έφτασε δύο φορές στον τρίτο γύρο του Ρολάν Γκαρός και μια φορά στο νούμερο 40 της παγκόσμιας κατάταξης.
Αυτό τις εξασφάλισε δωρεάν μετακινήσεις σε όλο τον κόσμο, γεγονός πολύ σημαντικό για έναν αθλητή του τένις, του είναι υποχρεωμένος να ταξιδεύει διαρκώς σε διάφορα τουρνουά.
Το 1987 η Αγγελική Κανελλοπούλου κέρδιζε 3-4 εκατομμύρια δραχμές τον χρόνο.
Σοφία Σακοράφα
Η Σοφία Σακοράφα ήταν η ζωντανή απόδειξη της μιζέριας των υπόλοιπων σπορ, τα οποία ήταν σαφώς λιγότερο καλοπληρωμένα συγκριτικά με το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.
Τα κέρδη της μέχρι το 1984, οπότε και ουσιαστικά σταμάτησε ήταν τα εξής: Τη χρονιά 1980-1981 έπαιρνε 2.500 δραχμές το μήνα επειδή πήγε στην Ολυμπιάδα της Μόσχας.
Κατά την περίοδο 1981-1982, έπαιρνε 12.000 δραχμές τον μήνα, εν όψει των Πανευρωπαϊκών Αγώνων. Την επόμενη διετία οι αποδοχές της ανέρχονταν στις 50.00 δραχμές το μήνα, μετά το μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς και το παγκόσμιο ρεκόρ.
Για τη χρονιά 1983-1983, η αμοιβή της ανερχόταν στις 300.000 δραχμές το μήνα.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Το γκολ του Αναστόπουλου με την Ουγγαρία το 1986 που έπαιζε και στο σήμα της Αθλητικής Κυριακής. Θυμηθείτε το σλάλομ του πρώτου σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής…
Ειδήσεις σήμερα:
- Αναστέλλεται η εφαρμογή του από τις 19 Ιανουαρίου. Απειλή κλεισίματος του TikTok στις ΗΠΑ αν δεν ανατραπεί ο νόμος
- Επίθεση με μάρμαρο σε λεωφορείο στον Κορυδαλλό. Τραυματίας 19χρονος επιβάτης
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ