Γιατί θεωρούσαν στοιχειωμένο το “κόκκινο σπίτι” της Θεσσαλονίκης. Ανήκε σε μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες βιομηχάνων, που καταστράφηκε οικονομικά και το εγκατέλειψε (φωτό)

Γιατί θεωρούσαν στοιχειωμένο το “κόκκινο σπίτι” της Θεσσαλονίκης. Ανήκε σε μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες βιομηχάνων, που καταστράφηκε οικονομικά και το εγκατέλειψε (φωτό)
Το «κόκκινο σπίτι» της Θεσσαλονίκης, θεωρείται από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του κέντρου της πόλης. Βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Είναι κτισμένο με κόκκινα τούβλα και κεραμικά, που του δίνουν αυτήν την ιδιαίτερη όψη.

Ανήκε στην οικογένεια Λόγγου, μία από τις μεγαλύτερες οικογένειες βιομηχάνων-κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας.

Οδός Ερμού, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Στα αριστερά το επιβλητικό ‘κόκκινο σπίτι – Μέγαρο Λόγγου’ .

Οδός Ερμού, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας βρίσκεται το επιβλητικό «κόκκινο σπίτι – Μέγαρο Λόγγου»

Το 1939 η οικογένεια καταστράφηκε οικονομικά από πυρκαγιά. Λίγο αργότερα, ο πόλεμος τους αποτελείωσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οριστική εγκατάλειψη της πολυτελούς οικίας.

Το "κόκκινο σπίτι" της Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία: Χρίστος Βασιλόπουλος

Το “κόκκινο σπίτι” κτίστηκε το 1926, από τον Γρηγόρη Λόγγο και ήταν έργο του αρχιτέκτονα Gennari. Σήμερα τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή.

Οι κακοδαιμονίες

Το σπίτι ρήμαζε χρόνο με το χρόνο. Ίσως αυτή η εικόνα, να πυροδότησε και τη φήμη ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο.

Ο ένας μύθος διαδεχόταν τον άλλο, μέχρι που το “παραμύθι με τις κατάρες” έληξε οριστικά το 2006, όταν  η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε την αγορά του από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το 2007 το υπουργείο αποφάσισε «την έγκριση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή την απευθείας εξαγορά του διατηρητέου κτιρίου για πολιτιστικές χρήσεις».

Η απόφαση ανακλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά και έτσι το “κόκκινο σπίτι” μπορούσε να εξαγοραστεί από όποιον ιδιώτη ήθελε να το αποκτήσει.

Το τριώροφο κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1928 με δαπάνη του Ναουσαίου κλωστοϋφαντουργού Γρηγορίου Λόγγου, παρέμεινε κλειστό και εγκαταλελειμμένο.

Ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε το μέγαρο το 2013 αντί 4.700.000 ευρώ και είχε αποφασίσει να το μετατρέψει σε στρατηγείο των επιχειρήσεών του. Όμως, για να επενδύσει σε αυτό έπρεπε να αλλάξει χρήση και να ακολουθήσει ότι προβλέπει ο νόμος για τα διατηρητέα κτίρια, ειδικά όσων φέρουν καλλιτεχνικό διάκοσμο.  Ο ομογενής επιχειρηματίας, , ο οποίος έχει αγοράσει και άλλα διατηρητέα κτίρια της Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι θα επενδύσει έως 3.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση του μεγάρου, ενώ οι εργασίες θα διαρκέσουν έως 18 μήνες.

saloniki_kamara-700x448

Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Η διάσημη Καμάρα που «έχασε» το ένα τόξο της. Κατασκευάστηκε μετά τη νίκη του Γαλέριου κατά των Περσών και συμβολίζει τη Θεσσαλονίκη της ακμής. Πώς έγινε η πόλη της ανεξιθρησκίας και κηρύχτηκε αφορολόγητη (φωτο & βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.