Η κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές στον κόσμο. Για το λόγο αυτό, δίνεται μεγάλη έμφαση στο να είναι κάποιος πρώτος στην τάξη του στο σχολείο, ή αργότερα στην εργασία του.
Στους αθλητικούς αγώνες, ακόμη και στο σχολείο, στόχος είναι πάντα η νίκη και όχι απλά η συμμετοχή. Όμως, υπάρχει και ένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ όπου η τελευταία θέση είναι άκρως τιμητική. Πολλοί μαθητές που έχουν βαθμολογία λίγο πάνω από την τελευταία θέση, στις τελικές εξετάσεις τους προσπαθούν να πάρουν μικρό βαθμό ώστε να καταλάβουν αυτή τη θέση!
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Σχολή αυτή δεν είναι άλλη από την περίφημη Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ απ’ όπου αποφοιτούν οι μόνιμοι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού.
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ουέστ Πόιντ, η “Σχολή Ευελπίδων” των ΗΠΑ
Η Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ είναι η Σχολή στις ΗΠΑ απ’ όπου αποφοιτούν οι μόνιμοι αξιωματικοί του στρατού ξηράς. Πρόκειται για την αντίστοιχη Σχολή Ευελπίδων στην Ελλάδα.
Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στο Ουέστ Πόιντ είναι πολύ δύσκολες. Από τις πολλές χιλιάδες υποψηφίους, κάθε χρόνο εισάγονται σε αυτή μόλις 1000 αγόρια και κορίτσια που ξεκινούν τη φοίτησή τους ως δόκιμοι αξιωματικοί.
Όπως σε όλες τις σχολές, στόχος είναι η πρωτιά. Έτσι, οι φοιτητές στα τέσσερα χρόνια της φοίτησής τους προσπαθούν να έχουν την υψηλότερη βαθμολογία σε όλα τα μαθήματα.
Ήδη από το πρώτο έτος κάποιοι από τους 1000 σπουδαστές ξεχωρίζουν στις βαθμολογίες. Όμως, για το ποιος απ’ αυτούς θα βγει πρώτος στη σειρά του συνήθως καθορίζεται από τις τελικές εξετάσεις στο τέταρτο έτος.
Αντίστοιχα, στο τελευταίο έτος φαίνονται ποιοι μαθητές θα αποφοιτήσουν κοντά στην τελευταία θέση στη σειρά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα αποφοιτήσουν. Κάθε χρόνο ένας σημαντικός αριθμός σπουδαστών του Ουέστ Πόιντ δεν πιάνει καν τη βάση για να αποφοιτήσει από τη σχολή και να γίνουν ανθυπολοχαγοί.
Έτσι, στο Ουέστ Πόιντ εκτός από την πρώτη θέση γίνεται ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός και για την τελευταία θέση!
Ο “τράγος” του Ουέστ Πόιντ
Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι εκτός από τον ίδιο, την οικογένεια και τους φίλους του, κανένας άλλος δεν θα έδινε σημασία στο δόκιμο αξιωματικό που είναι τελευταίος στο Ουέστ Πόιντ.
Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική!
Στο Ουέστ Πόιντ ο δόκιμος αξιωματικός που αποφοιτά τελευταίος στη σειρά του αποκαλείται «τράγος». Αυτός δεν είναι υποτιμητικός όρος, αλλά τίτλος τιμής! Θεωρείται «ιερό πρόσωπο» και ο «γουρλής» της σειράς του. Έτσι όλοι μαθαίνουν το ονομά του και κερδίζει αυτόματα τον σεβασμό των συναδέλφων του!
Ο «τράγος» κουβαλά αυτή τη φήμη σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Στον αμερικανικό στρατό, οι αξιωματικοί που αποφοιτούν πρώτοι και τελευταίοι στο Ουέστ Πόιντ είναι διάσημοι!
Το χρηματικό έπαθλο
Εκτός από φήμη, ο «τράγος» κερδίζει και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που ούτε ο πρώτος δεν λαμβάνει. Πριν από τις τελικές εξετάσεις, οι τεταρτοετείς δόκιμοι αξιωματικοί του Ουέστ Πόιντ κάνουν έρανο μεταξύ τους για να μαζέψουν χρήματα για τον «τράγο» της σειράς τους. Το έθιμο είναι να δώσουν ένα δολάριο και μάλιστα σε κέρματα. Όμως πολλοί σπουδαστές δίνουν περισσότερα από ένα δολάριο.
Στη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης μόλις ανακοινώνεται το όνομα του «τράγου», οι συμμαθητές του ξεσπούν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. Ας σημειωθεί ότι αυτά είναι πιο ηχηρά και παρατεταμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα για τον πρώτο.
Μαζί με το δίπλωμά του, ο διοικητής της Σχολής παραδίδει στον «τράγο» και ένα σακί μέσα στο οποίο υπάρχουν τα χρήματα των συμμαθητών του. Δεν είναι ξεκάθαρο πως ξεκίνησε η παράδοση οι τελειόφοιτοι του Ουέστ Πόιντ να μαζεύουν χρήματα για τον «τράγο». Ίσως ήταν ένας τρόπος να τον καλοπιάσουν και έτσι να τους φέρει γούρι.
Ενώ οι άλλοι απόφοιτοι χειροκροτούν και επευφημούν τον «τράγο», αυτός ή αυτή, σηκώνει ψηλά το ένα χέρι με το σακί με τα χρήματα και το άλλο με το δίπλωμα. Στη συνέχεια δέχεται τα συγχαρητήρια του διοικητή και του υποδιοικητή, κάτι που συμβαίνει επίσης μόνο με τον απόφοιτο με τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
Τα “προσόντα” του “τράγου”
Είναι λογικό να θεωρούμε ότι ο «τράγος» δεν είναι ο πιο έξυπνος αξιωματικός της σειράς του. Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο, ο «τράγος» θεωρείται ως ένας από τους εξυπνότερους απόφοιτους του Ουέστ Πόιντ.
Για να αποφοιτήσει ένας Αμερικανός δόκιμος αξιωματικός και να γίνει ανθυπολοχαγός, θα πρέπει να έχει πιάσει συνολική βαθμολογία 2.00, δηλαδή τη βάση. Στο Ουέστ Πόιντ, οι δόκιμοι αξιωματικοί έχουν μαθήματα στρατιωτικά και ακαδημαϊκά. Η βαθμολογία για τα πρώτα είναι 30% και για τα δεύτερα 55%. Επίσης, 15% είναι το ποσοστό της βαθμολογίας στη γυμναστική και τους αθλητικούς αγώνες.
Η τελική βαθμολογία του δόκιμου αξιωματικού στο Ουέστ Πόιντ καθορίζεται στις εξετάσεις του τέταρτου έτους.
Κάποιοι απ’ αυτούς -αλλά όχι οι περισσότεροι- που έχουν ήδη χαμηλή συνολική βαθμολογία, στις τελικές εξετάσεις επιζητούν να γίνουν ο «τράγος» της σειράς τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πιάσουν συνολική βαθμολογία 2.00.
Όμως, για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να ξέρουν καλά τις απαντήσεις στα θέματα των τελικών εξετάσεων. Έτσι θα απαντήσουν μόνο σε αυτά που θα τους διασφαλίσουν βαθμολογία για να πιάσουν ακριβώς τη βάση.
Στην πραγματικότητα, η τακτική αυτή είναι δυσκολότερη σε σχέση με τους συμμαθητές τους που γράφουν για να πιάσουν την υψηλότερη βαθμολογία. Ο υποψήφιος «τράγος» στην προσπάθειά του να πιάσει ακριβώς τη βάση μπορεί να τη χάσει για μόλις 00,1 κα έτσι να μην αποφοιτήσει από το Ουέστ Πόιντ.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο πολύ δύσκολη η εισαγωγή στη Σχολή, αλλά και οι σπουδαστές για τέσσερα χρόνια περνούν από μεγάλες δυσκολίες και εργάζονται σκληρά προκειμένου να φθάσουν στο τελευταίο έτος των σπουδών τους.
Για το λόγο αυτό, ο «τράγος» θεωρείται ένα ιδιαίτερα έξυπνο και ριψοκίνδυνο άτομο. Επιπλέον, έχει τη φήμη του «σουρβάιβερ», δηλαδή αυτού που καταφέρνει να «επιβιώσει» σε μία δύσκολη κατάσταση. Οι συνάδελφοί του τον θεωρούν γουρλή και θέλουν να τον έχουν δίπλα τους, ειδικά αν βρεθούν σε μάχη!
Δείτε ένα βίντεο από την αποφοίτηση των τελειόφοιτων του Ουέστ Πόιντ το 2012 όταν ο “τράγος” εκείνης της χρονιάς πήρε το δίπλωμα και το σακί με τα λεφτά του. Ο κόσμος χειροκρότησε περισσότερο εκείνον παρά τον Πρόεδρο Ομπάμα που παρευρέθηκε στην τελετή!
Ο σύνδεσμος για το βίντεο είναι: https://streamable.com/jw9zk
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ