Γιατί ρωτάνε στην Google, τους υποψήφιους υπαλλήλους της: “για ποιο λόγο τα καπάκια των φρεατίων είναι στρογγυλά”; Γρίφοι και προβλήματα λογικής, για μια θέση στον κολοσσό

Γιατί ρωτάνε στην Google, τους υποψήφιους υπαλλήλους της: “για ποιο λόγο τα καπάκια των φρεατίων είναι στρογγυλά”; Γρίφοι και προβλήματα λογικής, για μια θέση στον κολοσσό
Οι σπουδές, τα πτυχία, η εργασιακή εμπειρία και οι συστάσεις είναι τα βασικά κριτήρια πρόσληψης για τις περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως. Η Google εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει μία ελαφρώς διαφορετική τακτική.

Οι συνεντευξιαζόμενοι της Google συχνά καλούνται να απαντήσουν σε φαινομενικά αλλόκοτες και άσχετες ερωτήσεις. Ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους, καταξιωμένους στον τομέα τους, στόχος του αμερικανικού κολοσσού είναι να εντοπίζει τους κορυφαίους.

Και οι κορυφαίοι, πέρα από εξειδικευμένες γνώσεις, πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή αντίληψη, ετοιμότητα και συνδυαστική σκέψη.

Λέγεται ότι τα τελευταία χρόνια η εσωτερική πολιτική της εταιρείας έχει απαγορεύσει στους υπεύθυνους προσλήψεων να κάνουν ερωτήσεις-παγίδες στους υποψηφίους. Ωστόσο, από πρώην εργαζομένους, καθώς και ανθρώπους που πέρασαν από τη διαδικασία, έχουν κατά καιρούς γίνει γνωστοί ορισμένοι από τους συχνότερους γρίφους που οι συνεντευξιαζόμενοι καλούνταν να απαντήσουν.

Γιατί τα φρεάτια στο δρόμο είναι στρογγυλά;

Μια εικόνα που όλοι έχουμε, καθώς υπόνομοι υπάρχουν σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Πόσοι όμως έτυχε να αναλογιστούν στη ζωή τους, ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από τον σχεδιασμό τους;

Η ερώτηση είναι αιφνιδιαστική, η απάντηση ωστόσο είναι αρκετά απλή και λογική. Τα φρεάτια είναι στρογγυλά έτσι ώστε να μην υπάρχει ποτέ ο κίνδυνος να πέσει μέσα το κάλυμμα. Αν, παραδείγματος χάρη ήταν τετράγωνα, το καπάκι υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να πέσει μέσα.

Σχεδιάστε ένα πλάνο εκκένωσης του Σαν Φρανσίσκο

Η συγκεκριμένη ερώτηση δεν έχει μία σωστή απάντηση. Ο σκοπός της είναι να τεστάρει την ικανότητα του συνεντευξιαζόμενου να ξεκινά την επίλυση ενός προβλήματος από τη σωστή βάση. Μία απάντηση που θα ικανοποιούσε τα στελέχη της Google θα ήταν: «Για τι είδους καταστροφής μιλάμε;».

Το πλάνο εκκένωσης θα ήταν διαφορετικό σε περίπτωση σεισμού, φωτιάς, πυρηνικού πολέμου ή χτυπήματος από τσουνάμι.

Έχεις οκτώ μπάλες και ένα ισοζύγιο…

Επτά από τις μπάλες έχουν το ίδιο βάρος, ενώ μία ζυγίζει μερικά γραμμάρια περισσότερο. Ποια είναι τα ελάχιστα δυνατά ζυγίσματα που μπορείς να κάνεις για να βρεις ποια είναι η πιο βαριά.

Μία ερώτηση που θυμίζει παιδική σπαζοκεφαλιά. Σε κατάσταση πίεσης και άγχους, πολλοί συνεντευξιαζόμενοι ίσως δυσκολεύονταν να απαντήσουν.

Η σωστή απάντηση είναι δύο ζυγίζεις κατ΄ ελάχιστο. Χωρίζουμε τις μπάλες σε 3, 3 και 2. Ζυγίζουμε πρώτα τις δύο τριάδες. Αν το βάρος τους είναι ίδιο, σημαίνει ότι η πιο βαριά μπάλα είναι μία από τις 2 που απέμειναν.

Διαβάστε ακόμα: Οι ζωγράφοι ήταν το «Google Earth» της εποχής τους. Ταξίδι στο Λονδίνο του 18ου αιώνα, με πίνακες που έβαλαν μέσα σε εικόνες του προγράμματος

Στην περίπτωση που η ζυγαριά γέρνει προς μία τριάδα, σημαίνει ότι η βαριά μπάλα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις τρεις. Τοποθετούμε από μία στην κάθε πλευρά του ισοζυγίου και αφήνουμε την τρίτη εκτός. Αν ζυγίζουν το ίδιο, η βαριά είναι η τρίτη. Αν όχι, είναι αυτή προς την οποία γέρνει η ζυγαριά. Δε το λες και εύκολη σπαζοκεφαλιά υπό συνθήκες συνέντευξης για πρόσληψη.

Πόσες φορές συναντιούνται οι δείκτες του ρολογιού μέσα στην ημέρα;

Ένας ακόμα γρίφος λογικής που τεστάρει την ετοιμότητα και την αντίληψη του υποψηφίου.

Η σωστή απάντηση είναι 22 και οι δείκτες συναντιούνται τις εξής ώρες (από δύο φορές – προ και μετά μεσημβρίας):

12:00, 1:05, 2:11, 3:16, 4:22, 5:27, 6:33, 7:38, 8:44, 9:49, 10:55

Εξηγήστε σε ένα οκτάχρονο τι σημαίνει “βάση δεδομένων”

Οι αιφνιδιαστικές ερωτήσεις δεν είναι μόνο γρίφοι και μαθηματικές σπαζοκεφαλιές. Το ζητούμενο του ερωτήματος είναι να δείξει ο υποψήφιος ότι έχει την ικανότητα να εξηγήσει και να μεταδώσει περίπλοκες έννοιες σε απλή γλώσσα.

Μία ικανοποιητική απάντηση σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν:

«Μια βάση δεδομένων είναι ένα μηχάνημα που απομνημονεύει πολλές πληροφορίες για πολλά και διαφορετικά πράγματα. Οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν όταν χρειάζονται βοήθεια για να θυμηθούν αυτές τις πληροφορίες».

Πόσες μπάλες του γκολφ χωράνε σε ένα σχολικό;

Μία από τις πιο περίπλοκες, που ερωτάται για να τεστάρει την υπολογιστική ικανότητα αλλά και τη συλλογιστική πορεία του υποψηφίου. Τόσο το μέγεθος του σχολικού λεωφορείου, όσο και της μπάλας του γκολφ είναι, σε γενικές γραμμές, στάνταρ. Ο συνεντευξιαζόμενος μένει να συνδυάσει τα δεδομένα και να παρουσιάσει μία ρεαλιστική απάντηση.

Από τις διαστάσεις ενός μέσου σχολικού, μπορεί να υπολογίσει τον όγκο του. Αντίστοιχα, αν λάβει υπόψιν την ακτίνα μίας μέσης μπάλας του γκολφ, μπορεί να υπολογίσει τον δικό της όγκο. Μετά μένει μόνο να διαιρέσει τον όγκο του σχολικού με τον όγκο της μπάλας.

Το ερώτημα, αν ακόμη και οι δημιουργοί στης γκουγκλ στα νιάτα τους θα απαντούσαν πετυχημένα τέτοιες ερωτήσεις, δεν έχει σωστή απάντηση, καθώς τότε κανείς δεν τους υπέβαλε σε μία παρόμοια διαδικασία. Και δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα…

αρχική εικόνα: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πώς η κακόβουλη χρήση του Facebook προκάλεσε μία γενοκτονία. Η άγνωστη περίπτωση των 1000 θανάτων, των ομαδικών βιασμών και της προσφυγιάς 625 χιλ πολιτών

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.