Κεντρικό πρόσωπο της επταετίας των Απριλιανών ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ήταν ένα πρόσωπο που συγκέντρωσε το μίσος των δημοκρατικών πολιτών, αλλά και τον θαυμασμό των ένθερμων υποστηρικτών του.
Ο Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 1919 στο Ελαιοχώρι της Αχαΐας. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του δασκάλου, Χρήστου Παπαδόπουλου και της Χρυσούλας. Ο πατέρας του ήταν μία δυναμική φυσιογνωμία, τίμιος, αλλά εξαιρετικά αυστηρός με τα παιδιά του. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Γιώργος, ακολουθούσε κάθε εντολή του με τυφλή υπακοή. Ήταν ένα από τα πιο συνεσταλμένα και πειθαρχημένα παιδιά του χωριού.
Η σχέση με τον Γεώργιο Παπανδρέου
Ο πατέρας του είχε φιλικές σχέσεις με τον «Γέρο της Δημοκρατίας», Γεώργιο Παπανδρέου, καθώς ήταν κοντοχωριανοί. Η πληροφορία αυτή έτυχε μεγάλης δημοσιότητας στη μεταπολίτευση, όταν ο πρώην Υπουργός Άμυνας Πέτρος Γαρουφαλιάς για να πλήξει το προφίλ των Παπανδρέου, αρθρογράφησε στην εφημερίδα «Ακρόπολις» υποστηρίζοντας ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, πριν από τη χούντα, ήταν προστατευόμενος του Γεωργίου και του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου ζούσε στο γειτονικό χωριό Καλέντζι και συναντούσε τον Χρήστο Παπαδόπουλο για να περπατήσουν μαζί μέχρι το σχολείο, όπου φοιτούσαν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Παπανδρέου βάφτισε τον γιο του φίλου του, Γεώργιο, που έμελλε μετά από κάποια χρόνια να καταλύσει τη δημοκρατία. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν ο Παπανδρέου ερωτήθηκε αν βάφτισε τον Παπαδόπουλο, απάντησε:
Δεν τον έχω δει ούτε γυμνόν ούτε ενδεδυμένο
Η σχολή Ευελπίδων, τα Τάγματα Ασφαλείας και η «Οργάνωση Χ»
Μετά το σχολείο, ο Παπαδόπουλος εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων, όπου γνώρισε και τους περισσότερους από τους μετέπειτα συνεργάτες του στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Ήταν συμμαθητής με τον Νικόλαο Μακαρέζο και τον Ιωάννη Λαδά. Ο Στυλιανός Παττακός ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερός τους.
Ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στις 10 Αυγούστου του 1940, μόλις πέντε μέρες πριν από τον τορπιλισμό της φρεγάτας «Έλλης» στην Τήνο από τους Ιταλούς.
Πήρε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπου και παρασημοφορήθηκε.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στα τάγματα ασφαλείας, τα οποία συνεργάζονταν με τους Γερμανούς. Βέβαια, δεν υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις και σύμφωνα με τον πραξικοπηματία Στυλιανό Παττακό, οι κατηγορίες δεν ισχύουν. Το 1943 εντάχθηκε στην αντικομουνιστική οργάνωση του Γεώργιου Γρίβα, «Χ». Υπερηφανευόταν μάλιστα ότι πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά τον εμφύλιο πόλεμο.
1952. Το «όχι» στον Μπελογιάννη και το πραξικόπημα του Παπάγου
Το 1952 δικάστηκε και εκτελέστηκε ως κατάσκοπος το στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκος Μπελογιάννης. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν μέλος του στρατοδικείου. Ήταν όμως ο μοναδικός που δεν ζήτησε τη θανατική καταδίκη. Την ίδια χρονιά, ο Παπαδόπουλος έκανε την πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο στρατάρχης Παπάγος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Η επιχείρηση απέτυχε, αλλά ο Παπαδόπουλος δεν τιμωρήθηκε. Η ιδέα του πραξικοπήματος όμως, του έχει γίνει εμμονή.
Η ευκαιρία που περίμενε ήρθε μετά την κρίση του 1965, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου παραιτήθηκε και οι δεξιοί αξιωματικοί που μέχρι τότε υπηρετούσαν στα σύνορα, επέστρεψαν στις επιτελικές θέσεις. Ο Παπαδόπουλος ανέλαβε τη νευραλγική θέση στο τρίτο επιτελικό γραφείο του ΓΕΣ. Οι στρατηγοί του ανέθεσαν να οργανώσει το σχέδιο για το δικό τους πραξικόπημα. Ο Παπαδόπουλος έφτιαξε το σχέδιο, αλλά δεν περίμενε τους στρατηγούς. Ανέτρεψε ο ίδιος τη δημοκρατία.
Δείτε sτο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τις ομιλίες του δικτάτορα που άφησαν ιστορία. Παρομοίαζε την Ελλάδα με έναν ασθενή που βρίσκεται στο γύψο.
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος πέθανε στις 27 Ιουνίου του 1999.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πώς ο Παπαδόπουλος έστησε το «σαμποτάζ τον Έβρο» και κατηγόρησε στρατιώτες ότι έριξαν ζάχαρη στη βενζίνη και κατέστρεψαν 19 στρατιωτικά οχήματα. Τι απέγιναν οι ανακριτές που απέδειξαν ότι ήταν σκευωρία
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ