Ο Τζέιμς Μποντ μπορεί να ήταν άσος στην κατασκοπεία, αλλά τίποτα παραπάνω από ένας κινηματογραφικός ήρωας. Αντίθετα, οι ανώνυμοι σαμποτέρ δεν ήταν φανταστικοί ρόλοι, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα μέσα στη θύελλα του πολέμου.
Και φυσικά δεν χρειάζονταν τον περίφημο κύριο Κιου να τους προμηθεύει με όπλα. Θα έπρεπε να μπορούν να τα φτιάχνουν μόνοι τους, με υλικά που θα έβρισκαν μέσα στο σπίτι τους!
Αντίσταση από το σπίτι
Τον Ιούνιο του 1940, μετά την εκκένωση της Δουνκέρκης από τα συμμαχικά στρατεύματα, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν πεπεισμένος ότι οι Ναζί θα επιχειρούσαν να εισβάλουν στη Μεγάλη Βρετανία. Ως τελευταία άμυνα του Νησιού, ο πανούργος Άγγλος πρωθυπουργός σκέφτηκε να εκπαιδευτούν πυρήνες νεαρών σαμποτέρ, που θα απέκοπταν τη γραμμή προμηθειών των γερμανικών στρατευμάτων, αν αυτά κατάφερναν να φτάσουν ως την ενδοχώρα.
Εκείνη την εποχή κυκλοφόρησε ένα βρετανικό εγχειρίδιο, το οποίο καθοδηγούσε στην κατασκευή εκρηκτικών αποκλειστικά με οικιακά υλικά!
Με αυτόν τον τρόπο, μεμονωμένα, ο κάθε πολίτης είχε τη δυνατότητα να μετατραπεί σε μια φονική μηχανή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κρυμμένα σε… κοινή θέα
Η εκπαίδευσή των πολιτών γινόταν μέσω εγχειριδίων, τα οποία προμήθευαν οι επικεφαλής κάθε περιοχής, άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης του αγγλικού στρατού.
Για να μην τραβήξουν την προσοχή των Γερμανών, σε περίπτωση που αυτοί έμπαιναν σε κάποιο σπίτι, τα εγχειρίδια είχαν εξώφυλλα από ημερολόγια περασμένων ετών και οδηγούς λιπασμάτων! Σε αυτά υπήρχαν οδηγίες για το πώς μπορούν να κατασκευαστούν από οικιακά υλικά αυτοσχέδιες βόμβες, νάρκες, πυροκροτητές, χειροβομβίδες, μηχανισμούς καθυστέρησης. Δεν έλειπαν όμως και οι πάντα χρήσιμες οδηγίες ασφαλείας.
Τα εγχειρίδια σε δημοπρασία
Ο Λούις Πιου, ιδιοκτήτης εργοστασίου χημικών στην κομητεία του Κεντ ήταν ένας από τους επικεφαλής για τη διανομή των εγχειριδίων.
Μετά την εκπαίδευση ως σαμποτέρ κατετάγη στη RAF, τη βασιλική αεροπορία της Αγγλίας.
Ο κρυφός του ρόλος αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, όταν οι συγγενείς του εντόπισαν τα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του. Ο Πιου μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1984, είχε στην κατοχή του τα εγχειρίδια, αλλά και δεκάδες άλλα αντικείμενα, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στη μάχη με τους Ναζί.
Οι απόγονοί, πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του Πιου, έβγαλαν σε δημοπρασία τα εγχειρίδια “σαμποτέρ”, όπου πουλήθηκαν έναντι 2.500 λιρών, τιμή σχεδόν τριπλάσια από την αναμενόμενη.
Εγχειρίδια κυκλοφόρησε και η Αμερική
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Αμερική κυκλοφόρησε εγχειρίδια με τα οποία παρακινούσε τους πολίτες να γίνουν επίδοξοι σαμποτέρ. Ο πρόγονος της CIA, το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών, συνέγραψε ένα εγχειρίδιο 32 σελίδων, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έφτασε μέχρι την Ελλάδα!
Η βασική ιδέα ήταν να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι μπορούν να ανταποδώσουν με μικρούς και απλούς τρόπους. Το βιβλίο παρακινούσε τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε σαμποτάζ και όχι να ελπίζουν ότι κάποιος άλλος θα το έκανε ή ότι απλά μια μέρα όλα γίνονταν ξανά φυσιολογικά.
Το εγχειρίδιο δεν ζητούσε από τους καθημερινούς ανθρώπους να πάρουν τα όπλα και βρεθούν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, αλλά να κάνουν μικρά πράγματα τα οποία θα υπονόμευαν και θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο στον εχθρό.
Στον ιστότοπο της CIA υπάρχει ακόμη και σήμερα αναφορά στο εγχειρίδιο σαμποτάζ του Β’ ΠΠ, το οποίο αναφέρει:
“Ορισμένες από τις οδηγίες φαίνονται ξεπερασμένες, άλλες όμως παραμένουν εκπληκτικά σύγχρονες. Μαζί αποτελούν και μια υπενθύμιση του πόσο εύκολα μπορεί να υπονομευθεί η παραγωγικότητα και η τάξη”.
Προς αποφυγήν…
Πηγή αρχικής φωτογραφίας Flickr
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Δουνκέρκη. Το τρομερό λάθος του Χίτλερ και οι άγνωστες λεπτομέρειες της επικής εκκένωσης που έγινε ταινία…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr