Ο Γεράσιμος Σκλάβος υπήρξε ένας σπουδαίος γλύπτης και εικαστικός καλλιτέχνης. Παρά τον σύντομο καλλιτεχνικό του βίο, ο οποίος διήρκεσε περίπου οκτώ χρόνια, κατάφερε να συγκεντρώσει μια σειρά από τιμητικές διακρίσεις. Η διεθνής αναγνώρισή του ξεκίνησε στην πρώτη του ατομική έκθεση γλυπτικής στο Παρίσι το 1961. Ακολούθησαν βραβεύσεις και επιτυχημένες εκθέσεις.
Το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου 1967 έχασε τη ζωή του σε ηλικία 40 ετών από το ίδιο του το δημιούργημα. Καθώς προχωρούσε στο σκοτεινό ατελιέ, σκόνταψε στο ογκώδες γλυπτό του και εκείνο έπεσε και τον καταπλάκωσε. Σήμερα, το έργο του “Δελφικό Φως” κοσμεί ακόμα την ομώνυμη ελληνική περιοχή.
Ο άγνωστος Έλληνας γλύπτης που διέπρεψε στο εξωτερικό
Γεννήθηκε στα Ντομάτα Κεφαλληνίας το 1927 και ήταν το τέταρτο από τα οκτώ παιδιά μιας αγροτικής οικογένειας. Αρχικά ήθελε να γίνει πιλότος, αλλά όταν απορρίφθηκε από τη Σχολή Ικάρων, αποφάσισε να αφοσιωθεί στη γλυπτική. Τα πρώτα του έργα ήταν γυμνές γυναικείες φιγούρες, τις οποίες φιλοτέχνησε στις παραλίες της Κεφαλληνίας, ενώ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας έπλαθε γλυπτά με το χιόνι.
Από το 1950 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Μιχαήλ Τόμπρο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι δίπλα σε καταξιωμένους καθηγητές. Η γλυπτική του απομακρύνθηκε γρήγορα από τις ανθρωπομορφικές συμβάσεις και στράφηκε προς την αφαίρεση.
Από έργο-σταθμός σε περιθωριακό αξιοθέατο των Δελφών
Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Γεράσιμου Σκλάβου ήταν το μαρμάρινο “Δελφικό Φως”. Ο ίδιος θεωρούσε τους Δελφούς “μοναδικό μουσείο στον κόσμο”. Το 1965, με υπόδειξη του Κριστιάν Ζερβού, μετέβη στους Δελφούς και άρχισε να μελετά την κατασκευή του μοιραίου γλυπτού. Τα υλικά και τη στέγη προσφέρθηκε να του τα παραχωρήσει ο ιδιοκτήτης του τοπικού ξενοδοχείου “Αμαλία”. Ο Έλληνας γλύπτης έμεινε εκεί δουλεύοντας το γλυπτό για περίπου ένα χρόνο.
Όταν το έργο ολοκληρώθηκε, ο καλλιτέχνης ζήτησε από τον δήμαρχο Δελφών να εγκαταστήσει το γλυπτό σε δημόσιο χώρο. Ο δήμαρχος, όπως ισχυρίστηκαν συγγενείς και φίλοι του γλύπτη μετά τον θάνατό του, αρνήθηκε και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου του πρότεινε να τοποθετήσει το “Δελφικό Φως” σε κοινόχρηστο χώρο του ξενοδοχείου. Έτσι και έγινε.
Τον Σεπτέμβριο του 1983, οι κληρονόμοι του Γεράσιμου Σκλάβου, δώρισαν το περίφημο έργο στο ελληνικό κράτος. Δωρεά την οποία με κοινή επιστολή τους γνωστοποίησαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και το Υπουργείο Πολιτισμού. Το ελληνικό κράτος αν και την αποδέχτηκε, δεν την “παρέλαβε” ποτέ, καθώς ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου δήλωνε και ιδιοκτήτης του έργου. Το έργο παραμένει μέχρι και σήμερα να κοσμεί τον κήπο του ξενοδοχείου “Αμαλία”, στους Δελφούς.
Στη βάση του, διαβάζουμε στους στίχους που έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης:
“Οι παλιοί νεκροί
ξέφυγαν απ’τον κύκλο και
αναστήθηκαν και χαμογελάνε
μέσα σε μια παράξενη ησυχία”.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το: Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Σκόπας. Ο σπουδαίος γλύπτης από την Πάρο έζησε στη «σκιά» του Πραξιτέλη. Φιλοτέχνησε τη Νίκη της Σαμοθράκης, τον ναό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτά είναι τα password που πρέπει να αλλάξετε άμεσα. Στην Ελλάδα, πρώτο στη λίστα των ακατάλληλων είναι το «123456»
- Τουρκία. Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν 238 άνθρωποι (βίντεο)
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ