Αγία Μαριανή, τo άγνωστο νησάκι της Μεσσηνίας που ζει στην σκιά ενός πεδίου βολής. Το αίτημα για κατάπαυση του πυρός (drone)

Αγία Μαριανή, τo άγνωστο νησάκι της Μεσσηνίας που ζει στην σκιά ενός πεδίου βολής. Το αίτημα για κατάπαυση του πυρός (drone)

Στο σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών, ανάμεσα στη Σχίζα και τη Σαπιέντζα, νότια της Μεθώνης, βρίσκεται ένα μικρό ακατοίκητο νησί που ακούει στο όνομα Αγία Μαρίνα ή αλλιώς Αγία Μαριανή. Η περιοχή ήταν για χρόνια “απαγορευμένη” λόγω του κοντινού πεδίου βολής.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων της Μεσσηνίας και του τουριστικού κλάδου της παραθαλάσσιας ζώνης είναι να μην επανεργοποιηθεί το παλιό πεδίο βολής. Ζητούν να σταματήσουν οριστικά οι εκπαιδευτικές βολές της πολεμικής αεροπορίας, που χρησιμοποιεί την γειτονική Σχίζα ως στόχο των Ικάρων.

“Πτήσεις και βολές στην περιοχή δεν ταυτίζονται με την αναπτυξιακή προοπτική, τις τουριστικές επενδύσεις, τις μοναδικές φυσικές ομορφιές και τον ιστορικό πλούτο της περιοχής” υποστηρίζουν οι φορείς. Πηγή φωτο: eleftheriaonline.gr

Η Αγία Μαριανή ένα επίπεδο και πολύ χαμηλό νησάκι με στρόγγυλο σχήμα και ύψος που δεν ξεπερνάει τα 30 μέτρα. Η χαμηλή βλάστηση και οι βραχώδεις ακτές αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του,ενώ έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά των Μεσσηνιακών Οινουσσών, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου Ακρίτας.

Το ύψος του νησιού δεν ξεπερνάει τα 30 μέτρα ενώ κύρια χαρακτηριστικά του αποτελούν η χαμηλή βλάστηση και οι βραχώδεις ακτές

Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει και το μοναδικό του οίκημα. Πρόκειται για ένα μικρό γραφικό εκκλησάκι, αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα, το οποίο ήταν αυτό που έδωσε το όνομά του στο νησί. Κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας, εκατοντάδες πιστοί επισκέπτονται το νησί από την απέναντι Μεσσηνιακή ακτή.

Δίπλα στο σημερινό ναό, ανάμεσα σε πεύκα και αγριελιές, διακρίνονται ακόμη τα ερείπια του παλαιότερου και μικρότερου ναού.

Μοναδικό οίκημα του νησιού είναι το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο έδωσε και το όνομά του στο νησί

Το νησί χρησιμοποιήθηκε από τους Βενετούς ως λοιμοκαθαρτήριο για τους ταξιδιώτες λόγω της γειτνίασης με το λιμάνι της Μεθώνης. Επιλέχθηκε ως τόπος απομόνωσης σε περιπτώσεις επιδημίας λοιμωδών νόσων. 

Ιστορικά το νησί αναφέρεται και µε το όνομα “Πράσινο” στις γραπτές οδηγίες του Τάγματος Ιπποτών των Ιωαννίνων στον απεσταλμένο διαπραγματευτή µε την ελληνική κυβέρνηση, το 1823.

Η πρόσβαση στην Αγία Μαρίνα μπορεί να πραγματοποιηθεί από τα ανατολικά, στον μικρό τσιμεντένιο μόλο, αφού οι υπόλοιπες ακτές του νησιού είναι βραχώδεις με ομαλό όμως βάθος.

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Travel Inspiration από την Αγία Μαριανή:

Αγία Μαριανή, το άγνωστο νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr