Η βασίλισσα Φρειδερίκη είχε φίλους, αλλά και φανατικούς εχθρούς. Μάλιστα, οι αντίπαλοί της είχαν παραφράσει το όνομά της και υποτιμητικά την αποκαλούσαν “Φρίκη”. Σύμφωνα με ανθρώπους που την έζησαν από κοντά, διέθετε έναν ιδιαίτερο και δυναμικό χαρακτήρα.
Ήταν απαιτητική και διεκδικούσε με πείσμα ό,τι ήθελε. Από τη μία, την κατηγορούσαν για τσιγκούνα και από την άλλη, το προσωπικό του παλατιού μιλούσε για τη γενναιοδωρία της.
Τα περιστατικά που διηγήθηκαν στη “Μηχανή του Χρόνου” άνθρωποι που γνώρισαν τη βασίλισσα, επιβεβαιώνουν πως ήταν ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας.
Όταν επρόκειτο να γιορταστεί η χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους, ο βασιλιάς Παύλος είχε ένα πρόβλημα υγείας και νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό. Η Φρειδερίκη απαίτησε από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να αναβάλει τον εορτασμό για να μπορέσει να παραστεί και ο Παύλος.
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, αλλά η Φρειδερίκη με το πείσμα της και τη βοήθεια ξένων παραγόντων, κατάφερε να περάσει το δικό της. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε ένα μήνα αργότερα.
“Θέλω θαλαμηγό”
Μια από τις επιθυμίες της Φρειδερίκης ήταν να αποκτήσει θαλαμηγό. Για να μην την κατηγορήσουν και προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις, η βασίλισσα επιστράτευσε τον γιο της, Κωνσταντίνο. Τον έβαλε να ζητήσει για λογαριασμό του πατέρα του, από το Σταύρο Νιάρχο, μια θαλαμηγό αντάξια του «Κρεολή».
Ο Παύλος αγνοούσε την «επιθυμία» του και όταν συναντήθηκε με τον εφοπλιστή, εκείνος του είπε: «Μεγαλειότατε, εκείνο που μου ζητήσατε, προχωράει».
Έκπληκτος ο βασιλιάς, πληροφορήθηκε ότι είχε ζητήσει, εν αγνοία του, μια θαλαμηγό. Το πανούργο σχέδιο της Φρειδερίκης αποκαλύφθηκε.
Στους δημοσιογραφικούς κύκλους της εποχής, η βασίλισσα ήταν διάσημη για την τσιγκουνιά της. Αιτία για τον χαρακτηρισμό ήταν μια επίσκεψη των εκπροσώπων του Τύπου στα ανάκτορα. Τότε, η Φρειδερίκη αρκέστηκε να τους κεράσει ένα σκέτο ποτήρι φρούτπαντς. Κι εκείνοι την κέρασαν τον χαρακτηρισμό της τσιγκούνας.
Συμπαθούντες και αντιπαθούντες, έχουν πει κατά καιρούς πολλά για τη βασίλισσα. Λέγεται ότι με την πονηριά της κατάφερε να επηρεάσει ακόμα και τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζορτζ Μάρσαλ.
Μετά την προσωπική τους συνάντηση, λέγεται ότι άνοιξαν οι αποθήκες και στάλθηκε στην Ελλάδα πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια. Της έχουν χρεώσει αμέτρητες πολιτικές κόντρες και ίντριγκες.
Την κατηγόρησαν για επιδειξιομανία και της χρέωσαν τις σπατάλες της και έξοδα για τη βασιλική οικογένεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι περίφημες κρουαζιέρες που διοργάνωνε τα καλοκαίρια, με τους διάφορους γαλαζοαίματους πρίγκιπες, διαδόχους, δούκες και βαρόνους, στο Ιόνιο και το Αιγαίο.
Παρά τον ιδιότροπο χαρακτήρα της, η βασίλισσα είχε πολλές κατακτήσεις και γοήτευε τον ανδρικό πληθυσμό.
Ο Μάρσαλ λέγεται ότι ήταν ένας από αυτούς.
Όποια κι αν είναι η αλήθεια για τον χαρακτήρα της βασίλισσας, το σίγουρο είναι ότι πολλές πράξεις της σημάδεψαν την ιστορία και επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις.
Η σύγκρουση του παλατιού με τον Γεώργιο Παπανδρέου, προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στον κοινοβουλευτικό βίο, με αποτέλεσμα την αποστασία βουλευτών το 1965 και εν τέλει την ανατροπή της Δημοκρατίας από τους συνταγματάρχες το 1967.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τις συνεντεύξεις των: Χρήστου Τσιντζιλώνη, Σοφίας Μαλτέζου και Άγγελου Αγγελούση, στη “Μηχανή του Χρόνου”.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Η κρουαζιέρα – προξενιό που οργάνωσε η βασίλισσα Φρειδερίκη για να δημιουργήσει γαλαζοαίματα συνοικέσια ανάμεσα σε βασιλείς, έκπτωτους και ανύπαντρες πριγκίπισσες. Οργανώθηκε για να διαφημίσει τα ελληνικά νησιά, αλλά ξεσήκωσε την κοινή γνώμη για το κόστος…
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ