Πολύς λόγος γίνεται αυτήν την περίοδο για το σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία να ορθοποδήσει μετά τον καταστροφικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μικρό μέρος αυτής της οικονομικής ενίσχυσης έλαβε και η Ελλάδα, η οποία στην Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953 συμφώνησε μαζί με άλλα 19 κράτη, να συμβάλλουν έμπρακτα στην ανασυγκρότηση της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Οι Έλληνες, αν και διαλυμένοι από τον πόλεμο, δέχτηκαν να μειώσουν το χρέος της Δ. Γερμανίας κατά το ήμισυ.
Χρέος που είχε προκύψει από τον δανεισμό της Γερμανίας κατά την προναζιστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
Και αυτή δεν ήταν μια κίνηση από το “περίσσευμα” της ελληνικής οικονομίας, αλλά μια πράξη αλληλεγγύης παρά τις ανοιχτές πληγές του πολέμου. Η χτυπημένη από την κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο Ελλάδα πάλευε για την επιβίωσή της και οι Γερμανοί ζητούσαν βοήθεια, κούρεμα τους χρέους τους, ενώ άφηναν για το μέλλον την υποχρέωση να αποζημιώσουν τους Έλληνες για το κατοχικό δάνειο που έλαβαν, όταν θα γινόταν η επανένωση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.
Τι έγινε όμως με την αμερικανική βοήθεια προς την Ευρώπη;
Γιατί και σε αυτή την περίπτωση οι Γερμανοί εισέπραξαν την μερίδα του λέοντος;
Η “Μηχανή το Χρόνου” άνοιξε τον φάκελο της υπόθεσης και φώτισε κρίσιμες παραμέτρους.
Στο ντοκιμαντέρ αυτό συμμετείχε και ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μίλησε με την ιδιότητα του καθηγητή πολιτικής οικονομίας που έχει ερευνήσει τις επίμαχες συμβάσεις και το σχέδιο Μάρσαλ. Δείτε το απόσπασμα.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr