Γιατί τα μίνι φορέματα σηματοδοτούν την οικονομική ανάκαμψη. Πότε οι φούστες έφτασαν μέχρι το γόνατο. Η παράξενη “Θεωρία του Ποδόγυρου” και η αμφισβήτησή της

Γιατί τα μίνι φορέματα σηματοδοτούν την οικονομική ανάκαμψη. Πότε οι φούστες έφτασαν μέχρι το γόνατο. Η παράξενη “Θεωρία του Ποδόγυρου” και η αμφισβήτησή της
Το 1926, ο Τζορτζ Τέιλορ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, παρατήρησε ότι μαζί με τον ποδόγυρο της γυναικείας φούστας ανέβαιναν και οι μετοχές στα χρηματιστήρια. Όταν οι φούστες έφτασαν το ύψος του γονάτου τη δεκαετία του ’20, οι μετοχές είχαν σημειώσει τις υψηλότερες τιμές του τελευταίου αιώνα.
Γυναικείος ποδόγυρος

Τη δεκαετία του ’30, οικονομία και φούστες πάτωσαν κυριολεκτικά. Η παγκόσμια οικονομική ύφεση συνέπεσε με την επιστροφή της φούστας στο ύψος του αστραγάλου. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, η φούστα έφθασε πάλι μέχρι το γόνατο. Τη δεκαετία του 1960 η παγκόσμια οικονομία απογειώθηκε. Κατά συνέπεια, ήταν η ώρα να ακολουθήσει και το ύψος της φούστας. Όπως και έγινε. Μάλιστα, η οικονομία πήγαινε τόσο καλά που οι φούστες έκαναν λίμιτ απ! Ανακαλύφθηκαν τα μίνι, που αποτέλεσαν μια ενδυματολογική επανάσταση. Το ημερολόγιο έγραφε 1965.

Η πετρελαϊκή κρίση,τα μάξι και η “Lehman Brothers”

Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 και η επακόλουθη πτώση των χρηματαγορών άφησε το στίγμα της και στις φούστες των γυναικών. Μακριές και αέρινες, έφταναν για ακόμη μία φορά στο έδαφος. Το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80 η οικονομία σημείωσε άνθιση και οι φούστες, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια της, κόντυναν εκ νέου. Αυτό διήρκεσε μέχρι και τη Μαύρη Δευτέρα του ’87, όταν η κατάρρευση των χρηματιστηρίων έφερε και πάλι στο προσκήνιο πιο συντηρητικά σχέδια.

Τα μίνι έκαναν μία δυναμική επιστροφή το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90, όταν και τα χρηματιστήρια κατάφεραν να ορθοποδήσουν μετά το βαρύ χτύπημα του ’87. Το 2008 η Lehman Brothers κατέρρευσε και προκάλεσε ταραχή στην παγκόσμια μόδα. Μακριές, χίπικες φούστες μέχρι το πάτωμα (το γνωστό στυλ boho) και η μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης Αμερικής αφήνει έντονο το σημάδι της στις πασαρέλες.

Η αμφισβήτηση της θεωρίας

Οι απόψεις διίστανται ως προς την εγκυρότητα της “Θεωρίας τους Ποδόγυρου” του Τζορτζ Τέιλορ. Τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι ενώ κάποια στοιχεία επιβεβαιώνονται, η θεωρία στο σύνολό της δεν είναι αξιόπιστη. Η αντι- έρευνα διενεργήθηκε από τους τους Μαρτζολάιν φαν Μπάαρντβαϊκ και Φίλιπ Χανς Φράνσες της Εράσμειας Σχολής Οικονομικών. Καταμέτρησαν τους ποδόγυρους στις φούστες που διαφημίστηκαν στα γαλλικά περιοδικά μόδας κάθε μήνα από το 1921 και συμπέραναν ότι ενώ υπάρχει πράγματι κάποια σχέση μεταξύ του μήκους της γυναικείας φούστας και της οικονομίας των Η.Π.Α, οι φούστες άρχιζαν να μακραίνουν γύρω στα τρία χρόνια μετά τη μεγάλη ύφεση και όχι συγχρόνως.

Στην ουσία όμως, αυτό που αλλάζει είναι μόνο ο χρόνος.

Διαβάστε στη “ΜτΧ: Η ιστορία του καλσόν. Αρχικά το φορούσαν οι άντρες, αλλά διαδόθηκε στις γυναίκες όταν κόντυναν οι φούστες. Η «μάχη» της ζαρτιέρας και η μετάβαση από το μεταξωτό στο νάιλον… 

Η αρχική φωτογραφία ελήφθη από τον Ι. Σκουρογιάννη στην πλατεία Συντάγματος το 1970 φωτογράφος. Περιλαμβάνεται στην ετήσια έκδοση του Hellenews “ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”. Την φωτογραφία εντόπισε και δημοσίευσε η Λίζα Κουτσαπλή

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.