Του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Στις 6 Μαΐου 1678, δύο πειρατικά πλοία που έφεραν τη σημαία του Δουκάτου της Σαβοΐας επιτέθηκαν σ’ ένα χιώτικο εμπορικό κοντά στη Σύμη. Το ένα πειρατικό ανήκε στον Κόμη της Βερόνας και το άλλο στον διάσημο Γάλλο πειρατή, Ούγο ντε Κρεβελιέ (Hugo de Crevelier) και είχαν άδεια από τη Δούκισσα της Σαβοΐας στην Ιταλία να επιτίθενται -υπό τη σημαία της- σε πλοία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το πλήρωμα του χιώτικου εμπορικού, ο καπετάνιος και οι ιδιοκτήτες του εμπορεύματος εγκατέλειψαν έντρομοι το πλοίο και κατέφυγαν στη Σύμη. Όμως, ένας έμπορος από την Αθήνα, ονόματι Γιωργάκης Μέλλος, αρνήθηκε να εγκαταλείψει την περιουσία του. Οι πειρατές αναγκάστηκαν να τον πάρουν μαζί με το πλοίο στην Αμοργό, όπου μοιράστηκαν ό,τι βρήκαν στα αμπάρια του. Στο νησί άφησαν ελεύθερο τον Μέλλο, ο οποίος πήγε στη Χίο και συνεννοήθηκε με τους συνεταίρους του για τον τρόπο που θα αποζημιώνονταν για τη ζημιά που τους είχαν κάνει οι πειρατές. Καθώς το κούρσεμα του χιώτικου πλοίου ήταν πράξη παράνομη, οι ιδιοκτήτες του πλοίου και του εμπορεύματος είχαν βάσιμες ελπίδες ότι η Δούκισσα της Σαβοΐας θα τους αποζημίωνε.
Έτσι στη Χίο πάρθηκε η απόφαση να σταλεί ο Γιωργάκης Μέλλος στο Τορίνο, πρωτεύουσα του Δουκάτου της Σαβοΐας, όπου θα ζητούσε από τη Δούκισσα το δίκιό του και των συνεταίρων του. Ο Μέλλος εφοδιάστηκε με αναφορές για το περιστατικό με τους πειρατές καθώς και συμβολαιογραφικές πράξεις για το πλοίο και τα εμπορεύματα. Πριν φθάσει στο Τορίνο, πέρασε από τη Ρώμη όπου συνάντησε τον Αργυρό Μπεναλδή, ένα συμπατριώτη του που φοιτούσε εκεί, για να μεταφράσει τα έγγραφα του. Ο Μπεναλδής επίσης συμβούλεψε τον Γιωργάκη Μέλλο για το πως θα παρουσίαζε την υπόθεσή του στη Δούκισσα της Σαβοΐας και πως θα αντέκρουε τα επιχειρήματα των πειρατών και των ευγενών που τους προστάτευαν. Στο πλαίσιο αυτό ο Μπεναλδής ετοίμασε μία γραπτή αναφορά στον Μέλλο με διάφορες συμβουλές, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το τι θα έπρεπε να φορά όταν θα παρουσιαζόταν στη Δούκισσα της Σαβοΐας:
Ενθύμησίν κάμνω της αυθεντίας σου, κυρ Γεωργάκη Μέλλο, πηγαίνοντας κατευόδιον εις το Τουρίνον το τι πρέπει να κάμης….πολέμησε να κάμης τίποτις φόρεμα τακτικόν και ορδηνάριον, αλά φραντζέζα, ΗΓΟΥΝ ΒΑΝΟΝΤΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟΝ ΣΟΥ ΕΝΑ ΑΠ’ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΝΙΑ ΟΠΟΥ ΒΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΝΤΖΕΖΟΙ, ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΡΟΥΒΑΤΑ…
Ο Γιωργάκης Μέλλος απέτυχε στην αποστολή του: Μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης, παρουσιάστηκε στη Δούκισσα της Σαβοΐας, η οποία παρά τα λόγια συμπάθειας που του απηύθυνε, αρνήθηκε να αναγνωρίσει το δίκιό του. Τότε εκείνος άφησε απογοητευμένος την Ιταλία, αλλά αντί να γυρίσει στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, πήγε στην Ισπανία και σύντομα πλούτισε από το εμπόριο.
Σε μεγάλη ηλικία μετακόμισε στη Βενετία, όπου έγινε μέλος της ελληνικής παροικίας και πέθανε 85 χρονών. Άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για φιλανθρωπίες. Μάλλον η “κρουβάτα” του έφερε τελικά γούρι. Αντίθετα, ο Γάλλος πειρατής ντε Κρεβελιέ που είχε ληστέψει τον Γιωργάκη Μέλλο δεν είχε καλό τέλος. Μόλις τέσσερις μήνες μετά το περιστατικό με τον Μέλλο το πλοίο του ντε Κρεβελιέ ανατινάχθηκε στην Αστυπάλαια όταν άρπαξε φωτιά η πυριτιδαποθήκη του με αποτέλεσμα να σκοτωθεί αυτός και τα περισσότερα μέλη του πληρώματος του. Τη φωτιά την είχε βάλει ένας αξιωματικός του ντε Κρεβελιέ για να τον εκδικηθεί που τον είχε προσβάλει και ραπίσει δημοσίως.
Στοιχεία αντλήθηκαν από Ηλία Βενέζη, Εφταλού, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήναι, 1972, σελ. 83-93, με βάση ένα δημοσίευμα του Κωνσταντίνου Ντόκου στο περιοδικό “Θησαυρίσματα” του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ