Ο Γιόζεφ Πιλάτες γεννήθηκε το 1883, στην πόλη Μενχενγκλάντμπαχ της Γερμανίας. Υπήρξε ένα ασθενικό παιδί, έπασχε από ραχίτιδα, άσθμα και ρευματικό πυρετό. Μεγαλώνοντας αφιέρωσε όλη του ζωή για την βελτίωση της φυσικής του κατάστασης. Εκτός από σκι, έκανε γιόγκα και bodybuilding.
Ο ίδιος πίστευε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή στάση του σώματος και η αναποτελεσματική αναπνοή ήταν οι “ρίζες” της κακής υγείας.
Από την Σκότλαντ Γιάρντ στο κελί
Όταν μετακόμισε στην Αγγλία το 1912 κέρδιζε τα προς το ζην ως επαγγελματίας πυγμάχος, ζογκλέρ και καθηγητής αυτοάμυνας στη σχολή της Σκότλαντ Γιάρντ. Παρόλα αυτά οι βρετανικές αρχές κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου τον φυλάκισαν με άλλους Γερμανούς πολίτες σε στρατόπεδο. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να διδάξει στους συγκρατούμενους του πάλη, αυτοάμυνα και τρόπους για να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την φυλακή μέσα από την άσκηση και την αυτοσυγκέντρωση.
Οι ασκήσεις του έσωσαν τους φυλακισμένους από την πανδημία γρίπης
Ακόμα και μέσα από τη φυλακή ξεκίνησε να διαδίδει την τεχνική του με απλές ασκήσεις στο πάτωμα και ανύπαρκτο εξοπλισμό. Ονόμασε την τεχνική του “Contrology”, εξαιτίας της συγκέντρωσης που απαιτούνταν για να πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις.
Λέγεται ότι οι περισσότεροι κρατούμενοι επέζησαν από την πανδημία της γρίπης του 1918 από την καλή τους φυσική κατάσταση εξαιτίας της επιμονής του Πιλάτες.
Το 1925, αφού απελευθερώθηκε, μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Μέσα στο καράβι γνώρισε την γυναίκα του Κλάρα.
Το ζευγάρι κατά την δεκαετία του 1960 άνοιξε ένα στούντιο γυμναστικής, που δίδασκε την τεχνική “Contrology” εμπλουτίζοντας την με ειδικά όργανα εκγύμνασης των μυών.
Η τεχνική του Πιλάτες
Η συγκεκριμένη μέθοδος εστιάζει την προσοχή στην υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης, προσπαθεί να ενισχύσει τον κορμό και τους κοιλιακούς μυς. Για τον λόγο αυτό είχε πελάτες στα στούντιο γυμναστικής τους μεγαλύτερους χορευτές του κόσμου.
Ο Γιόζεφ Πιλάτες έγραψε πολλά βιβλία σχετικά με την μέθοδο εκγύμνασης του. Απέκτησε 26 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και χαρακτηρίστηκε ως ο πιο παραγωγικός εφευρέτης της γενιάς του. Πέθανε στα 83 του χρόνια στη Νέα Υόρκη έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, τη στιγμή που η “Πιλάτες” στις μέρες μας είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μέθοδος γυμναστικής.
Παρακολουθήστε το σπάνιο βίντεο με τον Γιόζεφ Πιλάτες:
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο «Θηλυκός Ηρακλής». Η πρώτη γυναίκα μποντιμπίλντερ. Πρώτα έδειρε το άνδρα της και μετά την ερωτεύθηκε! Λύγιζε σίδερα και έδωσε μάχη για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr