Το 1915 μια αμερικανίδα αρθρογράφος επινόησε έναν ευρηματικό τρόπο να διατρανώσει το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν, σατιρίζοντας τους άνδρες.
Ο πεντάλογος που δημοσίευσε στο άρθρο της είχε αρκετή δόση χιούμορ, αλλά περιείχε ψήγματα αλήθειας για τις αδυναμίες του ισχυρού φύλλου, τα οποία αποδομούσαν την ανδρική αυθεντία στην ικανότητα της επιλογής των υποψηφίων. Τίτλος του άρθρου ήταν “Γιατί δεν θέλουμε να ψηφίζουν οι άνδρες” και τα επιχειρήματα που ακολουθούν είναι ατράνταχτα.
Γιατί δεν θέλουμε να ψηφίζουν οι άντρες.
1. Γιατί η θέση του άντρα είναι στον στρατό.
2. Γιατί κανείς πραγματικά αρρενωπός άντρας δε θέλει να βρει λύση σε ερώτηση, με τρόπο διαφορετικό απ’ το ξύλο.
3. Γιατί, αν οι άντρες αρχίσουν να φέρονται ως «ειρηνοποιοί», καμία γυναίκα δε θα τους θαυμάζει.
4. Γιατί οι άντρες θα χάσουν τη γοητεία τους, αν βγουν απ’ τον φυσικό τους χώρο και ασχοληθούν με άλλα πράγματα, πέρα από πολεμικά κατορθώματα, στολές και τύμπανα.
5. Γιατί οι άντρες είναι υπερβολικά συναισθηματικοί για να ψηφίσουν. Η συμπεριφορά τους σε αγώνες μπέιζμπολ και πολιτικά συνέδρια το αποδεικνύει. Επίσης, η έμφυτη τάση τους να καταλήγουν στη βία, τους κάνει ιδιαιτέρως ακατάλληλους για τις δουλειές μιας κυβέρνησης.
Η λίστα είναι δημιουργία της Άλις Ντούερ Μίλερ (Alice Duer Miller) και δημοσιεύτηκε το 1915 στην εφημερίδα New York Tribune.
Η Μίλερ είχε στήλη στην εφημερίδα, όπου συνήθιζε να σχολιάζει την κοινωνία με χιούμορ και σάτιρα. Η παραπάνω λίστα είναι μία ξεκάθαρα σατιρική καταγραφή των λόγων, που οι άντρες θα αδυνατούσαν να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Η Μίλερ γνώριζε πολύ καλά, ότι αυτά που έγραφε ήταν «τραβηγμένα απ’ τα μαλλιά».
Το πρόβλημα είναι ότι ακριβώς την ίδια περίοδο, κυκλοφορούσαν αντίστοιχα κείμενα, που εξηγούσαν με τον ίδιο τρόπο την ανικανότητα των γυναικών να ψηφίζουν. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, υπήρχαν πολλοί που δεν γελούσαν και δεν τα θεωρούσαν μια απλή σάτιρα.
Πάντως οι ΗΠΑ μπορούν να υπερηφανεύονται ότι είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε ψήφο στις γυναίκες το 1869 στο Ουαϊόμιγκ, ενώ το δικαίωμα επεκτάθηκε σε όλες τις πολιτείες το 1920.
Στην Ελλάδα ψήφισαν για πρώτη φορά οι γυναίκες το 1934, στις δημοτικές εκλογές. Αλλά το δικαίωμα δινόταν υπό τις εξής προϋποθέσεις: η ψηφοφόρος να είναι τουλάχιστον 30 ετών και με απολυτήριο δημοτικού. Οι Ελληνίδες μπορούν να ψηφίζουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις μόλις απ’ το 1952.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ