Το άγχος το βράδυ μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για το σώμα συγκριτικά με το άγχος τις άλλες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με μελέτη.
Ο λόγος είναι ότι όσο προχωρά η μέρα, το ανθρώπινο σώμα απελευθερώνει χαμηλότερα επίπεδα ορμονών που βοηθούν στη μείωση του στρες, αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές.
«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στο βραδινό στρες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Yujiro Yamanaka, φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο τη νήσου Χοκάιντο.
«Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το βιολογικό ρολόι κάθε ανθρώπου και η ώρα της ημέρας κατά την αξιολόγηση της απόκρισης στους στρεσογόνους παράγοντες και την πρόληψή τους» προσθέτει.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στο σάλιο 27 νέων, υγιών εθελοντών.
Παράλληλα, τους έθεσαν σε κατάσταση άγχους προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων ανταποκρίνεται διαφορετικά στο έντονο στρες σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
Ο άξονας αυτός συνδέει το κεντρικό νευρικό σύστημα με το ενδοκρινικό.
Ένα γεγονός που προκαλεί άγχος, ενεργοποιεί τον άξονα και το σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη.
Τα επίπεδα κορτιζόλης ελέγχονται επίσης από το κιρκάδιο ρολόι στον εγκέφαλο. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Τα μέλη της μίας ομάδας εκτέθηκαν σε δοκιμασία άγχους το πρωί, δύο ώρες μετά το ξύπνημα.
Τα μέλη της άλλης ομάδας εκτέθηκαν σε δοκιμασία άγχους το βράδυ, 10 ώρες αφού είχαν ξυπνήσει. Η 15λεπτη δοκιμασία αφορούσε την προετοιμασία και την παρουσίαση για συνέντευξη μπροστά σε κάμερα. Ο
ι ερευνητές πήραν δείγματα σάλιου μισή ώρα πριν τη συνέντευξη, αμέσως μετά και ενδιάμεσα.
Τα επίπεδα κορτιζόλης αυξήθηκαν σημαντικά το πρωί, αλλά όχι το βράδυ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι καρδιακοί παλμοί των συμμετεχόντων, δείκτης απόκρισης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στο στρες, δεν διέφεραν.
«Το σώμα μπορεί να ανταποκριθεί στο πρωινό στρες ενεργοποιώντας τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, αλλά για να ανταποκριθεί στο στρες το βράδυ, ενεργοποιεί μόνο το συμπαθητικό νευρικό σύστημα», δήλωσε ο Yamanaka.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neuropsychopharmacology Reports.
Πηγή: healthday.com
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Pexels
Ειδήσεις σήμερα:
- Η συγκλονιστική περιπέτεια του 8χρονου Tinotenda στη ζούγκλα. Εξαφανίστηκε για πέντε ημέρες και επέζησε ανάμεσα σε λιοντάρια και ελέφαντες
- Κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου ο πρωταγωνιστής της ταινίας Apocalypto Ρούντι Γιάνγκμπλαντ. Απείλησε με μαχαίρι αστυνομικό
- Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα Επείγοντα από ανηλίκους που μέθυσαν. Διασωληνώθηκε 14χρονος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr