“Τάφος του Ινδού”.
Έτσι έλεγαν το κλειστό γυμναστήριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πίσω από το οποίο κρύβεται ένας από τους πιο ωραίους αστικούς μύθους του ελληνικού αθλητισμού.
Το κλειστό των πρασίνων αποτέλεσε την έδρα του Παναθηναϊκού για τα τμήματα του μπάσκετ και του βόλεϊ.
Χαρακτηριστικό του γηπέδου είναι η στενότητα του χώρου, κάτι που ενέπνευσε το “νονό” του γηπέδου να το βαφτίσει “τάφο του Ινδού”. Το πρώτο ιστορικό παιχνίδι στο κλειστό των πρασίνων τελέστηκε τον Μάρτιο του 1960 με τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα ανάμεσα στους έφηβους του Παναθηναϊκού και του Μύλωνα.
Σύμφωνα με μία εκδοχή στα εγκαίνια ένας δημοσιογράφος της εποχής εντυπωσιασμένος από τη στενότητα, παρομοίασε το στάδιο με τον “Τάφο του Ινδού”, από την ομώνυμη ταινία του γερμανού σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ.
Σκηνές της ταινίας διαδραματίζονται έναν μεγάλο και εντυπωσιακό υπόγειο τάφο, ο οποίος αποτελείται από επίπεδα, που θυμίζουν κλειστό γήπεδο.
Άλλοι λένε πως με αυτόν τον τάφο παρομοίασε το στάδιο του Παναθηναϊκού, ο καλαθοσφαιριστής Τάσος Στεφάνου. Γα χρόνια αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής της ομάδας και συνέχισε την καριέρα του ως γενικός διευθυντής της ΚΑΕ.
Σύμφωνα με συνεντεύξεις του, η ιδέα για το όνομα του ήρθε και σε αυτόν έπειτα από έξοδο με κάποιους συμπαίκτες του στον κινηματογράφο για να δει την ταινία “Τάφος του Ινδού”.
Ο μύθος αναφέρει ότι όταν είδε τα σκαλιά στην σκηνή του χορού της ταινίας του θύμιζαν αυτά του γηπέδου.
Ο “Τάφος του Ινδού”, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια πλημμύριζε συνεχώς ενώ είχε και προβλήματα θέρμανσης. Παρά τις αντίξοες συνθήκες ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού με αυτή την έδρα κατέκτησε 14 πρωταθλήματα από το 1961 έως το 1984. Μέσα σε αυτά τα χρόνια πανηγυρίστηκε και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του τμήματος μπάσκετ στην Ευρώπη. Ήταν το 1981, όταν το περίφημο «αιώνιο δευτερόλεπτο» έδωσε την ευκαιρία στον Απόστολο Κόντο να ευστοχήσει σε δύο βολές και ο Παναθηναϊκός να πάρει την πρόκριση για τους ημιτελικούς του τότε κυπέλλου πρωταθλητριών.
Το γήπεδο σήμερα φιλοξενεί τις ερασιτεχνικές ομάδες του ΠΑΟ και εκατοντάδες παιδιά πατάνε παρκέ, εκεί που θρύλοι της ομάδας, προπονήθηκαν, αγωνίσθηκαν και δοξάστηκαν και δόξασαν την ομάδα.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ποια είναι αυτή η προσφυγική γειτονιά που συνέδεσε το όνομά της με ένα θρυλικό γήπεδο ποδοσφαίρου; Το πρώτο σχέδιο να γίνει πάρκο έγινε το 1878
Ειδήσεις σήμερα:
- Αεροπορική εταιρεία του Πακιστάν ζητά συγγνώμη για διαφήμιση με αεροσκάφος της να κατευθύνεται πάνω στον Πύργο του Άιφελ
- Ο Τζο Μπάιντεν χορηγεί χάρη σε 2.500 κρατούμενους για ναρκωτικά λίγο πριν την αποχώρησή του
- Αναστέλλεται η εφαρμογή του από τις 19 Ιανουαρίου. Απειλή κλεισίματος του TikTok στις ΗΠΑ αν δεν ανατραπεί ο νόμος
- Επίθεση με μάρμαρο σε λεωφορείο στον Κορυδαλλό. Τραυματίας 19χρονος επιβάτης
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ