Πηγή| ow.gr Συντάκτης| Ν. Μπάκουλη
Γιατί τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν λειτουργούν σε όλους στον ίδιο χρόνο. Τι δείχνει νέα έρευνα
Επιστήμονες μελέτησαν ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα για να δώσουν απάντηση σε μια απορία καθοριστική για την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών.
Όσοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά κατόπιν σχετικής οδηγίας επαγγελματία υγείας και συνταγής είναι οι μόνοι που έχουν την πλέον ξεκάθαρη εικόνα για το διάστημα που χρειάζεται μεταξύ της λήψης και του να γίνει αντιληπτή η επίδρασή τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα που χρειάζεται για να «λειτουργήσουν» τα αντικαταθλιπτικά είναι κάποιες ημέρες. Σε άλλες χρειάζονται εβδομάδες. Έως τώρα δεν ήταν ξεκάθαρο το γιατί.
Νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης αποφάσισαν να δώσουν μια χείρα βοηθείας ως προς την κατανόηση της αιτίας. Ζήτησαν και εξασφάλισαν τη συνεργασία συναδέλφων τους από όλο τον κόσμο και πραγματοποίησαν την πρώτη ανθρώπινη μελέτη για την διερεύνηση της κατανόησης της καθυστέρησης στην ανταπόκριση του φαρμάκου.
Τα αντικαταθλιπτικά τύπου SSRI
Οι ειδικοί εστίασαν στη συνηθέστερη συνταγογραφούμενη κατηγορία αντικαταθλιπτικών, τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors – SSRI). Η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστής και αύξηση των επιπέδων της στον εγκέφαλο θεωρείται υπεύθυνη για τις επιδράσεις των SSRI, που τονώνουν τη διάθεση. Αλλά, όπως διάβασες ήδη, δεν λειτουργούν για όλους με τον ίδιο τρόπο. Και δεν είχε αποκωδικοποιηθεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης τους.
Με τη μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι τέτοιου τύπου αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τις συνδέσεις νευρώνων (συνάψεις) στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών.
«Διαπιστώσαμε σε όσους έπαιρναν το SSRI ότι με την πάροδο του χρόνου παρατηρήθηκε σταδιακή αύξηση των συνάψεων στο νεοφλοιό και στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου», δήλωσε η νευρολόγος Gitte Knudsen, εκ των συγγραφέων της μελέτης και επικεφαλής στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής, Νευρολογίας, Ψυχιατρικής και Αισθητηριακών Επιστημών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.
Υπήρχε μια υπόθεση που ήθελε τα αντικαταθλιπτικά τύπου SSRI να αυξάνουν τη συναπτική πλαστικότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. H ικανότητα των συνάψεων να ενισχύονται ή να εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου πιστεύεται ότι είναι σημαντική για τη μάθηση, τη μνήμη και τη ρύθμιση της διάθεσης.
Οι ερευνητές έλεγξαν αυτήν την υπόθεση, με τις σαρώσεις να δείχνουν σημαντικές διαφορές στην εξέλιξη της συναπτικής πυκνότητας στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται κρίσιμα στην κατάθλιψη.
Η Knudsen κατέληξε στο ότι «αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η συναπτική πυκνότητα στον εγκέφαλο μπορεί να εμπλέκεται στον τρόπο λειτουργίας αυτών των αντικαταθλιπτικών, κάτι που θα μας έδινε έναν στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της κατάθλιψης».
Ειδήσεις σήμερα:
- Αεροπορική εταιρεία του Πακιστάν ζητά συγγνώμη για διαφήμιση με αεροσκάφος της να κατευθύνεται πάνω στον Πύργο του Άιφελ
- Ο Τζο Μπάιντεν χορηγεί χάρη σε 2.500 κρατούμενους για ναρκωτικά λίγο πριν την αποχώρησή του
- Αναστέλλεται η εφαρμογή του από τις 19 Ιανουαρίου. Απειλή κλεισίματος του TikTok στις ΗΠΑ αν δεν ανατραπεί ο νόμος
- Επίθεση με μάρμαρο σε λεωφορείο στον Κορυδαλλό. Τραυματίας 19χρονος επιβάτης
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ