Οι χάρτες της Google είναι εύχρηστοι, ακριβείς, διαδραστικοί και επικαιροποιημένοι. Τουλάχιστον στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Εξαίρεση αποτελεί η Νότια Κορέα, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα δίχως να έχουν κάνει ενδελεχή έρευνα, είναι πολύ πιθανό να χαθούν στα σοκάκια κάποιας μεγαλούπολης. Κι αυτό διότι τη στιγμή που θα χρειαστούν οδηγίες για τις διαδρομές, θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να βασιστούν στο GPS του Google Maps.
Επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας απαγορεύει την παροχή τοπογραφικών δεδομένων σε ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου κολοσσού. Αντ’ αυτού, έχει δώσει στην Google μία στατική και παλιά εικόνα του χάρτη της χώρας. Η απεικόνιση των δρόμων θυμίζει περισσότερο παραδοσιακό τυπωμένο χάρτη, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης οδηγιών για τη μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο.
Ο μόνος τρόπος που η Google θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα επίσημα και επικαιροποιημένα τοπογραφικά δεδομένα είναι μέσω ενός εγχώριου server. Καθώς όμως η πάγια πολιτική της εταιρείας είναι να διαχειρίζεται όλα τα δεδομένα από τα κεντρικά της γραφεία, δεν ενέδωσε σε αυτήν την προοπτική. Αντίθετα, αγνοώντας τις εκκλήσεις της κορεατικής κυβέρνησης, δημοσιοποίησε την πλήρη δορυφορική εικόνα του κράτους, χωρίς θολωμένες περιοχές. Αυτή ήταν η αφορμή για την πραγματική κόντρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αντίστοιχη υπηρεσία της Bing, οι χάρτες είναι πολύ πιο επικαιροποιημένοι. Αυτό οφείλεται στο ότι η Bing στη δορυφορική απεικόνιση της Νότιας Κορέας έχει φροντίσει να «καμουφλάρει» αρκετές περιοχές.
Στην παρακάτω φωτογραφία, αριστερά διακρίνεται ένα μέρος της πρωτεύουσας Σεούλ όπως φαίνεται από το Google -με κτίρια, γήπεδα, μουσεία, γραφεί, ενώ δεξιά είναι το ίδιο μέρος από το Bing. Όλες οι εγκαταστάσεις έχουν αντικατασταθεί από ένα πυκνό δάσος.
Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν κορεάτικες εφαρμογές για τις μετακινήσεις τους. Με αφορμή τους χειμερινούς Ολυμπιακούς που διοργάνωσε η Νότια Κορέα το 2018, πολλές από αυτές μεταφράστηκαν και στα αγγλικά.
Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο “θολωμένες” χώρες
Σε πολλά μέρη του κόσμου, η Google σεβόμενη το εκάστοτε κρατικό απόρρητο και κατόπιν αιτήματος της ίδιας της χώρας, έχει φροντίσει να θολώσει περιοχές στις οποίες βρίσκονται στρατιωτικές βάσεις, φυλακές, γραφεία μυστικών υπηρεσιών, αεροδρόμια, κ.α. Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα, της οποίας η δορυφορική εικόνα είναι εξ ολοκλήρου σε πολύ χαμηλή ποιότητα, καθώς σύμφωνα με τον Αμερικανικό νόμο «απαγορεύεται η συλλογή και δημοσιοποίηση λεπτομερούς δορυφορικής απεικόνισης σχετιζόμενης με το Ισραήλ».
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα πιο «θολωμένα» κράτη παγκοσμίως. Οι περιοχές των οποίων η δορυφορική εικόνα έχει αλλοιωθεί προκειμένου να μη διακρίνονται ξεκάθαρα οι εγκαταστάσεις είναι οι εξής:
-Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας
-Στρατόπεδο Αγίων Αναργύρων
-Αεροδρόμιο Κω
-Περιοχή κοντά στο Εμπορείο Σαντορίνης
-Δύο μοναστήρια κοντά στο Φαληράκι της Ρόδου
-Αεροδρόμιο Καλύμνου
-Αεροδρόμιο Κεφαλλονιάς
-Περιοχή στη Λέρο
-Περιοχή στους Λειψούς
-Λιμάνι Μανδράκι στη Νίσυρο
-Καταυλισμός στη Μόρια
-Αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη
αρχική εικόνα: Google Maps
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Οι δημιουργοί του άνιμε πρέπει να θεωρηθούν εχθροί του Ισλάμ!». Η σκηνή του καρτούν που εξόργισε τον μουσουλμανικό κόσμο και ανάγκασε την εταιρεία παραγωγής να σταματήσει την κυκλοφορία του
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ