Λίγες ώρες πριν ο Άγιος Βασίλης κάνει την καθιερωμένη στάση του από τα σπίτια όλων των παιδιών, οι μικροί έχουν φροντίσει να τον υποδεχτούν με κεράσματα. Ένα πιάτο με σοκολατένια μπισκότα και ένα ποτήρι γάλα περιμένει τον άγιο για να ξεκουραστεί και να συνεχίσει το ταξίδι του.
Παιδιά από όλο τον κόσμο λίγο πριν πέσουν για ύπνο και ονειρευτούν τα δώρα που περιμένουν, αφήνουν κεράσματα για να τον ευχαριστήσουν. Οι πιο γενναιόδωροι, σε κάποιες χώρες, σκέφτονται και τους ταράνδους που μεταφέρουν τον Άγιο Βασίλη. Γι αυτούς αφήνουν καρότα!
Η γιορτινή αυτή παράδοση ξεκίνησε από την Αμερική και κρατάει από τη δεκαετία του ’30. Την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 1929 το αμερικανικό όνειρο κατέρρευσε. Εκατομμύρια κόσμου πετάχτηκε στους δρόμους και έμεινε χωρίς δουλειά. Για χρόνια προσπάθησα να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Η οικονομική κρίση δεν έφερε και κρίση αξιών. Οι γονείς προσπάθησαν να μάθουν στα παιδιά τους ότι ακόμη και όταν περνούν δύσκολα δεν πρέπει να ξεχνούν τους συνανθρώπους τους. Τους έμαθαν να μοιράζονται τα αγαθά και να νιώθουν ευγνωμοσύνη για τα δώρα που λάμβαναν τα Χριστούγεννα, ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Έτσι ξεκίνησαν να αφήνουν κεράσματα στον άγιο και να δείχνουν ευγνωμοσύνη, προφανώς επειδή έφερνε το χαμόγελο και την ελπίδα στα παιδιά τους.
Οι ρίζες της παράδοσης στη σκανδιναβική μυθολογία
Οι ρίζες αυτής της παράδοσης είναι ακόμη πιο παλιές. Το κέρασμα έχει αναφορές στην σκανδιναβική μυθολογία, την οποία μοιράζονται οι βόρειες γερμανικές φυλές. Σύμφωνα με αυτή το Σύμπαν απαρτίζεται από τρία επίπεδα, που το καθένα από αυτά χωρίζεται σε άλλα τρία. Γι’ αυτό και υπάρχουν εννιά “κόσμοι”. Ο Όντιν, ο ανώτατος θεός της σκανδιναβικής μυθολογίας, για να μετακινηθεί ανάμεσα σε αυτούς τους κόσμους, χρησιμοποιούσε το άλογο του.
Μία από τις βασικές ιδιότητες του θεού του πολέμου, ήταν να οδηγεί τους νεκρούς στον άλλο κόσμο. Ως ψυχοπομπός χρησιμοποιούσε τη Σλάιπνα, που σύμφωνα με τις σκανδιναβικές πηγές, είχε οκτώ πόδια.
Για να γνωρίζει τι συμβαίνει όταν απουσιάζει από κάποιο μέρος, είχε στην υπηρεσία του δύο κοράκια, το Χούγκιν και το Μούνιν, των οποίων ονόματα σημαίνουν Σκέψη και Μνήμη στα αρχαία σκανδιναβικά. Τα κοράκια πετούσαν σε όλο το σύμπαν, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις και κάθε βράδυ έδιναν αναφορά στον αφέντη τους.
Σύμφωνα με τη μυθολογία οι άνθρωποι φρόντιζαν να αφήνουν έξω από τα σπίτια τους κεράσματα για το Θεό Όντιν και σανό για το άλογο, ώστε να σταματήσει και να τους αφήσει δώρα. Η παράδοση διατηρήθηκε για αιώνες σε χώρες όπως η Δανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, στις οποίες τα παιδιά πιστεύουν ότι ο Άγιος Βασίλης ταξιδεύει στο έλκηθρο με τη συνοδεία αλόγων και όχι ταράνδων. Στις μέρες μας αφήνουν κάλτσες γεμισμένες με σανό και καρότα για να τα προσφέρουν στα εξουθενωμένα ζώα που κουβαλούν τον ήρωα των γιορτινών ημερών.
Τα κεράσματα των παιδιών
Τα παιδιά σε κάθε χώρα επιλέγουν διαφορετικά κεράσματα. Στην Ιρλανδία απολαμβάνει γάλα, μπισκότα αλλά και μια μπύρα Guinness ενώ στη Σουηδία ένα ζεστό καφέ. Αφού πιει, ετοιμάζεται για ένα κανονικό γεύμα στην Αγγλία, όπου τα παιδιά του προσφέρουν κιμαδόπιτα.
Στη Γαλλία, την παραμονή των Χριστουγέννων, οι μικροί αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Πατέρας των Χριστουγέννων (Pere Noel), που κατεβαίνει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται. Αφού χορτάσει, ξεκλέβει λίγο χρόνο από το βεβαρυμένο του πρόγραμμα και κάνει μία στάση στη Γερμανία για να να διαβάσει τα γράμματα που του έχουν αφήσει τα παιδιά. Τα γράμματα απευθύνονται στο πνεύμα των Χριστουγέννων, που είναι υπεύθυνο για τα δώρα. Το πρωί όταν τα μικρά ξυπνήσουν βλέπουν ότι τα γράμματά τους έχουν εξαφανιστεί και έχουν αντικατασταθεί με τα δώρα τους.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Τι έφερε ο Άη Βασίλης στα παιδιά το 1958; Η ανθρωπότητα έφτιαχνε διαστημόπλοια, αλλά η μαμά ποτέ δεν ξεχνούσε τη ζακέτα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr