Γιατί στη Γαλλία του Λουδοβίκου, οι άνδρες φορούσαν “πουδραρισμένες” περούκες; Ψείρες, σύφιλη, κακοσμία και ναρκισσισμός

Γιατί στη Γαλλία του Λουδοβίκου, οι άνδρες φορούσαν “πουδραρισμένες” περούκες; Ψείρες, σύφιλη, κακοσμία και ναρκισσισμός

Γύρω στο 1655, ο τότε 17χρονος βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος ΙΔ΄, άρχισε να εμφανίζεται με μία μεγάλη περούκα. Σχεδόν αμέσως όλοι οι Γάλλοι ευγενείς -και οι πλούσιοι αστοί- άρχισαν να φορούν περούκες σαν του Λουδοβίκου. Έτσι ξεκίνησε η μόδα της «πουδραρισμένης» περούκας που διήρκησε μέχρι και το τέλος του 18ου αιώνα και την επικράτηση της Γαλλικής Επανάστασης.

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ και οι περούκες

Αυτό που γνώριζαν ελάχιστοι άνθρωποι ήταν ότι ο νεαρός Λουδοβίκος ΙΔ΄ φόρεσε περούκα για πρώτη φορά γιατί είχε αρχίσει να χάνει τα μαλλιά του. Ως ένας από τους μεγαλύτερους ναρκισσιστές της ιστορίας, δεν ήθελε να γνωρίζουν οι υπήκοοί του ότι είχε αρχίσει να χάνει τα μαλλιά του.

Προσωπογραφία του Λουδοβίκου ΙΔ’ της Γαλλίας, του ζωγράφου Τσαρλς Λε Μπρουν. Ο πίνακας είναι του 1655. Την ίδια χρονιά ο Λουδοβίκος φόρεσε περούκα για πρώτη φορά. Πηγή: Wikipedia

Έτσι βρήκε τη λύση να φορά σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του περούκα. Μάλιστα, ο βασιλιάς είχε στην υπηρεσία του 48 κατασκευαστές περούκων! Όλοι τους είχαν δώσει όρκο, και είχαν απειληθεί με θανατική καταδίκη,  ώστε να μην αποκαλύψουν ποτέ την κατάσταση των μαλλιών του Λουδοβίκου ΙΔ΄.

Φυσικά, οι προνομιούχοι τον μιμήθηκαν. Υπήρχε ένας σοβαρότερος λόγος να κάνουν κάτι που για πολλούς απ’ αυτούς ήταν αλλόκοτο. Οι ευγενείς έπρεπε να έχουν συνέχεια την εύνοια του βασιλιά. Ένας τρόπος να το επιτύχουν ήταν να υιοθετούν τα γούστα του, ακόμη και όσα φάνταζαν παράλογα.

Πούδρα στις περούκες

Την εποχή εκείνη στη Γαλλία ακόμη και οι αριστοκράτες σπάνια πλένονταν. Προτιμούσαν να ραντίζουν το σώμα τους με κολόνια. Το ίδιο ίσχυε και για τις περούκες τους. Στα τέλη του 17ου και αρχές του 18ου αιώνα αυτές ήταν τεράστιες και κατασκευάζονταν από τρίχες αλόγου ή κατσίκας.

Ποτέ δεν πλένονταν σωστά και έτσι μύριζαν απαίσια και γέμιζαν εύκολα με ψείρες.

Ξυλογραφία του 18ου αιώνα που δείχνει την επίσκεψη ενός Άγγλου ευγενή στο Παρίσι για την αγορά μιας πουδραριασμένης περούκας. Πηγή: Pinterest

Για το λόγο αυτό πασπάλιζαν τις περούκες μ’ ένα λεπτό μείγμα αλεσμένου αμύλου και αρωματισμένης λεβάντας ή πορτοκαλιού. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν ένα λευκό χρώμα όταν τις φορούσαν.

Η σημασία της σύφιλης

Η πουδραρισμένη περούκα ήταν δημοφιλής για περίπου ενάμιση αιώνα, από τα μέσα του 17ου αιώνα μέχρι και του τέλους του 18ου. Η μακρόχρονη χρήση της οφείλεται εν μέρει στην εξάπλωση της σύφιλης.

Η σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια είχε μεγάλη έξαρση στην Ευρώπη από τον 16ο αιώνα και μετά. Στα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται η απώλεια μαλλιών και πληγές με πύον στο κεφάλι. Οι περούκες έκρυβαν αυτά τα συμπτώματα. Επιπλέον, η αρωματισμένη πούδρα σε αυτές έκρυβαν τις άσχημες μυρωδιές που προέρχονταν από τις πληγές.

Λεπτεμέρεια πίνακα των αρχών του 18ου αιώνα που απεικονίζει δύο Άγγλους ευγενείς με μεγάλες περούκες. Το σημάδι στο πρόσωπου του ευγενή στα δεξιά δείχνει ότι έπασχε από σύφιλη. Πηγή: Wikipedia

Η μόδα της περούκας τελείωσε στη Γαλλία με τη Γαλλική Επανάσταση. Από το 1789 και μετά, η πουδραρισμένη περούκα ταυτίστηκε με τους ευγενείς. Αντίθετα, το σύμβολο των επαναστατών ήταν τα μακριά μαλλιά. Την ίδια εποχή και στη Μεγάλη Βρετανία οι περούκες έπαψαν να χρησιμοποιούνται, ιδιαίτερα μετά το 1795 όταν επιβλήθηκε υψηλή φορολογία στην πούδρα για τις περούκες.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.