Φαρμακοποιοί, γιατρός και λογιστής στο κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων. Έξι συλλήψεις

Εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση εξάρθρωσης κυκλώματος, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνται σε παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων και για το οποίο έχουν γίνει έξι συλλήψεις μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κύκλωμα εμπλέκονται τρεις φαρμακοποιοίένας γιατρός, ένας λογιστής και ένας αλλοδαπός.

Μάλιστα εντός της ημέρας (24/01), αναμένεται να πάνε στον εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για επιχείρηση στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος σε περιοχές της Αττικής.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί έχουν κατασχέσει σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία, που σχετίζονται με τις κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων.

Σήμερα, Παρασκευή (24/01), αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την αστυνομία.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πολύ καλά δεμένη η υπόθεση»

Μιλώντας για την υπόθεση στο Action24, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως πρόκειται για σπείρα με τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

«είναι μία έρευνα που κρατά αρκετό καιρό. Είναι πολύ καλά “δεμένη”, έχει να κάνει με κύκλωμα που έγραφε ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς που είχαν περάσει να βγάλουν ΑΜΚΑ και είχαν φύγει από τη χώρα.

Προσπαθώ να εφαρμόσω μία υπουργική απόφαση που λέγεται απενεργοποίηση του ενεργού και μη ενεργού ΑΜΚΑ. Για να ξεχωρίσουμε ποιοι ΑΜΚΑ αντιστοιχούν σε ανθρώπους που μένουν στην Ελλάδα και δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και ποιοι όχι.

Μέχρι αρχές Φεβρουαρίου θα εφαρμοστεί οριστικά.

Το κύκλωμα έπαιρνε αυτούς τους ανθρώπους, έγραφε ακριβά φάρμακα κυρίως για ψυχωτικές παθήσεις, τα παίρνανε, τα χρεώνανε στον ΕΟΠΥΥ, πληρώνανε τη συμμετοχή και τα πουλάγανε στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα.

Ο τζίρος ήταν πολλών εκατομμυρίων ευρώ με τη συμμετοχή γιατρών, φαρμακοποιών, επισκεπτών υγείας».

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται συνολικά οκτώ φαρμακεία στην Αθήνα και την Καλλιθέα και τέσσερις παθολόγοι, ενώ οι πρώτες παράνομες συνταγογραφήσεις φαίνεται πως είχαν γίνει το 2021.

Όσον αφορά στον τρόπο δράσης του κυκλώματος, ο λογιστής έστηνε εικονικές εταιρείες, στις οποίες προσλάμβαναν διάφορους αλλοδαπούς, εξασφαλίζοντάς τους ΑΜΚΑ, μέσω των οποίων συνταγογραφούνταν τα φάρμακα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι περισσότεροι αλλοδαποί δεν γνώριζαν ότι ο ΑΜΚΑ τους χρησιμοποιείτο για αυτόν τον σκοπό, αλλά δέχονταν την πρόσληψη, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζαν διαμονή και ασφάλιση στην Ελλάδα, καθώς και διάφορα επιδόματα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία αλλοδαπού, ο οποίος εντελώς τυχαία διαπίστωσε ότι στον ΑΜΚΑ του είχαν συνταγογραφηθεί φάρμακα, τη στιγμή που ο ίδιος δεν είχε πάει σε γιατρόν και το ανέφερε στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η έρευνα, που κατέληξε στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Τα φάρμακα που συνταγογρφούνταν, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν κυρίως ψυχοτρόπα ή άλλης κατηγορίας, που δεν μπορούν να αγοραστούν από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή και στη συνέχει τα πουλούσαν σε άτομα που τα χρειάζονταν, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο οικονομική ζημιά στον ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι στιγμής, από την έρευνα προκύπτει ότι έχουν γραφτεί πάνω από 1.000 συνταγές, ενώ έχει εντοπιστεί μία εικονική εταιρεία που είχε συσταθεί από τον λογιστή στο όνομα αλλοδαπής.

Η έρευνα της ΔΑΟΕ συνεχίζεται.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr