Γιατί η βασίλισσα Βικτωρία δεν κοιτάει τον φακό στην γαμήλια φωτογραφία του γιού της. Θεωρήθηκε “ηχηρή” αποδοκιμασία

Γιατί η βασίλισσα Βικτωρία δεν κοιτάει τον φακό στην γαμήλια φωτογραφία του γιού της. Θεωρήθηκε “ηχηρή” αποδοκιμασία

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Η φωτογραφία ελήφθη το 1863 και δείχνει τον Αλβέρτο Εδουάρδο, τότε πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του βρετανικού θρόνου τη μέρα του γάμου του με τη Δανή πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, αδελφή του Γεωργίου Α΄, δεύτερου βασιλιά της Ελλάδας.

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη φωτογραφία να ξεχωρίζει από μία τυπική γαμήλια φωτογραφία είναι η μεσόκοπη κυρία μέσα στα μαύρα που κάθεται ανάμεσα στο ζευγάρι. Αντί να δίνει σημασία στους νεόνυμφους έχει την προσοχή της στραμμένη στην προτομή ενός άνδρα.

Είναι η βασίλισσα Βικτωρία, μητέρα του Εδουάρδου και πεθερά της Αλεξάνδρας που θρηνεί τον άνδρα της Αλβέρτο, που είχε πεθάνει δύο χρόνια πριν.

Πρόκειται για μία ανατριχιαστική λήψη και καθόλου ευοίωνη για το νέο ζευγάρι. Η Βικτωρία θεωρούσε τον Εδουάρδο υπεύθυνο για τον θάνατο του συζύγου της και πατέρα του. Δεν τον συγχώρησε ποτέ.

Ο “άτακτος” διάδοχος

Η Βικτωρία και ο Αλβέρτος είχαν απογοητευτεί με τον πρωτότοκο γιο τους και διάδοχο του θρόνου, Αλβέρτου Εδουάρδου. Από μικρός δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για τη μόρφωσή του. Του άρεσαν οι διασκεδάσεις και να περνάει καλά.

Πορτραίτο του Εδουάρδου το 1847 όταν ήταν έξι ετών. Πηγή: Wikipedia

Αν και οι γονείς του τον έστειλαν να σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας, την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ, ο Εδουάρδος εύρισκε τρόπο να συνεχίσει τη «ντόλτσε βίτα».

Το 1861 έκλεισε τα 18 και ζήτησε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα, όπως πολλοί άλλοι «γαλαζοαίματοι». Όμως η Βικτωρία του το απαγόρευσε.

Αυτός τότε συνεννοήθηκε με φίλους του που ήταν αξιωματικοί του βρετανικού στρατού να παρακολουθήσει κρυφά στρατιωτικές ασκήσεις στην Ιρλανδία.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι στη σκηνή του είχε και μία Ιρλανδή ηθοποιό, τη Νέλι Κλίφντεν, με την οποία πέρασε τις τρεις νύχτες κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Νέλι Κλίφντεν. Πηγή: Wikipedia

Ο θάνατος του πατέρα

Ο Αλβέρτος αν και ήταν άρρωστος, πήγε στο Κέιμπριτζ για να «συνετίσει» τον άτακτο γιο του. Ενώ περπατούσαν στην εξοχή και συζητούσαν, έπιασε μία δυνατή βροχή και οι δύο τους έγιναν μούσκεμα.

Ο Αλβέρτος δύο εβδομάδες μετά τη βόλτα με το γιό του, πέθανε

Η Βικτωρία ήταν απαρηγόρητη για το θάνατο του συζύγου της και για τα επόμενα τρία χρόνια ήταν σε βαριά κατάθλιψη. Μέχρι και το θάνατό της το 1901 φορούσε πένθιμα ρούχα. Θεωρούσε ότι υπεύθυνος για την απώλεια του «αγαπημένου της Αλβέρτου» ήταν ο Εδουάρδος.

Η αντιπάθεια της μητέρας

Η Βικτωρία λανθασμένα πίστεψε ότι ο Αλβέρτος ασθένησε από τη στενοχώρια του για την επιπόλαιη συμπεριφορά του γιού τους και τη βροχή που έπεσε πάνω του ενώ ήταν στο Κέιμπριτζ και προσπαθούσε να συνετίσει τον Εδουάρδο. Η αιτία της σύντομης ασθένειας και θανάτου του ήταν άσχετη με τον Εδουάρδο.

Η Βικτωρία δεν έκρυβε την αντιπάθειά της στον ίδιο το γιο της.

Ο Αλβέρτος και η Βικτωρία. Πηγή: Wikipedia

Στη μεγαλύτερη κόρη της έγραψε ότι κάθε φορά που έβλεπε τον Εδουάρδο “ένα ρίγος τη διαπερνούσε“.

Μία μέρα που είχε συνάντηση μ’ ένα Άγγλο διπλωμάτη ο Εδουάρδος μπήκε στο ίδιο δωμάτιο. Η Βικτωρία τον έδιωξε κακήν κακώς από εκεί λέγοντας στον έκπληκτο διπλωμάτη «με εκνευρίζει πολύ που τον βλέπω στο δωμάτιο». Η αντιπάθεια αυτή αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό που η βασίλισσα δεν μπορούσε να αντικρύσει τον ίδιο της το γιο!

Τότε αποφασίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη βασιλική οικογένεια, ο Εδουάρδος να φύγει από τη Βρετανία για ένα περίπου χρόνο. Θα έκανε μια εκτεταμένη επίσκεψη στην Αίγυπτο, καθώς και την Κωνσταντινούπολη, Ιεροσόλυμα, Βηρυτό, Δαμασκό και άλλες πόλεις της Μέσης Ανατολής.

Ο γάμος δεν του “έβαλε μυαλό”

Με την επιστροφή του στη Βρετανία είχε κανονιστεί να παντρευτεί την Αλεξάνδρα, πριγκίπισσα της Δανίας και αδελφή του Γεωργίου που το 1863 έγινε ο δεύτερος βασιλιάς της Ελλάδας.  Υπήρχε η ελπίδα ότι το πολύμηνο ταξίδι του Εδουάρδου και ο γάμος του θα του «έβαζαν μυαλό».

Θα έδινε χρόνο επίσης στη Βικτωρία να συνέλθει από το πένθος της και την αντιπάθεια που είχε για τον Εδουάρδο.

Φωτογραφία του John Jabez Edwin Mayall. Εθνική Πινακοθήκη Πορτραίτων, Λονδίνο © National Portrait Gallery, London

Στις 10 Μαρτίου 1863 ο Εδουάρδος έχοντας επιστρέψει στη Βρετανία παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα.

Όμως, η Βικτωρία συνέχισε να τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο του Αλβέρτου. Έτσι ακόμη και τη μέρα του γάμου του γιου της φωτογραφήθηκε φορώντας βαριά πένθιμα ρούχα και ατενίζοντας μία προτομή του Αλβέρτου.

Με τον τρόπο αυτό έδειχνε την περιφρόνησή της στον Εδουάρδο αλλά περνούσε και το μήνυμα ότι τον θεωρούσε υπεύθυνο για το θάνατο του πατέρα του.

Ούτε όμως και αυτός έβαλε μυαλό με το γάμο, όπως ήλπιζαν πολλοί.

Λήψη του Εδουάρδου όταν ήταν βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου (1901-1910). Πηγή: Wikipedia

Συνέχισε να έχει ερωμένες κάποιες από τις πιο γνωστές ηθοποιούς καθώς και γυναίκες της αριστοκρατίας. Μάλιστα, πολλές από τις τελευταίες ήταν σύζυγοι των καλύτερων φίλων του. Μέχρι και που έγινε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, ως Εδουάρδος Ζ΄, οι γνωστές ερωμένες του ήταν περίπου 55.

Παράλληλα φημολογείτο ότι Εδουάρδος είχε και πολλές άλλες περιστασιακές σχέσεις με γυναίκες κάθε κοινωνικής τάξης ακόμη και ιερόδουλες.

Η σύζυγος του Εδουάρδου, Αλεξάνδρα, είχε γνώση των εξωσυζυγικών δραστηριοτήτων του αλλά φαίνεται ότι τις ανεχόταν.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.