Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργιάδη, «το 2008 είχαμε προσφορά 100 ακινήτων και ζήτηση για 110. Μεσούσης της κρίσης, είχαμε προσφορά 90 ακινήτων και ζήτηση για 10 και σήμερα έχουμε προσφορά 20 ακινήτων και ζήτηση για 40 ακίνητα. Βλέπουμε δηλαδή ότι ενώ η ζήτηση δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση, εντούτοις η προσφορά είναι πλέον πολύ χαμηλότερη. Αυτό οφείλεται στον τεράστιο αριθμό των κενών/κλειστών κατοικιών, που με βάση την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021, υπολογίστηκαν σε σχεδόν 800.000 πανελλαδικά, εκ των οποίων 255.300 βρίσκονται στην Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ετσι, σύμφωνα με τον ίδιο, η ενδεδειγμένη λύση για να δοθεί διέξοδος στους αγοραστές κατοικίας είναι η αύξηση της προσφοράς, ώστε να μειωθούν και οι τιμές, και όχι η τόνωση της ζήτησης μέσω προγραμμάτων, όπως το «Σπίτι Μου», που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ήδη υψηλή ζήτηση, χωρίς κάποια διαφοροποίηση της προσφοράς. «Είναι σαν να προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά ρίχνοντας πετρέλαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, με βάση τα στοιχεία του Βαρόμετρου, το 71% των αγοραστών κινείται με διαθέσιμο προϋπολογισμό 50.000-200.000 ευρώ, ενώ ειδικά η κατηγορία 100.000-150.000 ευρώ αφορά το 29,5% των πιθανών αγοραστών. Αντιθέτως, μόλις 4,5% αναζητούν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ωστόσο, το αγοραστικό κοινό περιμένει και νέα αύξηση των τιμών. Ειδικότερα, το 51% αναμένει αύξηση το επόμενο 12μηνο, ενώ το 45% θεωρεί ότι το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας θα παραμείνει μεγάλο και το επόμενο διάστημα.
Τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που αναζητούν οι ξένοι
Ακριβότερες και συνήθως μεγαλύτερες κατοικίες επιλέγουν να αγοράσουν οι ξένοι, σε σχέση με τους Ελληνες, στην Αττική. Συγκεκριμένα, με βάση τις αναζητήσεις, οι ξένοι κινούνται για κατοικίες μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης 231.625 ευρώ, έναντι 216.688 ευρώ των Ελλήνων. Αυτό προκύπτει με βάση σχετική έρευνα του Spitogatos.gr, που παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας, Δημήτρη Μελαχροινό, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του επικεφαλής της MORE Group Ηλ. Παπαγεωργιάδη.
Ωστόσο οι Ελληνες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 10% περισσότερο σε σχέση με τους ξένους, όταν πρόκειται για κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα, στα νότια προάστια παρατηρείται μεγαλύτερη διαφορά προς την πλευρά των ξένων, οι οποίοι αναζητούν κατοικίες 35% ακριβότερες σε σχέση με εκείνες των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες κινούνται για κατοικίες 280.000 ευρώ και επιφάνειας 92 τ.μ., ενώ οι ξένοι αναζητούν ακίνητα 380.000 ευρώ και επιφάνειας 110 τ.μ., κυρίως για επενδυτικούς λόγους.
Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στην ενοικίαση κατοικίας, όπου οι ξένοι αναζητούν ακίνητα με μέσο μηνιαίο ενοίκιο 787 ευρώ, έναντι 668 ευρώ των Ελλήνων. Οσον αφορά τις περιοχές υψηλής ζήτησης για ενοικιάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos.gr, αυτές είναι κατά σειράν η Αθήνα, η Καλλιθέα, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα, η Νέα Σμύρνη και ο Πειραιάς. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Μαρούσι, του Ζωγράφου, το Παλαιό Φάληρο και η Ηλιούπολη, ως μια περιοχή κοντά στο Ελληνικό, αλλά περισσότερο προσιτή.
Σε ό,τι αφορά την αγορά κατοικίας, επιβεβαιώνεται η αύξηση της ζήτησης για την περιοχή του Πειραιά, τόσο από τους ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται για τη «χρυσή βίζα», όσο και από Ελληνες, λόγω της έλευσης του μετρό. Ετσι, ο Πειραιάς αποτελεί την πέμπτη δημοφιλέστερη επιλογή φέτος, έναντι της πέμπτης το 2023 και της έβδομης το 2022. Το κέντρο της Αθήνας και η Γλυφάδα αποτελούν σταθερά τις δύο πρώτες επιλογές, ενώ συνολικά οι περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων, μαζί με το κέντρο, κυριαρχούν σε ό,τι αφορά την πρώτη δεκάδα με τις δημοφιλέστερες περιοχές για αγορά κατοικίας.
Αναφορικά με τις επιλογές αγοράς οικοπέδων, το κέντρο της Αθήνας παραμένει στην κορυφή, ενώ πλέον παρατηρείται σημαντική άνοδος περιοχών των βορείων προαστίων, όπως η Κηφισιά (2η θέση από την 6η που ήταν το 2023) και το Χαλάνδρι που βρίσκεται στη δεύτερη θέση (εκτός δεκάδας πέρυσι). Παράλληλα, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται αγοραστικό ενδιαφέρον γης σε πιο απομακρυσμένα σημεία, όπως η Αρτέμιδα (Λούτσα) που βρίσκεται στην πέμπτη θέση, η Βάρη-Βάρκιζα (7η θέση) και το Μαρκόπουλο (10η θέση).
Πηγή: Καθημερινή
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ