Πηγή: Ανατρέποντας την Ιστορία, του Ed Raney, Ron Stapley, εκδόσεις Ενάλιος
Στη διάρκεια του αυτοκρατορικού μεγαλείου της Βρετανίας στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα, η “Αγγλική ιστορία” συμπεριλάμβανε την ιστορία των αποικιών, ακόμη και της Ινδίας.
Εξελίχθηκε έτσι για όλες τις αγγλόφωνες περιοχές και για έναν αριθμό μη αγγλόφωνων, που βρίσκονταν υπό τον βρετανικό έλεγχο. Ωστόσο μετά το 1783 αυτό το καθεστώς έπαψε να συμπεριλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Συγκεκριμένα, όλη η ομάδα των νησιών στη βορειοδυτική ακτή της Ευρώπης αποκαλούνται “Βρετανικά νησιά”. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Ιρλανδία, αναφέρεται ως “Μεγάλη Βρετανία”. Μετά το νόμο της Ένωσης το 1800, μεταξύ Ιρλανδίας και της Βρετανίας, τα Βρετανικά νησιά ήταν συνώνυμα με το “Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας”. Αυτή η ονομασία εξελίχθηκε σε Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, αφού η απόσχιση της Ιρλανδίας άρχισε να ισχύει το 1921.
Ως προς τη Μεγάλη Βρετανία, αποτελείται από τρία μέρη, την Αγγλία, την Ουαλία και την Σκωτία.
Η Αγγλία είναι κυρίαρχος των τριών και θεωρείται η πιο σημαντική από πλευράς πόρων και πληθυσμού. Οι κάτοικοι της συνήθως αυτοαποκαλούνται Βρετανοί από σεβασμό, στις μη αγγλικές μειονότητες της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και για τη διευκόλυνση των ξένων, από τους οποίους δεν περιμένουν να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των βρετανικών διαφορών.
Η Ουαλία δεν ήταν ποτέ ένα ξεχωριστό βασίλειο, αναγνωρισμένο κατά αυτόν τον τρόπο από την Αγγλία, παρά τις αξιώσεις πριγκίπων όπως ο Όουεν Γκλεντόουερ το 1405. Κατακτήθηκε τμηματικά τον 13ο αιώνα και διοικήθηκε σαν να ήταν μέρος της Αγγλίας. Πρόσφατα της παραχωρήθηκε δικό της νομοθετικό σώμα. Οι κάτοικοι της oνομάζονται Ουαλοί (Welsh). Η λέξη, όταν χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη ως ρήμα, σημαίνει “απατώ”.
Η Σκωτία ήταν ένα ξεχωριστό ιστορικό βασίλειο και μετά το 1603 είχε κοινό μονάρχη με την Αγγλία. Ενώθηκε με την Αγγλία με τον νόμο της Ένωσης το 1707, αλλά διοικήθηκε σαν να ήταν μέρος μέρος της Αγγλίας. Πρόσφατα της παραχωρήθηκε δικό της κοινοβούλιο. Οι κάτοικοι της είναι γνωστοί ως Σκότοι ή Σκοτσέζοι που προέρχεται από το επίθετο Scottish. H λέξη Scotch αναφέρεται μόνο στο ουίσκι που παράγεται εκεί, για το οποίο άλλωστε είναι φημισμένη η χώρα.
Ουαλία και Σκωτία αξιώνουν ξεχωριστές εθνικότητες και έχουν δικές τους γλώσσες. Παρόλα αυτά τα αγγλικά χρησιμοποιούνται ευρέως και είναι, πιο κατανοητά ακόμη και σε αυτές τις περιοχές. Η βασική εθνική διαφορά αφορά το Αγγλο-Σαξονικό και το Κέλτικο έθνος. Τα αγγλικά είναι η γλώσσα της πλειοψηφίας και η βάση τους παραμένει Αγγλο-σαξονική με σημαντικές προσθήκες από τα λατινικά και τα νορμανδικά γαλλικά. Όσο για τις κέλτικες γλώσσες, υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των σκοτσέζικων-κέλτικων, των ιρλανδέζικων-κέλτικων, των ουαλέζικων ακόμη και κάποιων μορφών κέλτικων που μιλούν στη Βρετάνη Γαλλίας, στην Αστουρία Ισπανίας και παλαιότερα στην Κορνουάλη.
Πηγή: Ανατρέποντας την Ιστορία, του Ed Raney, Ron Stapley, εκδόσεις Ενάλιος
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: «O Πόλεμος των Ρόδων» που ενέπνευσε τον Σαίξπηρ. Η τρομερή μάχη που σκοτώθηκε το 1/3 του αντρικού πληθυσμού της Αγγλίας!
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr