του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά ένα πόλεμο γεννιούνται περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια.
Το φαινόμενο έγινε γνωστό μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πήρε το όνομα «επίπτωση του στρατιώτη που επιστρέφει από τον πόλεμο». Μέχρι σήμερα προβληματίζει τους επιστήμονες αφού δεν έχει αποδειχτεί γιατί αυτό συμβαίνει.
Μπράιαν ΜακΜαχόν
Ο Βρετανοαμερικανός Μπράιαν ΜακΜαχόν (Brian MacMahon) ήταν ένας από τους πιο διάσημους επιδημιολόγους. Έγινε κυρίως γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με τον καρκίνο και ιδιαίτερα τη σύνδεση του παθητικού καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα.
Τις σχετικές έρευνες πραγματοποίησε με τον Έλληνα φοιτητή του, Δημήτριο Τριχόπουλο, που έγινε και αυτός αργότερα καθηγητής και διάσημος επιδημιολόγος.
Πριν από τις επιδημιολογικές έρευνες του για τον καρκίνο, ο ΜακΜαχόν μελετούσε τα ποσοστά γεννήσεων στις ΗΠΑ.
Το 1954 δημοσίευσε μαζί με τον Τόμας Πουγκ (Thomas Pugh) τα αποτελέσματα μίας μεγάλης έρευνας για τις γεννήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Περισσότερα αγόρια
Σε αυτή διαπιστώθηκε ότι στο εν λόγω χρονικό διάστημα είχαν γεννηθεί περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια. Το ποσοστό γεννήσεων αγοριών ήταν ιδιαίτερα μεγάλο μεταξύ 1945 και 1947 με αποκορύφωμα το 1946.
Ήταν βέβαιο ότι οι στρατιώτες που γυρνούσαν στις ΗΠΑ μετά το τέλος του πολέμου και αποκτούσαν σύντομα παιδιά, αυτά ήταν σε μεγαλύτερο ποσοστό αγόρια παρά κορίτσια.
Αυτό προβλημάτισε τον ΜακΜαχόν και τον Πουγκ. Έτσι ερεύνησαν τις γεννήσεις και σε άλλες χώρες που είχαν εμπλοκή στον πόλεμο.
Εξέτασαν τις περιπτώσεις της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Διαπίστωσαν ότι και εκεί το ποσοστό των αγοριών που γεννήθηκαν μεταξύ 1945 και 1947 ήταν μεγαλύτερο απ’ αυτό των κοριτσιών.
Μόνο στην Ιταλία τα ποσοστά αγοριών-κοριτσιών ήταν περίπου το ίδιο όπως και πριν από τον πόλεμο.
Οι δύο επιστήμονες ερεύνησαν τις γεννήσεις στις ΗΠΑ και πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Διαπίστωσαν ότι όποτε η χώρα είχε εμπλακεί σε πόλεμο, για παράδειγμα τον Αμερικάνικο Εμφύλιο (1861-1865) και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (εμπλοκή ΗΠΑ, 1917-1918), στο διάστημα που διαρκούσαν οι πόλεμοι και μερικά χρόνια αργότερα, γεννιούνταν περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια. Αντίστοιχες έρευνες έγιναν και για το παρελθόν άλλων χωρών, που έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Θα ήταν ενδιαφέρον να πραγματοποιηθεί μία τέτοια έρευνα και στην Ελλάδα, αφού μάλιστα μεταξύ 1912 και 1949, ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση για σχεδόν δύο δεκαετίες.
«Επίπτωση του στρατιώτη που επιστρέφει από τον πόλεμο»
Το φαινόμενο της γέννησης περισσοτέρων αγοριών παρά κοριτσιών στη διάρκεια ενός πολέμου και αμέσως μετά έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Σήμερα είναι γνωστό ως «επίπτωση του στρατιώτη που επιστρέφει από τον πόλεμο» (returning soldier effect).
Έχουν δημοσιευθεί διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να δώσουν μία λογική εξήγηση στο φαινόμενο. Έτσι, για παράδειγμα, μία έρευνα έδειξε ότι στους πολέμους συνήθως επιβιώνουν οι υψηλότεροι στρατιώτες.
Οι υψηλότεροι γονείς θεωρείται ότι γεννούν περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια.
Άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι όσο περισσότερο σεξ κάνει ένα ζευγάρι τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να κάνει αγόρι.
Το 1945, μετά το τέλος του πολέμου, οι στρατιώτες που γυρνούσαν πίσω στις γυναίκες τους μετά από χρόνια πολέμου και υποχρεωτικού χωρισμού, έκαναν πολύ περισσότερο σεξ απ’ ότι πριν από τον πόλεμο.
Οι θεωρίες αυτές είναι υποθέσεις και δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά.
Κάποιοι θεωρούν ότι το φαινόμενο «επίπτωση του στρατιώτη που επιστρέφει από τον πόλεμο» είναι ένας τρόπος της φύσης για να αναπληρωθούν οι άνδρες που χάνονται σ’ ένα πόλεμο. Όμως αυτή η εξήγηση είναι μεταφυσική και όχι επιστημονική.
Αρχική εικόνα: Ναύτης φιλά νοσοκόμα στην Τάιμ Σκουέρ της Νέας Υόρκης, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πηγή: Wikipedia
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr