Όταν η Βασίλισσα Αμαλία έφτασε στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 1837, το πρώτο της μέλημα ήταν να οργανώσει την αυλή της.
Έτσι, διόρισε Ελληνίδες κυρίες επί των τιμών, οι οποίες προέρχονταν από τις λεγόμενες καλές οικογένειες της χώρας και μαζί με τις Γερμανίδες κυρίες, που τη συνόδευαν, οργάνωσε τον οίκο της με βάση το βαυαρικό εθιμοτυπικό.
Ιστορικά, στην Ευρώπη, μια κυρία επί των τιμών ήταν συνήθως αριστοκράτισσα, η οποία όμως είχε κατώτερο αξίωμα από τη γυναίκα που υπηρετούσε. Παρόλο που μπορεί να ήταν απλώς μια εργαζομένη, θεωρούνταν γραμματέας, αυλική ή σύντροφος της κυρίας της και όχι υπηρέτρια.
Οι κυρίες επί των τιμών στο παλάτι του Όθωνα, έκαναν συντροφιά στην Αμαλία, τη συνόδευαν στα ταξίδια της, όποτε εκείνη τους το ζητούσε και την ακολουθούσαν στις επίσημες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Στο φωτογραφικό ντοκουμέντο απεικονίζονται οι γυναίκες που υπηρέτησαν στη βασιλική αυλή το 1847:
Πρώτη από αριστερά διακρίνεται η Μαρία Μοναρχίδη, ιστορικό πρόσωπο και ηρωίδα των Ψαρών. Δίπλα της βρίσκεται η Ελένη Μπόταση, απόγονος της γνωστής οικογένειας πλοιοκτητών από τις Σπέτσες, ενώ ακολουθεί η δεσποινίς Von Rammenkampf από τη Γερμανία. Δεξιά της βρίσκεται η βαρόνη Vilhelmine von Pluskow.
Καθισμένη στο κέντρο απεικονίζεται η Χρυσηίδα Μαυρομιχάλη, η οποία μάλιστα είχε τον τίτλο της επίτιμης κυρίας και δεξιά της όρθια στέκεται η κόρη της, Φωτεινή Μαυρομιχάλη, της οποίας η ομορφιά λέγεται ότι προκάλεσε εντάσεις στο παλάτι.
Δίπλα της διακρίνεται η κόρη του ναυάρχου και υπασπιστή στο παλάτι, Γεώργιου Βούλγαρη, Κυριακούλα Κριεζή και τελευταία απεικονίζεται η Φωτεινή Γενναίου Κολοκοτρώνη, εγγονή της θρυλικής Μόσχως Τζαβέλλα και σύζυγος του πρωθυπουργού Ιωάννη – Γενναίου Κολοκοτρώνη. Στη φωτογραφία η Φωτεινή Κολοκοτρώνη φορά τη ζώνη της Μόσχως, τη λεγόμενη πόρπη, και την παραδοσιακή Σουλιώτικη φορεσιά.
Η επιμελήτρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Κωνσταντίνα Καλαϊντζή, μελέτησε την ιστορία τους και μίλησε στη “Μηχανή του Χρόνου”:
“Η Αμαλία θέλησε να φτιάξει μια νέα τάξη αριστοκρατίας στην Ελλάδα. Οι κυρίες των τιμών ήταν η εικόνα της προς τα έξω. Γι’ αυτό και ήθελε να έχουν χάρη και ομορφιά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι γυναίκες που διόρισε ήταν νέες, όμορφες, με ευχάριστη προσωπικότητα, πνευματική καλλιέργεια, εχεμύθεια, αυτοκυριαρχία και με γνώση του εθιμοτυπικού της αυλής.
Από τις πρωταγωνίστριες των κυριών ήταν η Χρυσηίδα Μαυρομιχάλη, η οποία ήταν επίτιμος κυρία των τιμών, έγγαμη και άμισθη και η Μαρία Μοναρχίδη από τα Ψαρρά, η οποία ήταν γνωστή ηρωίδα. Κατά την καταστροφή των Ψαρών, ρίχτηκε στη θάλασσα για να σώσει τα παιδιά της από τους Τούρκους. Δυστυχώς, όμως, έζησε μόνο το ένα”.
Ρόζα Μπότσαρη. Η καλλονή της εποχής
Από τις πρώτες Ελληνίδες κυρίες των τιμών που διόρισε η Αμαλία στη βασιλική αυλή ήταν η Ρόζα Μπότσαρη, κόρη του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της ελληνικής επανάστασης, Μάρκου Μπότσαρη.
“Η Αμαλία γνώρισε τη Ρόζα όταν εκείνη ήταν 16 ετών. Λέγεται ότι ήταν τόσο όμορφη, που η βασίλισσα πίστευε πως δεν θα μπορούσε να βρει πουθενά αλλού ομορφότερή της. Θεωρείτο καλλονή της εποχής”.
Όταν συνόδευσε την Αμαλία στο Μόναχο, ο σπουδαίος Γερμανός ζωγράφος, Γιόζεφ Καρλ Στίλερ (Joseph Karl Stieler) εντυπωσιασμένος από το κάλλος της μικρής Ρόζας, φιλοτέχνησε το πορτραίτο της, το οποίο βρίσκεται μέχρι σήμερα στην “Πινακοθήκη των Καλλονών”, που φιλοξενεί τα πορτραίτα των 36 ωραιότερων γυναικών από την αριστοκρατία και την μεσαία τάξη της γερμανικής πόλης.
Ως κυρία επί των τιμών και ακόλουθος της Αμαλίας, η Ρόζα βρέθηκε σε δεκάδες βασιλικές αυλές των διαφόρων κρατών της Ευρώπης. Το 1844 τιμήθηκε με χρυσό σταυρό από τον βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκο Α΄, ενώ κατά την παραμονή της απέσπασε τον θαυμασμό της κοινής γνώμης για την ομορφιά της.
Τελικά απομακρύνθηκε από το παλάτι, όταν τη ζήτησε σε γάμο ο στρατηγός Γεώργιος Καρατζάς, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Δύο από αυτά πέθαναν σε νεαρή ηλικία.
Φωτεινή Μαυρομιχάλη
Το 1844, όταν η Ρόζα Μπότσαρη έφυγε από το παλάτι, τη θέση της πήρε η 17χρονη, Φωτεινή Μαυρομιχάλη, κόρη του αγωνιστή Αναστάσιου Μαυρομιχάλη και εγγονή του Πετρόμπεη. Ήταν γνωστή για το κάλλος, την ευγένεια και τη μόρφωσή της.
Ήταν πολύγλωσση, με ιδιαίτερη κλίση στα γαλλικά ενώ είχε ζήσει αρκετά χρόνια δίπλα στη Δούκισσα της Πλακεντίας, γεγονός που της επέτρεψε να γνωρίσει με τον καλύτερο τρόπο τις αριστοκρατικές παραδόσεις.
Ωστόσο, η Φωτεινή Μαυρομιχάλη το 1850 αναγκάστηκε να αποχωρήσει.
“Όταν σκοτώθηκε ο εν ενεργεία βουλευτής, Νικόλαος Κορφιωτάκης, η οικογένεια Μαυρομιχάλη θεωρήθηκε ηθικός αυτουργός του εγκλήματος. Μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να αποδοθούν οι απαραίτητες ευθύνες, η Αμαλία προτίμησε να την απομακρύνει”.
Αργότερα, ο Γάλλος συγγραφέας, Εντμόν Αμπού, γνωστός για τα κακεντρεχή του σχόλια, έδωσε μια διαφορετική εξήγηση για την αποχώρηση της Φωτεινής Μαυρομιχάλη από το παλάτι.
Η συγγραφέας και αθηναιογράφος, Άρτεμις Σκουμπουρδή, εξηγεί την “παρεξήγηση” που βασίστηκε σε ένα ανομολόγητο φλερτ:
“Όπως έγραψε ο Αμπού, η Μαυρομιχάλη ήταν η μόνη γυναίκα, με την οποία επικοινωνούσε ο Όθωνας. Κάποια στιγμή που η Αμαλία έλειψε σε ένα ολιγοήμερο ταξίδι, ο Όθωνας βρήκε το λεύκωμα της Φωτεινής και διάβασε αρκετές φιλοφρονήσεις που είχε γράψει για εκείνον.
Όταν το έμαθε η Αμαλία, όχι μόνο καθαίρεσε τη Μαυρομιχάλη από το παλάτι, αλλά, για να την εκδικηθεί, εξεδίωξε όλους τους συγγενείς της από τις δημόσιες θέσεις που κατείχαν”.
Λέγεται ότι η βασίλισσα Αμαλία πρόσφατα είχε μάθει πως δεν μπορούσε να κυοφορήσει. Γεγονός που της προκάλεσε βαθιά θλίψη αλλά και ζήλια για τις άλλες γυναίκες.
Ο Αμπού άφησε να εννοηθεί ότι ξέσπασε όλο το μένος της στην Φωτεινή Μαυρομιχάλη, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα.
Την Βασιλεία του Όθωνα παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY HD.
Η εκπομπή περιγράφει τα χρόνια του Όθωνα από την ενηλικίωσή του και την εγκατάστασή του στην Αθήνα μέχρι και την έξωσή του το 1862.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr