Γιατί στο τένις ακούγεται ο όρος “love” για όποιον έχει μηδενικό σκορ και γιατί οι πόντοι εξελίσσονται 0, 15, 30, 40

Γιατί στο τένις ακούγεται ο όρος “love” για όποιον έχει  μηδενικό σκορ και γιατί οι πόντοι εξελίσσονται 0, 15, 30, 40
Ξεκινάει ένας αγώνας τένις. Στους πρώτους πόντους ακούγεται ο όρος “love”. Tο σκορ είναι 15-love ή αν κερδίσει έναν ακόμη πόντο θα γίνει 30-love.

Αυτό σημαίνει πως το σκορ για την άλλη πλευρά είναι μηδενικό. Το σκορ όμως δεν έχει σχέση με την αγάπη. Η πιο πιθανή εξήγηση για τον όρο “love” είναι ότι προέρχεται από τη γαλλική έκφραση για το “αυγό” (l’œuf), καθώς ένα αυγό μοιάζει με τον αριθμό μηδέν. Πολλοί στο σπικάζ στα Αγγλικά περιγράφουν ότι στον πίνακα αναγράφεται ένα “μεγάλο αυγό χήνας”. Η έννοια είναι μεταφορική και χρησιμοποιείται για να σχηματίσει το μηδέν.

Στην αρχή οποιουδήποτε αγώνα, όταν το σκορ είναι στο μηδέν, οι παίκτες εξακολουθούν να «αγαπούν ο ένας τον άλλον». Αυτή είναι μια άλλη θεωρία σχετικά με την προέλευση του όρου «love», που συσχετίζει τον όρο που ακούγεται με την αγάπη. Το λεξικό της Οξφόρδης συμπληρώνει αυτή τη θεωρία προτείνοντας ότι ο μόνος λόγος που θα κάνει ένα παίχτη να παραμείνει στο γήπεδο, ενώ το σκορ του είναι μηδενικό, είναι η αγάπη του για το παιχνίδι.

Μία όχι και τόσο δημοφιλής θεωρία ορίζει ότι ο όρος “love” προέρχεται από την φλαμανδική λέξη “lof” που σημαίνει τιμή. Μοιάζει με την ερμηνεία της αγάπης, μόνο που εδώ θεωρείται ότι ο παίχτης ακόμη και με μηδέν πόντους, παίζει για την τιμή του.

H επίδραση των Γάλλων στο τένις παρατηρείται ακόμη και στη μέτρηση των πόντων. Το γεγονός ότι οι μετριούνται με 0, 15, 30, 40 θεωρείται ότι προήλθε από το γαλλικό παιχνίδι jeu de paume. Το παιχνίδι ήταν πολύ δημοφιλές πριν από τη γαλλική επανάσταση και θεωρείται ο πρόδρομος στο τένις. Σε αυτό οι παίχτες χτυπούσαν τη μπάλα με το χέρι και όχι με ρακέτα.

Το γήπεδο είχε μήκος 90 πόδια, με την κάθε πλευρά να χωρίζεται ισομερώς στα 45 πόδια. Όταν ο παίκτης που σέρβιρε σκόραρε, έπρεπε να μετακινηθεί 15 πόδια μπροστά. Αν σκόραρε ξανά, προχωρούσε άλλα 15 πόδια. Στον τρίτο πόντο πλησίαζε ακόμη 10 πόδια στο φιλέ. Στη συνέχεια κέρδιζε το παιχνίδι.

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Ο Ρολάν Γκαρός δεν είχε καμία σχέση με το τένις! Ήταν θρυλικός πιλότος που επινόησε το οπλοπολυβόλο του πιλότου και έκανε πρώτος 5 καταρρίψεις εχθρικών αεροπλάνων

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr