Μια φυσική “μάσκας ομορφιάς” με θεραπευτικές ιδιότητες μπορεί να κάνει όποιος επισκεφθεί τα λασπόλουτρα των Κρηνίδων Καβάλας, το πλέον γνωστό πηλοθεραπευτήριο της Ελλάδας, που συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στις 30 καλύτερες λουτροπόλεις της Ευρώπης.
Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες φθάνουν εκεί για να εκμεταλλευτούν τις θεραπευτικές ιδιότητες του πηλού και του ιαματικού νερού, σε ένα μείγμα που παρασκευάζει η φύση στο δικό της εργαστήρι εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
Παλαιότερες γενιές Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, έχουν αναφέρει περιστατικά σχετικά με τις ευεργετικές και ιαματικές ιδιότητες του πηλού της περιοχής στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η λάσπη συλλέγεται από την τριγύρω φυσική κοιλότητα του εδάφους και φυλάσσεται για οκτώ μήνες σε μεγάλες δεξαμενές, ώστε να “ωριμάσει”. Αφού καθαριστεί και ελεγχθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, τότε μπαίνει στην πισίνα και με ένα ειδικό μηχάνημα αναμειγνύεται με το ιαματικό νερό που αναβλύζει από τον πυθμένα. Η θερμοκρασία της λάσπης φτάνει τους 27 βαθμούς Κελσίου.
Κατά την επαφή του πηλού με την ανθρώπινη επιδερμίδα, τα θειούχα άλατα του σιδήρου αντιδρούν με τα όξινα συστατικά της, ελευθερώνοντας θειούχα ιόντα, τα οποία απορροφώνται από την επιδερμίδα με αποτέλεσμα να έχουμε ευεργετική επίδραση στις δερματολογικές παθήσεις. Ωστόσο, πέρα από τα δερματικά, τα λασπόλουτρα ενδείκνυνται για θεραπεία μυοσκελετικών ασθενειών, γυναικολογικών παθήσεων, ρευματοπαθειών και καρδιαγγειακών παθήσεων, και επίσης ως καλλυντική φροντίδα για αισθητικούς λόγους.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας ξαπλώνουν ανάσκελα στην παχύρρευστη επιφάνεια της δεξαμενής, αλείφουν τη γκρίζα λάσπη στο πρόσωπο και τα μαλλιά τους ή κολυμπούν με αργές κινήσεις μέσα αυτή με μαγιό ή και χωρίς. Πριν να βουτήξουν στην πισίνα με τη λάσπη κάνουν ντους με ιαματικό νερό για περίπου μισή ώρα.
Όταν βγαίνουν, ο ιαματικός πηλός ξεραίνεται από τον ήλιο πάνω στο δέρμα και τα μαλλιά τους, απολαμβάνοντας έτσι τις θεραπευτικές του ιδιότητες για ακόμη πέντε λεπτά, ενώ στην συνέχεια ξεπλένονται με ιαματικό νερό.
Μια ολοκληρωμένη θεραπεία διαρκεί 15-20 ημέρες και γίνεται υπό την παρακολούθηση γιατρών, οι οποίοι κρατούν αρχείο του ιατρικού ιστορικού των επισκεπτών.
Η επίσκεψη στα λασπόλουτρα της Καβάλας μπορεί να συνδυαστεί με ολιγοήμερες διακοπές στην περιοχή, όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί το αρχαίο θέατρο των Φίλιππων, αλλά και άλλα αξιοθέατα.
Δείτε εδώ το βίντεο:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Που αναβλύζει το «Τσιλλόνερο» που θεράπευε την παχυσαρκία, τις αλλεργίες και όλες τις παθήσεις των εντέρων. Θεαματική πτήση πάνω από διάσημες ιαματικές πηγές που έγιναν στον πόλεμο στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων (βίντεο)…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr