Κορυφαίοι αθλητές από όλο τον κόσμο έφτασαν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Όμως, οι σέρφερ ταξίδεψαν 14.000 χιλιόμετρα μακριά από την γαλλική πρωτεύουσα, στο Teahupo’o της Ταϊτής, στη Γαλλική Πολυνησία.
Το Teahupo’o επιλέχθηκε ως περιοχή για τη διεξαγωγή του αθλήματος του σερφ, καθώς έχει από τα καλύτερα κύματα στον κόσμο.
Για περισσότερα από 20 χρόνια, υπάρχει ένας ξύλινος πύργος μέσα στη θάλασσα, από τον οποίο οι κριτές των πρωταθλημάτων σερφ παρακολουθούν τους αγώνες.
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 ανέφεραν ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια ασφαλείας. Για αυτό, άρχισαν να σχεδιάζουν την κατασκευή ενός τριώροφου πύργου αλουμινίου με τουαλέτες, κλιματισμό και χώρο για 40 άτομα – ο ξύλινος χωράει 35. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν τεράστιες αντιδράσεις.
Κάτοικοι, σέρφερ και οικολόγοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, λέγοντας ότι η κατασκευή νέου πύργου θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στα κοράλλια του υφάλου.
Ο ύφαλος θεωρείται ότι συμβάλει και αυτός στο σχηματισμό ιδανικών κυμάτων για το σερφ
Τα κοράλλια αποτελούν θαλάσσια ασπόνδυλα, τα οποία είναι πολύ εύθραυστα.
«Ο σκελετός τους μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο οστό» και μεγαλώνει πολύ αργά, ανέφερε ο Carlos Duarte, καθηγητής θαλάσσιας επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah.
Η τοποθέτηση του πύργου ή η εγκατάσταση σωληνώσεων για τις τουαλέτες του θα μπορούσε να τραυματίσει τον ύφαλο και θα χρειαστούν πολλά χρόνια να επουλωθούν τα σημάδια.
Οι περισσότεροι κοραλλιογενείς ύφαλοι χρειάστηκαν περίπου 5.000 χρόνια για να φτάσουν στο σημερινό τους μέγεθος.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν επανορθωθεί η ζημιά, δεν θα υπάρχει η ίδια βιοποικιλότητα. «Μετά από δύο δεκαετίες, αυτό που έχεις δεν είναι ακριβώς αυτό που έχασες», πρόσθεσε ο Duarte.
Μετά από κύμα αντιδράσεων από όλο τον κόσμο, οι διοργανωτές και η κυβέρνησης της Γαλλικής Πολυνησίας αποφάσισαν να χτίσουν έναν μικρότερο και ελαφρύτερο πύργο στην περιοχή.
Την 1η Δεκεμβρίου 2023, οι κάτοικοι της Ταϊτής κατήγγειλαν ότι μια φορτηγίδα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του είχε κολλήσει στον ύφαλο, προκαλώντας ζημιά στα κοράλλια, κοντά στην τοποθεσία του αγώνα. Έτσι, οι εργασίες ανεστάλησαν.
Στις 7 Δεκεμβρίου, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Amelie Oudea-Castera απέκλεισε την πιθανότητα να ακυρωθούν οι εργασίες στο Teahupo’o.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Σέρφινγκ και η Διεθνής Ένωση Σέρφινγκ (ISA) συμμετείχαν επίσης στις διαμαρτυρίες κατά του πύργου.
Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν την κατασκευή του μικρότερου, ελαφρύτερου πύργου παρά τις αντιρρήσεις της ΔΕΣ, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο έχει τοπική υποστήριξη.
Ο ηγέτης της πολυνησιακής κυβέρνησης Moetai Brotherson δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι «απόλυτα ευχαριστημένος» με το πώς εκτελούνται οι εργασίες και ο ίδιος υπήρξε «πολύ απαιτητικός» με τους κατασκευαστές, ώστε να μην σπάσουν άλλα κοράλλια.
Τελικά, ο πύργος ήταν έτοιμος τον Απρίλιο του 2024. Έχει χωρητικότητα για 25 έως 30 άτομα και θα μπορεί να αποσυναρμολογηθεί όταν δεν διεξάγονται αγώνες σερφ.
Πηγή αρχικής εικόνας: lex.dk
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ