Ο Γάλλος νευρολόγος Ζαν Μαρτέν Σαρκό ανακάλυψε ότι ορισμένοι ασθενείς με φαινομενικά νευρολογικά προβλήματα, όπως παράλυση, τύφλωση ή επιληπτικές κρίσεις, στην πραγματικότητα δεν είχαν εγκεφαλικές ή νευρολογικές βλάβες που θα μπορούσαν να τα εξηγήσουν.
Παρόλο που οι ασθενείς δεν έλεγχαν συνειδητά τα συμπτώματά τους, ορισμένοι “θεραπεύονταν” προσωρινά με την ύπνωση, γεγονός που οδήγησε τον Σαρκό στο συμπέρασμα ότι το ασυνείδητο εμπόδιζε την πρόσβαση σε άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Ο Γάλλος νευρολόγος Ζαν Μαρτέν Σαρκό ανακάλυψε ότι ορισμένοι ασθενείς με φαινομενικά νευρολογικά προβλήματα, όπως παράλυση, τύφλωση ή επιληπτικές κρίσεις, στην πραγματικότητα δεν είχαν εγκεφαλικές ή νευρολογικές βλάβες που θα μπορούσαν να τα εξηγήσουν. Wikimediamtx Commons
Ήταν μια επαναστατική ιδέα, επειδή εισήγαγε την έννοια του ασυνείδητου στο κυρίαρχο ρεύμα της ιατρικής σκέψης και ανέτρεψε την αντίληψη που επικρατούσε επί σχεδόν 2.000 χρόνια, ότι η υστερία ήταν γυναικεία πάθηση, την οποία οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν στην “περιφερόμενη μήτρα”.
Δύο από τους μαθητές του Σαρκό προχώρησαν περισσότερο: Ο Πιερ Ζανέ υποστήριξε ότι ο εγκέφαλος μπορεί να “αποσυνδέσει” ή να διαχωρίσει διαφορετικές λειτουργίες, ενώ ο Σίγκμουντ Φρόυντ υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει όταν τραυματικές αναμνήσεις μετατρέπονται σε σωματικά συμπτώματα, προκειμένου να απωθηθούν από τον συνειδητό νου.
Παρόλο που υπάρχουν ακόμη αρκετές ενδείξεις για τον ρόλο της φροϋδικής απώθησης, η αντίληψη ότι το ασυνείδητο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ιατρικά συμπτώματα, όπως η τύφλωση και η παράλυση, είναι πλέον ευρέως αποδεκτή.
(Σημείωση για την “περιφερόμενη μήτρα”: Ο Πλάτων Τιμόθεος που ήταν σύγχρονος του Ιπποκράτη έγραφε ότι η μήτρα είναι «ζώο χωρίς ψυχή» κυριευμένο από την επιθυμία να κάνει παιδιά. Όταν επί μακρόν η μήτρα παραμένει στείρα ερεθίζεται επικίνδυνα: κουνιέται μέσα στο σώμα προς όλες τις κατευθύνσεις, φράσσει τους αεραγωγούς εμποδίζοντας την αναπνοή βάζοντας έτσι το σώμα στις χειρότερες αγωνίες και προκαλώντας του κάθε λογής αρρώστιες).
ΠΗΓΗ: 50 Ψυχολογικές θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα, Christian Jarrett, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Το πρώτο παιδί είναι ευφυές και δεσποτικό, το δεύτερο διπλωματικό και ανταγωνιστικό και το τρίτο εγωιστικό και απαιτητικό». Θεωρίες για το πως η σειρά γέννησης ενός παιδιού επηρεάζει τον χαρακτήρα του
Ακούστε podcast από τη Μηχανή του Χρόνου στο podstories.gr
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνεχίζεται το θρίλερ του Ελληνικού. Νεκροί σε 13 μέρες μητέρα, κόρη, γιος. Στο στόχαστρο η οικιακή βοηθός. Το χρονικό
- Θερμικές καταιγίδες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Αναλυτική πρόγνωση
- Στον ανακριτή το πόρισμα του ΕΜΠ για τα Τέμπη. «Τα έλαια σιλικόνης μπορεί να συμμετείχαν στην πυρόσφαιρα»
- Λουκέτο από την ΑΑΔΕ σε εστιατόριο με αστέρι Michelin στο κέντρο της Αθήνας κατόπιν καταγγελίας. Δεν εξέδωσε αποδείξεις
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ