Ανήκετε σε αυτούς που βλέπουν τακτικά όνειρα; Ξυπνάτε αρκετές φορές με την αίσθηση ότι ονειρευτήκατε αλλά δεν θυμάστε τίποτα συγκεκριμένο; Τελικά, τί συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν κοιμόμαστε;
Η απάντηση των ειδικών είναι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην βλέπει όνειρα. Απλά δεν τα θυμούνται όλοι ή δεν τα θυμούνται πάντα. Τα όνειρα έχουν σχέση αποκλειστικά με την μνήμη μας, η οποία μπορεί να εξαφανίσει κάθε ίχνος τους. Τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και πώς λειτουργεί η μνήμη;
Τα όνειρα είναι μια κατάσταση, η οποία έχει να κάνει με τις αισθήσεις και τις εμπειρίες μας. Ο εγκέφαλος «συνεργάζεται» με τη μνήμη μας, όπως κάνει σε πολλές περιπτώσεις. Η διαφορά είναι ότι στη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου. Αυτό συνεπάγεται ότι η μνήμη μας δουλεύει τόσο καλά, όσο καλά θα δούλευε, αν είμασταν ξύπνιοι.
Με λίγα λόγια, όσο πιο καθαρά θυμόμαστε ένα όνειρο, τόσο μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου μας λειτουργούσε την ώρα που το είδαμε. Και συνήθως αυτό συμβαίνει όταν «βλέπουμε» ένα έντονο όνειρο. Όμως, στην περίπτωση αυτή ο εγκέφαλός μας δεν ξεκουράζεται αρκετά, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ποιοτικό ύπνο και να ξυπνάμε με μειώμενη διάθεση.
Με λίγα λόγια, όταν δεν θυμόμαστε τα όνειρα μας μόλις ξυπνάμε, οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργούσε στο μεγαλύτερο μέρος του.
Άρα, ξεκουράζεται αρκετά, με αποτέλεσμα να μας εξασφαλίζει ποιοτικό και άνετο ύπνο. Οι πιθανότερες αιτίες που δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας, είναι:
Είμαστε κουρασμένοι. Φανταστείτε τις περιπτώσεις που παρακολουθείτε μια ταινία, ενώ είστε κουρασμένος. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συγκρατήσετε και πολλά πράγματα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον ύπνο.
Έχουμε καταναλώσει αλκοόλ. ‘Οσο πίνουμε, τόσο ξεχνάμε. Συμβαίνει, όταν είμαστε ξύπνιοι. Πόσο μάλλον στα όνειρα, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στη λήθη από τα καθημερινά γεγονότα.
Νιώθουμε φοβισμένοι. Το αίσθημα του φόβου μπλοκάρει πολλές λειτουργίες, ακόμα και τα όνειρα.
Μας προκαλεί ένταση. Όταν το όνειρο προκαλεί έντονα συναισθήματα, τότε η μνήμη το διαγράφει για να αυτοπροστατευθεί.
Πιθανόν να αναγνωρίζει ότι δεν είμαστε ακόμα σε θέση να διαχειριστούμε αυτό που νιώθουμε και το αποθηκεύουμε στο ασυνείδητο.
Ξυπνάμε απότομα. Η απότομη διακοπή του ύπνου, άρα και του ονείρου, λειτουργεί σαν το φιλμ της παλιάς φωτογραφικής μηχανής, που παίρνει φως: Καίγεται.
Βλέπουμε βαρετό όνειρο. Αν το όνειρο περιλαμβάνει στιγμές από την καθημερινότητα, μάλλον είναι βαρετό. Δεν προκαλεί έντονα συναισθήματα, δεν έχει «σασπένς» γι΄αυτό η μνήμη το διαγράφει, ως αδιάφορο.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr