Στο βορειοδυτικό άκρο της Εύβοιας, στέκει ένας ιστορικός φάρος. Τον αποκαλούν και φρουρό του Μαλιακού κόλπου.
Σήμα κατατεθέν της περιοχής, ο φάρος της Βασιλίνας έχει ύψος μόλις 8 μέτρα και λειτουργεί σχεδόν ακατάπαυστα από το 1892. Το μικρό «διάλειμμα» συνέβη την τετραετία της Κατοχής.
Τα πρώτα 90 χρόνια της λειτουργίας του, δούλευε με πετρέλαιο. Το 1982, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, τα μηχανήματα πετρελαίου αντικαταστάθηκαν και ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε.
Η πλήρης αυτοματοποίησή του έγινε το 1991, ενώ το 2004 πραγματοποιήθηκε μία γενική επισκευή που τον έφερε στην μορφή που τον βλέπουμε σήμερα.
Οι πετρόκτιστοι φάροι δεν είναι κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Η κατασκευή τους ξεκίνησε μετά την Επανάσταση του 1821, με πρώτη την ανέγερση του φάρου της Αίγινας, που σήμερα δεν υπάρχει.
Μέχρι το 1940, το φαρικό δίκτυο της χώρας διέθετε 206 πέτρινους φάρους
Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου, είχαν επιβιώσει μόλις 19. Για τους Γερμανούς, οι φάροι αποτελούσαν πολεμικό στόχο πρώτης προτεραιότητας, καθώς χωρίς αυτούς τα ελληνικά πλοία, που δεν είχαν σύγχρονα μέσα πλοήγησης, κινούνταν στα τυφλά.
Η πρόσβαση στο σημείο που υψώνεται σήμερα ο ανακατασκευασμένος φάρος της Βασιλίνας, γίνεται μέσω ενός χωματόδρομου μήκους 2 χιλιομέτρων από την παραλία του Κάβου.
Αν και βρίσκεται πλάι στα καταγάλανα νερά του Μαλιακού Κόλπου, το μέρος ενδείκνυται μόνο για βόλτα. Τα ισχυρά ρεύματα και ο έντονος κυματισμός που προκαλούν τα πλοία της γραμμής, το καθιστούν ακατάλληλο για μπάνιο.
Δείτε πλάνα από τον ιστορικό φάρο της Βασιλίνας, όπως τον κατέγραψε ο συνεργάτης μας Travel Inspiration:
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr