Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και επιστροφή στις δραστηριότητες του φθινοπώρου δημιούργησαν έναν «εκρηκτικό» συνδυασμό στη βόρεια Ελλάδα.
Η Θεσσαλονίκη μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εξακολουθεί να είναι η περιφερειακή ενότητα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, καταγράφοντας το τη Παρασκευή 394 μολύνσεις. Την ίδια ώρα που όλες οι περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στην πολυπληθέστερη Αττική, κατέγραψαν από κοινού 448 κρούσματα.
Η πρώτη νύχτα του μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη
Υπενθυμίζεται πως η Θεσσαλονίκη μαζί με τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς έχουν μπει σε κλοιό μέτρων. Είναι, δηλαδή, στο «Επίπεδο 4» του χάρτη της Πολιτικής Προστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:
Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.
H πόλη έμοιαζε έρημη τη νύχτα όπως φαίνεται και από τις φωτό που δημοσιεύουν τοπικά ΜΜΕ ενώ γίνονταν και έλεγχοι από την ΕΛΑΣ σε όσους κυκλοφορούσαν. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία για εργαζομένους και όσους πρέπει να μεταβούν κάπου για λόγους υγείας γίνεται με τα γνωστά έγγραφα μετακίνησης που ίσχυαν και στα προηγούμενα lockdown.
Δύσκολη η εικόνα του ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα
Η εικόνα στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα συμβαίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε όλη τη χώρα. Ενώ, λοιπόν, σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει πτώση και το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ φτάνει το 68,7%, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που δημοσιεύθηκαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, ενώ μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι κλίνες ΜΕΘ σε Κατερίνη, Γιαννιτσά, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη.
Οι ειδικοί της επιτροπής για τον κορωνοϊό εντοπίζουν την εξέλιξη αυτή στη σχέση της εμβολιαστικής κάλυψης με τη διάδοση του ιού στην κοινότητα. Με απλά λόγια, όπως σημείωσε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη βλέπουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στη βόρεια Ελλάδα
«Όλη η βόρεια Ελλάδα κοκκίνισε. Υπάρχουν πόλεις στη βόρεια Ελλάδα οι οποίες έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 40%, γιατί δεν έχουν πειστεί» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Συγκεκριμένα, βάσει του επιδημιολογικού χάρτη στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις «κόκκινες περιοχές» στα βόρεια της χώρας κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%, την ώρα που στην Αττική, για παράδειγμα, υπολογίζεται σε πάνω από 60%.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, ενώ στη Δράμα και την Πιερία τα ποσοστά κινούνται πιο χαμηλά, με 42,56% και 41,63%, αντίστοιχα
Ειδήσεις σήμερα:
- Δείτε από ψηλά το τεράστιο σκάμμα στην πλατεία Κολωνακίου. Έχει βάθος 35 μέτρα και από εκεί περνά η νέα γραμμή του μετρό (βίντεο)
- Περούκες, μάσκες και χειρόγραφα στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Τα ευρήματα της ΕΛΑΣ
- Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για την φορολογική εκκρεμότητα 11,1 εκατ. ευρώ για την offshore του
- Δίκη για το Μάτι. “Η τότε κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε μόνο για την συγκάλυψη του εγκλήματος” κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ