Ο εμβολιασμένος οργανισμός που θα προσβληθεί από τον κορωνοϊό “βλέπει” πολύ πιο γρήγορα το μικρόβιο και ενεργοποιεί άμεσα τα συμπτώματα, προτού τα τελευταία πολλαπλασιαστούν στη μύτη ώστε να βγει θετικό ένα self test.
Αυτή είναι η εξήγηση που δίνει ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ μοριακής βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital, απαντώντας στο ερώτημα πολλών πολιτών “Γιατί ενώ έχω συμπτώματα δεν βγαίνω θετικός στα self-test;“.
Όπως είπε ο κ. Πρασσάς, μιλώντας στην ιστοσελίδα iefimerida, συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πυρετός και η βλέννα είναι κατά βάση η αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όταν αντιλαμβάνεται ότι έχει μπει στον οργανισμό ένα παθογόνο μικρόβιο, όπως ένας ιός.
Το ανοσοποιητικό προσπαθεί να μπλοκάρει τον ιό στο άνω αναπνευστικό ώστε να μην του επιτρέψει να “κατεβεί” προς τα πνευμόνια. Αυτό γίνεται με τρεις τρόπους:
- είτε ωθώντας τον ιό προς τα έξω μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος
- είτε μπλοκάροντας τον δρόμο με την βλέννα
- είτε αυξάνοντας την παροχή αμυντικών εργαλείων από το αίμα με τον πυρετό που διαστέλλει τα αγγεία.
«Όσο ήμασταν ανεμβολίαστοι, ο οργανισμός μας χρειαζόταν αρκετές μέρες μέχρι να δει τον ιό και να ενεργοποιήσει τα παραπάνω συμπτώματα. Ο εμβολιασμός όμως έχει μειώσει πάρα πολύ τον χρόνο που ο ιός δρούσε ανεμπόδιστα στον οργανισμό μας.
Έτσι, πλέον πολύ γρήγορα το “διαβασμένο” σώμα μας βλέπει τον ιό και ενεργοποιεί τα συμπτώματα πολύ γρηγορότερα μέσα σε 1 με 2 μέρες μετά την έκθεση ενώ παλιότερα τα συμπτώματα μπορεί να άρχιζαν μέσα σε 3 με 4 μέρες μετά την έκθεση.
Έτσι, έχουμε φτάσει στο σημείο τα συμπτώματα να εμφανίζονται πλέον πριν προλάβει ο ιός να πολλαπλασιαστεί αρκετά στη μύτη μας ώστε να θετικοποιεί ένα self test», αναφέρει ο κ. Πρασσάς.
Η καραντίνα λήγει με αρνητικό self test, όχι μετά το πέρας των συμπτωμάτων
Όπως τονίζει ο Έλληνας επιστήμονας, αυτό δεν συμβαίνει γιατί τα τεστ πιάνουν λιγότερο την «Όμικρον», όπως διάφοροι υποστηρίζουν, αλλά επειδή τα εμβόλια κάνουν ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουν, μειώνουν τον χρόνο που χρειάζεται ο ιός για να γίνει αντιληπτός.
«Αυτή η “πρόωρη” έναρξη συμπτωμάτων σε σχέση με το ιικό φορτίο στη μύτη έχει και μια ακόμη βέβαια συνέπεια. Ότι πιθανότατα πλέον να είναι μεγαλύτερο το διάστημα μετά το πέρας των συμπτωμάτων που μπορεί κάποιος να μεταδίδει.
Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να λήγει την απομόνωσή του όχι με βάση το πέρας των συμπτωμάτων αλλά με βάση το αρνητικό self test, κατά προτίμηση δυο συνεχόμενων self test», καταλήγει.
Με πληροφορίες από: iefimerida
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Pixabay
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ