Γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο ξημερώματα χιλιάδες φάρμακα σε σύζυγο και κόρες της. Της τηλεφώνησε ο υπουργός Υγείας

Γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο ξημερώματα χιλιάδες φάρμακα σε σύζυγο και κόρες της. Της τηλεφώνησε ο υπουργός Υγείας

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον εντοπισμό περισσότερων από 100 νέων περιπτώσεων γιατρών που φαίνεται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Η πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, αυτοί οι 100 γιατροί συνταγογράφησαν μεταξύ 250 και 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή (ΑΜΚΑ) με ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια.

«Μπορούμε να πάμε πίσω και να ελέγξουμε τους γιατρούς για το τι έγραψαν από το 2014. Σταματήστε να το κάνετε θα σας πιάσουμε όλους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγησε ότι αν οι ασθενείς είχαν λάβει όλα αυτά τα φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί «θα είχαν πεθάνει 100 φορές».

Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον υπουργό Υγείας και αφορούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνταγογράφησης είναι ενδεικτικά:

– Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.

– Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της αλλά και στον εαυτό της.

Μάλιστα με αυτή την περίπτωση ασχολήθηκε προσωπικά ο υπυργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αφού όπως είπε την κάλεσε ο ίδιος στο τηλεφωνο, αφού του έκανε εντύπωση πως είχε γράψει στην 15χρονη κόρη της 3 διαφορετικές στατίνες.

«Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια», αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε αναφερθεί στην περίπτωση γιατρού στον οποίον επεβλήθη πρόστιμο 800.000 ευρώ γιατί έγραψε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα μόνο σε έναν μήνα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του.

«Ο γιατρός αυτός με το πρόστιμο των 800.000 ευρώ είχε εξαφανιστεί και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τον καταλογισμό γιατί γνώριζε ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

– Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε σε δύο αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.

– Γενικός ιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.

– Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε έναν ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.

– Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για τέσσερα παιδιά που είναι μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.

– Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε δέκα ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.

– Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογράφησε σε τέσσερις ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.

– Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες για κάθε ασθενή.

– Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων, προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Είναι αυτονόητο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ότι αυτοί οι γιατροί αποκλείστηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Δεν κατηγορώ τα φαρμακεία γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελεί μια συνταγή όταν αυτή έχει συνταγογραφηθεί. Αλλά αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι ένας γιατρός γράφει τα ίδια φάρμακα για τον ίδιο ασθενή, θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι σπιουνιά αλλά κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής συνταγογράφησης», είπε.

«Στις 100 νέες περιπτώσεις ιατρών με υπερυσνταγογράφηση διαπιστώσαμε ότι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους ασθενείς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσοτητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

«Είναι ανοησία πραγματική να το κάνουν αυτό οι γιατροί τώρα που τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο. Και τα στοιχεία αυτά μπορούμε να πάμε πίσω έως την πρώτη ημέρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αυτοί οι 100 θα ελεγχθούν έτσι αναδρομικά». «Σταματήσε να το κάνετε θα σας πιάσουμε όλους» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.