Μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ψάχνουν οι ηγέτες των κρατών της Ε.Ε., σε επίπεδο προμήθειας και υψηλών τιμών και ακρίβειας, για να αντιμετωπίσουν οι πολίτες τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν, καθώς η κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, δείχνει ότι θα είναι μακράς διάρκειας.
Πολλές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτούν με την Gazprom τους όρους παράδοσης φυσικού αερίου, ακόμα και να αποπληρώνουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο που προμηθεύονται.
Στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να σκέφτονται ως ανάγκη τη λήψη συνολικών μέτρων, τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και για την ελάφρυνση του κόστους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις,
Ακόμη και στις κεντρικές και βόρειες πλούσιες χώρες έχουν ξεκινήσει περικοπές εξόδων, υπό το φόβο μίας πιθανής εκτράχυνσης της κατάστασης.
Πάνω από 280 δισεκατομμύρια έχουν ξοδέψει οι ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης
Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ε.Ε. Τσεχία πιέζει τις Βρυξέλλες να ανακοινώσουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να τεθεί επί τάπητος το νέο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί και να ληφθούν αποφάσεις.
Η τσεχική προεδρία κάνει λόγο για άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσει το ράλι ανόδου που ακολουθούν οι τιμές στην ενέργεια και, κυρίως, στο φυσικό αέριο, από το οποίο ορίζονται και οι τιμές των υπολοίπων, επαναφέροντας την πρόταση για πλαφόν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει πάνω από 280 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία, όμως, αποδεικνύονται εξαιρετικά λίγα.
“Η αγορά έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σε κάποιο βαθμό, έχει σταματήσει να αντιδρά σε καλά νέα με αποτέλεσμα μόνο κακά νέα να συσσωρεύονται ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω“, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Τζοζεφ Σικέλα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK.
“Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη την Ευρώπη και εφόσον έχουμε ευρωπαϊκή αγορά και ευρωπαϊκό πρόβλημα, τότε η ευκολότερη λύση μπορεί να βρεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο“, συμπλήρωσε ο Σικέλα.
Σημείωσε, επίσης, ότι η χώρα του θα στήριζε ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος τον καθορισμό μέγιστης ευρωπαϊκής τιμής ενέργειας, στην περίπτωση που η ΕΕ αποφάσιζε να το εξετάσει.
Ανησυχούν οι ηγέτες των κρατών της Ευρώπης
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε προχθές ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγουν από τη Ρωσία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η εποχή της αφθονίας έχει παρέλθει και ότι τους ερχόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες, καθώς ο πόλεμος και η κλιματική κρίση αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο.
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στους δημόσιους χώρους, περιορίζοντας το φωτισμό και τη θέρμανση και υπέγραψε παράλληλα συμφωνία εισαγωγής υδρογόνου από τον Καναδά με ορίζοντα το 2025.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βόρεια Μακεδονία
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου σε εθνικό επίπεδο.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έχει διάρκεια 30 ημερών και οφείλεται στις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα στην πρωτεύουσα Σκόπια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά και την παροχή θέρμανσης, εν μέσω της διογκούμενης ενεργειακής κρίσης.
Η Ισπανία ανακοίνωσε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας
Χθες Πέμπτη, οι Ισπανοί βουλευτές επικύρωσαν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που αποφάσισε στις αρχές του μήνα η κυβέρνηση. Τα μέτρα αφορούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.
Αναλυτικότερα, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που επικύρωσε η ισπανική κυβέρνηση είναι τα εξής:
- Ο θερμοστάτης των κλιματιστικών το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να πέφτει χαμηλότερα από τους 27°C στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, τους πολιτιστικούς χώρους (κινηματογράφοι, θέατρα), αλλά και στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Παρομοίως, τον χειμώνα ο θερμοστάτης θα “κλειδώνει” στους 19 βαθμούς.
- Ο φωτισμός στις βιτρίνες των καταστημάτων και τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να κλείνει στις 22.00.
- Οι κλιματιζόμενοι ή θερμαινόμενοι χώροι θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έναν μηχανισμό με τον οποίο θα κλείνουν αυτομάτως οι πόρτες τους ώστε να μην γίνεται σπατάλη ενέργειας.
“Καλπάζουν” οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου
Εντωμεταξύ, νέα ρεκόρ καταγράφηκε στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, με τις τιμές επόμενης μέρας να διαμορφώνονται στα 718 ευρώ στην Ιταλία, στα 706 στη Γαλλία και στα 699 στη Γερμανία.
Στην χώρα μας, η τιμή υπολογίζεται στα 402 ευρώ την μεγαβατώρα. Αποτελεί τη δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Iβηρική όπου Ισπανία και Πορτογαλία έχουν τιμή στα 175,33 ευρώ λόγω εξαιρέσεων.
Οι χθεσινές τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ στην Ευρώπη, με τημ τιμή να διαμορφώνεται στα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για τον εφοδιασμό της Ευρώπης.
Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ άγγιξαν τα 300,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η αύξηση αποτελεί απότοκο των φόβων για παρατεταμένη διακοπή της ροής μέσω ενός μεγάλου αγωγού.
Ο βασικός αγωγός Nord Stream θα παύσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως έχει προγραμματιστεί μετά τα έργα
Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Με πληροφορίες από: iefimerida και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr