Το απόγευμα της πρώτης Απριλίου 2004, ο Γιάννης Κυράστας άφησε την τελευταία του πνοή στην κλινική όπου νοσηλευόταν από τις 5 Μαρτίου του ίδιου έτους.
Είχε προσβληθεί από μια βαριά μορφή γάγγραινας, γνωστής ως νόσος Φουρνιέ.
Σαν κακόγουστο «πρωταπριλιάτικο αστείο»
Στις αρχές Μαρτίου, ο Γιάννης Κυράστας, τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, εισήχθη εσπευσμένα στη «Ευρωκλινική Αθηνών».
Η οικογένειά του δεν γνωστοποίησε ότι ο Κύραστας έπασχε από μια σπάνιας μορφής ασθένεια. Η θεραπευτική αγωγή που ακολούθησε είχε αρχικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Γρήγορα όμως η κατάστασή του χειροτέρεψε και οι γιατροί που επέβλεπαν την υγεία του έκαναν έκκληση στον κόσμο για αιμοδοσία.
Άνθρωποι από όλη τη Ελλάδα ήρθαν στην Αθήνα για να βοηθήσουν τον Γιάννη Κυράστα, αλλά η σπάνια ομάδα αίματός του δυσκόλεψε την κατάσταση.
Η είδηση του θανάτου του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, στις 17:30 το απόγευμα της πρώτης Απριλίου, βύθισε σε θλίψη την ποδοσφαιρική Ελλάδα. Τα Μέσα της εποχής έκαναν λόγο για «πρωταπριλιάτικο αστείο». Ήταν μόνο 52 χρόνων.
Από τα «τσικό» στη βασική ομάδα του Ολυμπιακού
Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου 1952. Μαζί με παιδιά της ηλικίας του, περνούσε τα απογεύματα στις αλάνες των Πετραλώνων παίζοντας ποδόσφαιρο.
Στην εφηβεία του, έπειτα από προτροπή ενός γείτονά του πήγε στην ομάδα νέων του Ολυμπιακού για δοκιμαστικό. Ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ ότι θα έκανε καριέρα ποδοσφαιριστή, μόνο ότι θα ότι θα έπαιζε ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο σε ένα περισσότερο ανταγωνιστικό επίπεδο.
Μαζί με την ομάδα νέων προπονούταν στον ίδιο χώρο και η βασική ομάδα των Πειραιωτών. Ο τότε προπονητής Άλαν Άσμαν ζήτησε από την ομάδα να παίξουν ένα εσωτερικό διπλό, ωστόσο η θέση ενός αμυντικού ήταν κενή. Ο Κυράστας ήταν εκείνος που επιλέχθηκε από τον υπεύθυνο της «μικρής» ομάδας και η επίδοσή του ενθουσίασε τον Άσμαν, ο οποίος του ζήτησε να εμφανιστεί την επόμενη μέρα στην προπόνηση της βασικής ομάδας.
Ο Κυράστας, που το παρατσούκλι του ήταν «μπογιατζής» επειδή το πρωί εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής, έκανε ντεμπούτο στις 26 Απριλίου 1972 μπροστά σε 35 χιλιάδες φίλαθλους του Ολυμπιακού απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι.
Ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε πρώτη φορά εναντίον της Καβάλας στις 10 Δεκεμβρίου 1972 και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καθιερώθηκε στο δεξιό άκρο της άμυνας του Ολυμπιακού.
Με την ερυθρόλευκη φανέλα κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τρία κύπελα και ύστερα από 223 συμμετοχές, αποχώρησε, για να αγωνιστεί στον αιώνιο αντίπαλο του Ολυμπιακού.
«Σχολή Κυράστα»
Αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ξεκινά την «αντεπίθεση» απέναντι στην ομάδα του Ολυμπιακού. Η αρχή έγινε με τη μεταγραφή του Γιώργου Δεληκάρη. Το καλοκαίρι του 1981 η ομάδα του «τριφυλλιού» ενισχύθηκε την απόκτηση του Μάικ Γαλάκου και του Γιάννη Κυράστα. Παράλληλα εγκαινίασε και το το αθλητικό κέντρο στην Παιανία.
Με την ομάδα του Παναθηναϊκού ο Κυράστας έπαιξε συνολικά 145 αγώνες. Κέρδισε δύο πρωταθλήματα, τρία κύπελα και έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλου Πρωταθλητριών το 1985.
Συμμετείχε και στην Εθνική Ομάδα, όπου αγωνίστηκε 46 φορές.
Πραγματοποίησε την τελευταία του εμφάνιση με τα πράσινα απέναντι στον Άρη στις 8 Νοεμβρίου του 1986, σε έναν αγώνα που έληξε υπέρ 2-0 υπέρ του Παναθηναϊκού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάτσεκ Γκμοχ, άλλαξε τη θέση του Κυράστα από δεξί αμυντικό σε λίμπερο και η καριέρα του απογειώθηκε.
«Παρατάω το ποδόσφαιρο, πάω για ψάρεμα…»
Σε συνέντευξη του, ο Κυράστας παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε στην πειραιώτικη ομάδα, δήλωσε πως «στο τέλος της καριέρας μου, αισθάνομαι πιο πολύ Παναθηναϊκός απ’ ότι Ολυμπιακός”.
Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ασχολήθηκε σχεδόν αμέσως με την προπονητική καριέρα. Η πρώτη ομάδα ήταν ο Εθνικός Ελληνορώσων και πέρασε μεταξύ άλλων από την Προοδευτική, τον Εθνικό , τον Πανιώνιο και τον Ηρακλή προτού αναλάβει τον Παναθηναϊκό την περίοδο 1999-2000 και 2001-2002.
Στην πρώτη θητεία του στον Παναθηναϊκό, η ομάδα του αντικειμενικά έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο, ωστόσο έχασε το πρωτάθλημα.
Το 2001-2002 ο Κυράστας έφτασε την ομάδα του στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λίγκ.
Απογοητευμένος όμως από την ποδοσφαιρική εικόνα της χώρας του, αποφάσισε να αποσυρθεί από προπονητής δηλώνοντας ότι «παρατάει το ποδόσφαιρο, πάει για ψάρεμα…»
Ο Γιάννης Κυράστας υπήρξε μια σημαντική φιγούρα του ελληνικού ποδοσφαίρου τόσο ως παίχτης όσο και σαν προπονητής.
Το 2004, ένα μήνα μετά τον θάνατό του, ο Παναθηναϊκός κέρδισε το Πρωτάθλημα και το Κύπελο. Ο σύλλογος αφιέρωσε το νταμπλ στον Κυράστα, ενώ οι οπαδοί τραγουδούσαν πως «αυτή η κούπα θα πάει στ’ άστρα, για τον Γιάννη τον Κυράστα»
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Κώστας Δαβουρλής, το φτωχόπαιδο της Πάτρας που ανέβασε την Παναχαϊκή στην Α΄ κατηγορία. Η μεταγραφή ρεκόρ στον Ολυμπιακό και ο ξαφνικός θάνατος από καρδιά…
Ειδήσεις σήμερα:
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
- Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στη δήλωση του 2025. Οι αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr