Ο φωτογράφος και συλλέκτης έργων τέχνης, Ζαν-Μαρί Ντονάτ συγκέντρωσε και δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες, στις οποίες διακρίνονται Γερμανοί πολίτες να ποζάρουν δίπλα σε μια πολική αρκούδα. Για την ακρίβεια δίπλα σε κάποιον μεταμφιεσμένο σε πολική αρκούδα.
Όπως έγινε αργότερα γνωστό, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Σε όλες τις λήψεις, οι άνθρωποι και τα «σκηνικά» άλλαζαν, αλλά η αρκούδα παρέμενε πάντα η ίδια.
Μια πολική αρκούδα ποζάρει στη Γερμανία
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ζαν Μαρί Ντονάτ βρήκε τυχαία μια παλιά φωτογραφία ενός άνδρα μεταμφιεσμένου σε πολική αρκούδα, καθώς περπατούσε στο Βερολίνο. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ανακάλυψε μία ακόμα και λίγους μήνες μετά μία τρίτη. Υποψιάστηκε ότι κάτι συνδέει αυτές τις φωτογραφίες και αποφάσισε να το ερευνήσει.
Για είκοσι χρόνια κυνηγούσε παρόμοιες φωτογραφίες. Σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, σε παλαιοπωλεία, στους δρόμους, όπου μπορούσε. Ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας για να μεγαλώσει τη συλλογή της και μετά από χρόνια αδιάκοπης προσπάθειας και ενδελεχούς έρευνας, τα κατάφερε.
Συγκέντρωσε σαράντα χιλιάδες φωτογραφίες με πρωταγωνιστή κάποιον άγνωστο ντυμένο πολική αρκούδα.
Σε όλες τις λήψεις οι πόζες της αρκούδας διαφέρουν ελάχιστα ενώ πάντα διακρίνεται ένα ελαφρύ μειδίαμα. Οι φωτογραφίες, άθελά τους, αφηγούνται την ταραχώδη πορεία της Γερμανίας από το 1920 μέχρι και το 1970.
Τα χρόνια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνθρωποι φαίνεται να χαμογελούν. Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, δίπλα στην πολική αρκούδα ποζάρουν Γερμανοί αξιωματικοί της Βέρμαχτ, ενώ μετά την πτώση των Ναζί διακρίνονται κυρίως Αμερικανοί στρατιώτες να ποζάρουν χαρούμενοι.
Η προέλευση αυτής της «μυστήριας παράδοσης» πιστεύεται ότι ξεκίνησε όταν δύο πραγματικές πολικές αρκούδες εκτέθηκαν για πρώτη φορά στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου στις αρχές της δεκαετίας του 1920.
Οικογένειες από όλη την Γερμανία συνέρρεαν στο Βερολίνο για να δουν από κοντά τις «απόκοσμες λευκές αρκούδες» και να φωτογραφηθούν μπροστά από τον ζωολογικό κήπο με τους υπαλλήλους, που ντυμένοι ως πολικές αρκούδες, υποδέχονταν τους επισκέπτες.
Στους υπαλλήλους του ζωολογικού τύπου πιστεύεται ότι οφείλεται το «πανεθνικό φαινόμενο» που είχε διαχρονική συνέχεια μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Το 2015 ο Ζαν Μαρί Ντονάτ εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «TEDDYBÄR», το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 500 φωτογραφίες της συλλογής του.
Πηγή φωτογραφιών: Jean Marie Donat
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr