Έμεινε «θαμμένη» στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου για 118 χρόνια. Η χάλκινη κεφαλή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου βγαίνει στο φως από τις αποθήκες του μουσείου ως έκθεμα της έκθεσης «Διαμαρτύρομαι: η έρευνα του Ιαν Χίσλοπ για τη διαφωνία».
Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το κεφάλι του αυτοκράτορα έμεινε στο σκοτάδι. Το 1910 βρέθηκε θαμμένη στα θεμέλια ενός ρωμαϊκού ναού ως σύμβολο ηττημένης εξουσίας.
Ο Οκταβιανός Αύγουστος έγινε αυτοκράτορας το 27 π.Χ. αφού αγωνίστηκε σθεναρά για την ανάληψη της εξουσίας μετά τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα. Έγινε ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας, κυβερνώντας τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι το θάνατό του το 14 μ.Χ. Το μεγάλης κλίμακας χάλκινο άγαλμά του ήταν ένα από τα πολλά που στάλθηκαν σε σημεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και όπως πιστεύεται ίσως αρχικά βρισκόταν σε έναν ρωμαϊκό στρατώνα, προς τη νότια πλευρά της Αιγύπτου.
Ο αποκεφαλισμός του αυτοκρατορικού αδριάντα πιθανώς οφείλεται σε μια επιδρομή των Κουσιτών, πολεμιστών που προέρχονταν από την βορειοανατολική Αφρική (Σομαλική χερσόνησος). Οι επιδρομείς πήραν μαζί με τα λάφυρά τους και το κεφάλι του Αυγούστου, στη Νουβία, περιοχή του σημερινού Σουδάν. Θάφτηκε κάτω από τα σκαλοπάτια ενός ναού που χτίστηκε για να γιορτάσει τη νίκη επί της πανίσχυρης Ρώμης, έτσι ώστε συμβολικά να τον πατάνε όλοι όσοι έμπαιναν στον ναό.
Ποιος ήταν
Η ηγεμονία του Αυγούστου αποτέλεσε την αφετηρία μιας σχετικά ειρηνικής περιόδου, που είναι γνωστή ως Pax Romana, δηλαδή Ρωμαϊκή Ειρήνη. Παρά τους συνεχείς πολέμους στα σύνορα και έναν εμφύλιο πόλεμο για τη διαδοχή της αυτοκρατορίας, η Μεσόγειος γνώρισε την ειρήνη για πάνω από δύο αιώνες.
Ο Αύγουστος επέκτεινε τα εδάφη της αυτοκρατορίας, διασφάλισε τα σύνορά της με τα υποτελή γειτονικά έθνη και συνήψε ειρήνη. Μεταρρύθμισε το φορολογικό σύστημα, φρόντισε για την κατασκευή οδικού δικτύου και επίσημου κρατικού «ταχυδρομείου», συγκρότησε μόνιμο στρατό κι έναν μικρό στόλο, ίδρυσε τη Φρουρά των Πραιτωριανών, καθώς και αστυνομικό και πυροσβεστικό σώμα για την πόλη της Ρώμης, μεγάλο μέρος της οποίας οικοδομήθηκε εκ νέου, κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ο μήνας του Αυγούστου πήρε το όνομά του από τον Οκταβιανό Αύγουστο.
Μέχρι την εποχή αυτή αποκαλούταν Sextilis, καθώς ήταν ο έκτος μήνας του παλαιού ρωμαϊκού ημερολογίου (η λατινική λέξη για τον αριθμό 6 είναι sex). Ένας δημοφιλής μύθος ήταν πως ο μήνας Αύγουστος έχει 31 ημέρες επειδή ο Αύγουστος επιθυμούσε να έχει τόσες μέρες όσες και ο μήνας που αφιερώθηκε στον Καίσαρα, ο Ιούλιος.
Εντούτοις πρόκειται απλά για μια επινόηση του λογίου του 13ου αιώνα Γιοχάνες ντε Σακρομπόσκο. Ο Sextilis στην πραγματικότητα είχε 31 ημέρες προτού μετονομαστεί και δεν επιλέχτηκε με κριτήριο το μήκος του. Σύμφωνα με ένα διάταγμα της Συγκλήτου, ο Sextilis μετονομάστηκε για να τιμήσει τον Αύγουστο επειδή πολλά από τα συναρπαστικά γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδό του στην εξουσία έλαβαν χώρα το μήνα αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της κατάκτησης της Αλεξάνδρειας.
Πηγή: ελculture και wikipedia
Διαβάστε ακόμη: Διοκλητιανός. Ο Αυτοκράτορας που έσφαξε τους χριστιανούς και αποσύρθηκε για να καλλιεργεί λάχανα…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr