Η κλιματική αλλαγή επηρεάζεται άμεσα από την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων. Αν οι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μειώνονταν κατά το ήμισυ.
Μία από τις θεματικές του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε 10-13 Απριλίου, ήταν τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.
«Η εντατική κτηνοτροφία ευθύνεται για το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», ανέφερε ο Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης κρέατος κατέχουν οι Αμερικανοί ενώ οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη 10αδα. Ο καθένας μας τρώει κατά μέσο όρο 77 κιλά κρέατος το χρόνο.
Σημαντική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου θα παρουσιαζόταν, αν οι άνθρωποι έτρωγαν μια μερίδα κρέατος την εβδομάδα, όπως οι Κρητικοί τη δεκαετία του 1950 και του 1960. Εκτός από το περιβάλλον, θετικές επιπτώσεις θα σημειώνονταν στην υγεία των ατόμων αλλά και στο κράτος. Οι πρόωροι θάνατοι θα περιορίζονταν στο 25% και τα κόστη των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο θα μειώνονταν σε 5 τρισ. ευρώ.
«Σε όλο τον κόσμο, στο πιάτο φτάνουν κάθε χρόνο 72 δισ. κοτόπουλα, 1,3 δισ. γουρούνια, 320 εκατ. βοοειδή, 630 εκατ. κουνέλια, 600 εκατ. γαλοπούλες, 500 εκατ. κατσίκες. Το 38% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφής γι’ αυτά τα ζώα. Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό, με δεδομένο ότι η ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων σε όλο τον πλανήτη εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό;» ανέφερε ο κ. Πέτρος Κουτράκης, καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Επιπλέον, τόνισε ότι θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη, αν εφαρμοστούν οι κάθετες καλλιέργειες -κυρίως λαχανικών- σε εσωτερικούς χώρους, με τεχνητό φως και σταθερή θερμοκρασία. Το νερό θα εξοικονομούταν κατά 95%, η χρήση των λιπασμάτων θα ελαττωνόταν κατά 90%, η φωτοσύνθεση θα γινόταν ταχύτερα και θα περιοριζόταν η χρήση των φυτοφαρμάκων.
«Οι διατροφικές επιλογές μας είναι κατά 70% υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί μέρος της λύσης. Η υιοθέτησή της δεν είναι μόνο ένας κατάλογος τροφίμων, είναι και τρόπος ζωής. Δεν σημαίνει μόνο τρώω αλλά και παράγω, καθώς και καταναλώνω», ανέφερε η Αντωνία Τριχοπούλου, Επικεφαλής, Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Δημόσιας Υγείας της Ακαδημίας Αθηνών.
Πηγή αρχικής εικόνας: Pxhere
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Ιάσων Τριανταφυλλίδης σε ηλικία 61 ετών
- Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το δυστύχημα στα Τέμπη. Η φωτιά και το παράνομο εμπόρευμα πίσω από τους 57 νεκρούς
- DeepSeek. Τι είναι το φτηνό κινεζικό chatbot AI που φέρνει αναταράξεις στην τεχνητή νοημοσύνη
- Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στο Μίμη Δομάζο. «Αθάνατος ο Στρατηγός του Παναθηναϊκού»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ