«Girls Just Want To Have Fun». To τραγούδι «ύμνος στο φεμινισμό» είχε ηχογραφηθεί πρώτα από άνδρα το 1979. Ακούστε το πρωτότυπο τραγούδι και γιατί το πείραξε η Λόπερ

«Girls Just Want To Have Fun». To τραγούδι «ύμνος στο  φεμινισμό» είχε ηχογραφηθεί πρώτα από άνδρα το 1979. Ακούστε το πρωτότυπο τραγούδι και γιατί το πείραξε η Λόπερ

Το 1983, κυκλοφόρησε το σινγκλ της Σίντι Λόπερ «Girls Just Want To Have Fun». Έγινε αμέσως δημοφιλές. Το τραγούδι χαρακτηρίστηκε «ύμνος στο φεμινισμό», ενώ απέσπασε και βραβείο Grammy για το ιδιαίτερο βιντεοκλίπ του.

Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι το «γυναικείο» αυτό κομμάτι είχε γραφτεί και ερμηνευτεί κάπως  διαφορετικά από τον αμερικανό συνθέτη και τραγουδιστή Ρόμπερτ Χάζαρντ, το 1979.

Η διασκευή του τραγουδιού

Ο Χάζαρντ είχε ηχογραφήσει το ντέμο του τραγουδιού «από ανδρικής πλευράς», όπως έλεγε. Όταν το άκουσε η Λόπερ ενθουσιάστηκε και ζήτησε από τον τραγουδοποιό την άδεια να το διασκευάσει. Εκείνος όχι μόνο δεν έφερε αντίρρηση, αλλά την παρότρυνε να κάνει κι αλλαγές στους στίχους, εφόσον ήταν απαραίτητο.

«Όταν το άκουσα, ήξερα ότι μπορώ να το τραγουδήσω διαφορετικά. Να απευθύνεται σε απελευθερωμένες γυναίκες, που είναι ίσες με τους άνδρες και αναγνωρίζουν τη δύναμή τους», υποστήριξε η Σίντι Λόπερ σε συνέντευξή της στο Yahoo Music.

Δείτε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού σε ερμηνεία Ρόμπερτ Χάζαρντ

Το κομμάτι υπέστη αρκετές αλλαγές, ανεξάρτητα από το στίχο. Σε όσα σημεία της μελωδίας υπήρχε κάτι που θεωρούσε  ανδρικό στοιχείο και δεν ανταποκρινόταν στην εκδοχή της Λόπερ είτε αφαιρέθηκε, είτε ανασκευάστηκε.

Ο ήχος ενισχύθηκε με τη χρήση ηλεκτρονικών ντραμς και διαφόρων ειδών κιθάρες, που λάνσαραν μια νέα τάση στον τομέα της ενορχήστρωσης.

«Έχει διαφορές το τραγούδι, αναμφίβολα. Ο Χάζαρντ είναι άνδρας. Δεν θα μπορούσε να είχε γράψει στίχους και μελωδία για γυναίκα. Εξάλλου δεν μπορεί να γνωρίζει από ποια σκοπιά βλέπουμε εμείς οι γυναίκες τα πράγματα. Στην αρχή ανησυχούσα και πίστευα πως η διασκευή δεν είναι εφικτή. Εκείνος ήταν που με καθησύχασε και με ώθησε στο να προχωρήσω», έλεγε η Λόπερ χρόνια αργότερα.

Ο Ρόμπερτ Χάζαρντ

Το διασκευασμένο τραγούδι πραγματεύεται τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Κυκλοφόρησε σε πολλές βερσιόν, ακόμη και σε καραόκε. Το 1994, η Λόπερ αποφάσισε να το παραλλάξει, ενώ του έδωσε τον τίτλο «Hey Now (Girls Just Want To Have Fun)».

Το 2005, το αναδιαμόρφωσε για μια ακόμη φορά και στη μουσική τη συνόδευσε το γιαπωνέζικο ποπ/ροκ συγκρότημα Puffy AmiYumi.

To βιντεοκλίπ

Την κυκλοφορία του μουσικού κομματιού συνόδευσε ένα αλλόκοτο βιντεοκλίπ, που έδειχνε τη Λόπερ και το υπόλοιπο καστ να λικνίζονται και να χορεύουν αλλοπρόσαλλα στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Με αυτόν τον τρόπο η Λόπερ ήθελε να τονίσει πως οι γυναίκες το μόνο που θέλουν είναι να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους άνδρες στις διάφορες κοινωνίες του κόσμου. Κάτι που σε πολλές περιοχές του πλανήτη κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι.

Η σκηνή με το κρεβάτι στο υπνοδωμάτιο στο φινάλε του βίντεο αποτελούσε φόρο τιμής στην  περίφημη ταινία «Α Night At The Opera».

Δείτε το βιντεοκλίπ του κομματιού «Girls Just Want To Have Fun» σε ερμηνεία Σίντι Λόπερ:

Cyndi Lauper - Girls Just Want To Have Fun (Official Video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σίντι Λόπερ. Ο πατριός της είχε απειλήσει να τη βιάσει. Φτώχεια, ναρκωτικά και τελικά η δικαίωση…

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr