Γιατί η εμβληματική καπναποθήκη της Δράμας αποκαλούνταν “ουρανοξύστης Spierer”. Η ιστορία του κτηρίου που λειτουργεί σήμερα ως πολυτελές ξενοδοχείο

Γιατί η εμβληματική καπναποθήκη της Δράμας αποκαλούνταν “ουρανοξύστης Spierer”. Η ιστορία του κτηρίου που λειτουργεί σήμερα ως πολυτελές ξενοδοχείο
Μέσα στον μαγικό υδροβιότοπο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα βρίσκεται η εμβληματική καπναποθήκη Spierer. Χτίσθηκε το 1924 από τον αυστριακό αρχιτέκτονα, Konrand von Vilas για τον ελβετό καπνοβιομήχανο, Hermann Spierer. Το κτήριο είναι τόσο επιβλητικό που ονομάστηκε “Ουρανοξύστης Spierer”. Πρόκειται για ιστορικό διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του Μεσοπολέμου.

Ένα κτίσμα 7.500 τ.μ. λιτής αρχιτεκτονικής, το οποίο αναδεικνύει τα υλικά της κατασκευής του. Την εξωτερική τοιχοποιία από λιθοδομή διακόπτουν σε όλες τις όψεις του κτηρίου συνεχείς σειρές ανοιγμάτων, με ύψος ανάλογο με την λειτουργία των εσωτερικών χώρων, τα “σαλόνια” επεξεργασίας, οι χώροι ωρίμανσης και αποθήκευσης καπνού.

Ο εμπνευσμένος αρχιτέκτονας von Vilas

Η εντυπωσιακή για το μέγεθος και τον όγκο της καπναποθήκη αντανακλά όχι μόνον την οικονομική ευρωστία του ιδιοκτήτη της, αλλά και τη δημιουργική έμπνευση του Konrad Jacob Josef von Vilas, ενός σπουδαίου αρχιτέκτονα μηχανικού, αυστριακής καταγωγής. Γεννημένος στην επαρχία του Τιρόλο της Αυστρίας το 1866, με λαμπρές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, πήγε στην Κωνσταντινούπολη το 1894 ως μέλος της γερμανοτουρκικής επιτροπής που εκπόνησε την προμελέτη για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης-Βαγδάτης.

Εγκαταστάθηκε στη Δράμα την ίδια χρονιά για τις ανάγκες της κατασκευής της “ενωτικής γραμμής”, Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης – Κωνσταντινούπολης.

Ο διεθνής σταθμός της Δράμας, από τους σημαντικότερους του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, εγκαινιάστηκε το 1896. Η σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη και μέσω αυτών με τη Βιέννη και τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη και την ιστορία της πόλης. Το έργο του K.J.J.Vilas στη Δράμα, καλύπτει την αρχιτεκτονική δημόσιων, ιδιωτικών αλλά και βιομηχανικών κτηρίων και σφραγίζει τη φυσιογνωμία της πόλης από τα τέλη του 19ου ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Εμπνευστής και δημιουργός του καπνεμπορικού οίκου Spierer, από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας καπναγοράς, ο ελβετός εβραϊκής καταγωγής Ηermann, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1885. Το 1902 πήγε στην Καβάλα και εργάστηκε επί 10 χρόνια στις εγκαταστάσεις Commercial Company of Salonica Ltd.  Eπέστρεψε στη γενέτειρά του και ίδρυσε μαζί με τον μεγάλο του αδελφό Κάρολο, στέλεχος επίσης της Commercial, μια ακμαία και δυναμική επιχείρηση. Με έδρα την Τεργέστη και ύστερα τη Γενεύη, έθεσε ως προτεραιότητα την ανέγερση νέων εργοστασίων στις καπνοπόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Με σύγχρονες προδιαγραφές και καινοτόμο εξοπλισμό σε μηχανήματα και εξαρτήματα, για τη διασφάλιση υψηλών ποιοτικών κριτηρίων. Στην καπναποθήκη της Δράμας, ενδεικτική είναι η πρόβλεψη εγκατάστασης ανελκυστήρα, πρωτοφανής επιλογή για την εποχή και τα ελληνικά δεδομένα. Για την οικοδόμηση του κτηρίου απαιτήθηκε η εισαγωγή ξυλείας από τα δάση της Αυστρίας και ειδικευμένοι τεχνίτες των συνεργείων.

Ο Hermann Spierer έφυγε απρόσμενα από τη ζωή το 1927, σε ηλικία μόλις 42 ετών. Ο οίκος Spierer συνεχίζει την εμπορική δραστηριότητα του ιδρυτή του, ως SFC (Spierer Freres et Cie). Η καπναποθήκη ιδιοκτησία της Αυστροελληνικής Εταιρείας Καπνού από το 1932, εξακολουθεί να λειτουργεί ως χώρος επεξεργασίας καπνού έως το 1974 και έκτοτε ως αποθήκη καπνού.

Η νέα εποχή

Σήμερα, 90 χρόνια μετά την ανέγερσή της, η ιστορική καπναποθήκη δίνει τη σκυτάλη της στο HYDRAMA GRAND HOTEL. Το υπερσύγχρονο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, στην αναπαλαιωμένη καπναποθήκη Spierer τη διασημότερη του προηγούμενου αιώνα. Σημείο συνεύρεσης Ανατολής και Δύσης. Εκεί όπου ιστορία και πολιτισμός συναντούν υπερπολυτελείς παροχές κι έναν οινικό προορισμό μοναδικό στον κόσμο.

To HYDRAMA GRAND HOTEL

Μπροστά στον μαγικό υδροβιότοπο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα. Ένα από τα 60 καλύτερα πάρκα στην Ευρώπη. Λίμνες, καταρράκτες, πλάτανοι, ιδανικό καταφύγιο για πουλιά και πάπιες, σε μια έκταση 60 στρεμμάτων με μονοπάτια και μικρά γεφύρια.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Το πολυτελές ξενοδοχείο που πάτωσε και έγινε «Το καζίνο της Πάρνηθας». Ο θλιμμένος παίκτης που με 50 δρχ κέρδισε 60 εκατομμύρια. Ο Καζαντζίδης και οι πολιτικοί καυγάδες … 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr