Βρετανία 1940. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας πραγματοποιούσε ασκήσεις ετοιμότητας, ώστε να αντιμετωπίσει επίθεση από τοξικά αέρια.
Η παραπάνω φωτογραφία, η οποία σήμερα βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο στο Λονδίνο, απεικονίζει νοσοκόμες να δοκιμάζουν αντιασφυξιογόνες μάσκες σε βρέφη. Η μάσκα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά ηλικίας έως 2 ετών, ενώ ο σχεδιασμός ήταν τέτοιος που κουκούλωνε σχεδόν ολόκληρο το σώμα, εκτός των ποδιών.
Η μέριμνα της βρετανικής κυβέρνησης
Το 1938 η βρετανική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει σε όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των νεογνών, αντιασφυξιογόνες μάσκες για να τους προστατέψει σε περίπτωση επίθεσης των Γερμανών με βομβαρδισμούς και δηλητηριώδη αέρια.
Φυλάσσονταν σε χάρτινα ή μεταλλικά κουτιά και ήταν υποχρεωτικό ο καθένας να τις κουβαλάει μαζί του, όπου και να πήγαινε.
Συνήθως το χρώμα τους ήταν μαύρο, ενώ οι παιδικές ήταν χρωματιστές για να μην προκαλούν τρόμο στα ανήλικα.
Ο αναπνευστήρας ήταν έτσι διαμορφωμένος που θύμιζε κούνια. Τα μωρά τοποθετούνταν μέσα και η μάσκα σφράγιζε, με το που στερεωνόταν ο ιμάντας. Στη μια πλευρά υπήρχε τοποθετημένο ένα φίλτρο κατασκευασμένο συνήθως από αμίαντο, ώστε να απορροφούνται τα δηλητηριώδη αέρια. Στην άλλη πλευρά ήταν προσκολλημένο ένα λαστιχένιο σωληνάκι, σαν κοντσερτίνα με χερούλι, από το οποίο αντλούνταν οξυγόνο στο εσωτερικό της μάσκας.
Οι παρενέργειες
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών και της παρουσίασης στο κοινό, υπήρξαν αναφορές προσωπικού και γιατρών ότι τα μωρά έπεφταν σε λήθαργο, αδρανούσαν ή και παρέλυαν. Λέγεται πως πιθανότερη αιτία για αυτές τις παρενέργειες ήταν ότι δεν περνούσε η απαιτούμενη ποσότητα αέρα στη μάσκα, με αποτέλεσμα τα νεογνά να ασφυκτιούν και να κινδυνεύουν θανάσιμα. Οι αντιασφυξιογόνες μάσκες δεν χρειάστηκε τελικά να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες. Ωστόσο, η βρετανική προνοητικότητα είχε εντοπίσει και τις πιθανές τους παρενέργειες.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Γιατί οι Γερμανοί στρατιώτες φορούσαν μάσκες στα μουλάρια τους; Τι ρόλο είχαν αναθέσει στα σκυλιά, τις γάτες και τα καναρίνια κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr